Οι ασφαλίσεις πυρός και φυσικών καταστροφών εμφανίζονται σημαντικά ενισχυμένες λόγω των πρόσφατων κινήτρων
Στα 499,26 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων της ασφαλιστικής αγοράς τον Ιανουάριο 2025, παρουσιάζοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024. Οι ασφαλίσεις ζωής ανήλθαν σε 217 εκατ. ευρώ καταγράφοντας οριακή υποχώρηση (-2,4%) σε σχέση με τον Ιανουάριο 2024. Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών αντίθετα, είχαν μία αρκετά ισχυρή ανοδική κίνηση (αύξηση 12,1%) που προέρχεται από την διάχυση των ασφαλιστικών εργασιών και σε άλλους κλάδους πλην του αυτοκινήτου και ιδιαίτερα στους κλάδους υγείας (ασθένειες και ατυχήματα), στις φυσικές καταστροφές (πυρός), τις γενικές αστικές ευθύνες και επιμέρους ασφαλίσεις.
Πώς κατανέμεται η ασφαλιστική παραγωγή στις Γενικές Ασφαλίσεις
Πιο συγκεκριμένα, στην αστική ευθύνη οχημάτων η αύξηση παραγωγής ήταν 6% και διαμορφώθηκε στα 72 εκατ. ευρώ. Στους λοιπούς κλάδους κατά ζημιών η αύξηση παραγωγής ήταν υψηλή 14,3% με ισχυρή άνοδο στις ασφαλίσεις ατυχημάτων (σχεδόν 30%) και ασθενειών (12%) που προσμετρώνται στις Γενικές Ασφαλίσεις. Στις ασφαλίσεις πυρός και φυσικών καταστροφών, η αύξηση ήταν σημαντική 18,6% και δείχνει ότι σταδιακά αποδίδει η πολιτική της διεύρυνσης ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών. Έντονα ανοδικά κινούνται οι χρηματικές απώλειες (42% αύξηση) και οι εγγυήσεις (23,1%) αλλά και οι ασφαλίσεις Βοηθείας (12,1%). Να σημειωθεί ότι στις 3 τελευταίες κατηγορίες η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται μέσω τραπεζών.
Η υποχώρηση των συνταξιοδοτικών και των Unit Linked στις ασφαλίσεις ζωής
Στις ασφαλίσεις ζωής , τα κλασικά προϊόντα αυξήθηκαν κατά 4,3%, τα Unit Linked (ασφαλιστικά-επενδυτικά) είχαν υποχώρηση -1%, ενώ σημαντική υποχώρηση είχε η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων (-32,7%). Η υποχώρηση της παραγωγής στα συνταξιοδοτικά κεφάλαια αποδίδεται στο γεγονός ότι στερούνται πλέον των κινήτρων που έδιναν στις επιχειρήσεις και στους ασφαλισμένους.
Σχόλια