Ετήσια γενική συνέλευση μελών UNGCN Greece: Στρατηγικό πλάνο και δράσεις για το 2025

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025 η ετήσια Γενική Συνέλευση του UN Global Compact Network Greece (UNGCN Greece), η οποία περιλάμβανε τόσο τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους όσο και το στρατηγικό σχέδιο δράσης για το 2025.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, κα Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου επισήμανε ότι το 2025 σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 25 ετών από τη δημιουργία του UN Global Compact και τόνισε ότι το UNGCN Greece θα συνεχίσει το έργο του με αμείωτη προσήλωση στην υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων αναφορικά με την εφαρμογή της δέσμευση τους στις Δέκα Αρχές και τη διαρκή πρόοδο τους στη βιωσιμότητα.
Το 2024 αποτέλεσε χρονιά δυναμικής ανάπτυξης για το UNGCN Greece, με σημαντική διεύρυνση των μελών του και εμπλουτισμό των πρωτοβουλιών του. Νέες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ενίσχυσαν τη διάχυση γνώσης, τη δικτύωση και την ανταλλαγή εμπειριών, ενώ τα μέλη απέκτησαν πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία και καλές πρακτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Εκτός από το πολύπλευρο απολογιστικό έργο, στη Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκε το στρατηγικό πλάνο του 2025, το οποίο εναρμονίζεται με τις προσδοκίες των μελών και τους στόχους της κεντρικής υπηρεσίας του UN Global Compact.
Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του UNGCN Greece περιλαμβάνουν:
- τη συνεχή ανάπτυξη και την ενίσχυση της υποστήριξης προς τα μέλη του
- την αύξηση της ορατότητας του UNGCN Greece σε εθνικό επίπεδο
- τη δημιουργία στρατηγικών συμπράξεων με φορείς και επιχειρηματικά οικοσυστήματα
- την ενίσχυση της οργανωτικής δομής, προκειμένου να υποστηρίξει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα μέλη του.
Οι προγραμματικές δράσεις εμπεριέχουν μια σειρά από διαφορετικές ευκαιρίες συμμετοχής που αφορούν την παροχή γνώσης, την πληροφόρηση για το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συνεργασία με άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα του UN Global Compact για ειδικές πρωτοβουλίες, την peer-to-peer ανταλλαγή εμπειριών, την παροχή εργαλείων, την εκπόνηση ερευνών και τη δημοσιοποίηση εκδόσεων, την ανάδειξη καλών πρακτικών και τη συνεργασία με άλλους φορείς.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα “Accelerators” που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεματικών από τη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την κλιματική δράση βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων, η ειδική πλατφόρμα “SPARK” για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ευρωπαϊκά και τοπικά “Peer Learning Groups” ως ομάδες εμβάθυνσης σε επιμέρους ζητήματα ESG, τα ενημερωτικά “webinars”, οι συναντήσεις μελών και οι διάφορες εκδηλώσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Προσπάθειες βιωσιμότητας για μακροπρόθεσμη αξία, οικονομική ανθεκτικότητα και κοινωνική πρόοδο
Σε μια εποχή που το τοπίο της επιχειρηματικότητας γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο, η ανάγκη για υπεύθυνη επιχειρηματική δράση και πίστη στα επιστημονικά δεδομένα για τα θέματα ESG γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Το UNGCN Greece, όντας μέρος της μεγαλύτερης παγκόσμιας πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για την εταιρική βιώσιμη ανάπτυξη και ταυτόχρονα μια διαρκώς εξελισσόμενη ελληνική κοινότητα ομοϊδεατών επιχειρήσεων, θα εξακολουθήσει με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική να προωθεί τις προσπάθειες βιωσιμότητας που οδηγούν σε μακροπρόθεσμη αξία, οικονομική ανθεκτικότητα και κοινωνική πρόοδο.
Σχόλια