
Ας κατέβουμε μαζί στο 400 τετραγωνικών μέτρων, πρώην υπόγειο γκαράζ στον Βύρωνα με τον έντονο ροζ φωτισμό και την ατμόσφαιρα που θυμίζει τα speakeasy bars των μητροπόλεων.
Με μια πρώτη ματιά θα διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα οι τρυφεροί θαμώνες του χώρου είναι τα παρατεταγμένα μικροσκοπικά microgreens. Τα βρώσιμα και εύγευστα βλαστάρια φυτών με την όμορφη, χρωματιστή, λεπτή και φίνα εμφάνισή που είναι από τη μία super food αφού περιέχουν έως και 40 φορές περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από ένα ώριμο φυτό.
Και από την άλλη “τροφή” για για το food styling στην υψηλή μαγειρική (haute cuisine) αλλά και τη μεστή γεύση των εστιατορικών πιάτων εν γένει “διανθίζοντας” σαλάτες, σάντουιτς, smoothies και cocktail.
“Διανθίζοντας” τα πιάτα των ελληνικών εστιατορίων
Εδώ, στην Gourmet Leaves δηλαδή που ιδρύθηκε το 2018 από τον Γιάννη Γιασεμή , τα microgreens καλλιεργούνται καθ’ ύψος, σε ορόφους με ειδικό φωτισμό και συνθήκες - πλήρως ελεγχόμενες, ιδανικές για την ανάπτυξη και την παραγωγή των φυτών- που μιμούνται τη φύση.
Ενδεικτικά, ο τεχνητός φωτισμός εκπέμπει σε συγκεκριμένη συχνότητα και ο αερισμός και η υγρασία του χώρου επιτυγχάνεται με ανεμιστήρες και υγραντήρες όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Βασιλικός, κόλιανδρος, κάρδαμο, αρακάς, σίσο, κόκκινο, πράσινο και ροζ ραπανάκι, γλυκάνισος, παντζάρι, μπρονζέ μάραθος, μπόρατζ, wasabi, nasturtium, ρόκα, μυρώνια, μουστάρδα, red vein sorrel, mahogany (μαόνι), λούπινο και πολλά ακόμα συνθέτουν την παλέτα των 30 διαφορετικών φυτών που οι chef τα χρησιμοποιούν για να κάνουν πιο όμορφα τα πιάτα τους και τη γεύση των συνταγών τους πιο έντονη, πλήρη μα και φρέσκια.
Τα φυτά μάλιστα καλλιεργούνται σε βιολογικό υπόστρωμα από χαρτοπολτό ειδικά σχεδιασμένο για τη χρήση τους στις κουζίνες των chef σε ολόκληρη την Ελλάδα καθώς η χρήση τους ολοένα και διευρύνεται χάρις στη μεγαλύτερη αναγνώριση που κερδίζουν ως υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα.
Επιπλέον οι σπόροι είναι ειδικοί για microgreens, αναπτύσσονται δύο φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με τις καλλιέργειες εδάφους και δεν υπόκεινται σε καμία επεξεργασία, η οποία συνήθως γίνεται στα φυτά συμβατικής καλλιέργειας στο χώμα προκειμένου να μην προσβληθούν από ασθένειες.
Με λίγα λόγια είναι ανεπεξέργαστοι και αγνοί ενώ επιπλέον αποφεύγεται η εισαγωγή χώματος και μικροβίων σε χώρους υψηλής υγιεινής όπως είναι οι κουζίνες των εστιατορίων.
Επιπλέον για αυτό το Σαββατοκύριακο η Gourmet Leaves μοιράζεται με το Choices Weekend by epixeiro.gr δύο εύκολες και γευστικές συνταγές με microgreens.
Σαλάτα Φράουλας με microgreens
Υλικά:
3 φλιτζάνια microgreens
1 φλιτζάνι φράουλες σε φέτες
Ντρέσινγκ φράουλας (6 φράουλες, 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο, 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι - αναμεμειγμένο)
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα καρύδια
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε τα microgreens με τις φράουλες και το dressing. Πασπαλίζουμε με καρύδια.
Sunflower Microgreen Smoothie
Υλικά:
1/2 φλιτζάνι sunflower microgreens
1 μπανάνα
1 μήλο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος με κρύο νερό μέχρι να ομαλοποιηθεί.
Μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο έως και 24 ώρες.
Σάντουιτς με ψητό τυρί, ντομάτες, Dijon και Basil Microgreens
Υλικά:
2 φέτες ψωμί
1 κουταλιά της σούπας αλατισμένο βούτυρο
1 κουταλιά της μουστάρδας Dijon
3-4 φέτες Sharp Cheddar Cheese & Gruyère Cheese, ή το αγαπημένο σας τυρί
1 ώριμη ντομάτα σε φέτες
1 φλυτζάνι βασιλικό microgreen
Καρύκευμα σκόρδου
Αλάτι και πιπέρι
Vinaigrette λεμονιού (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Αλείφουμε τη μία πλευρά από την κάθε φέτα ψωμιού.Τοποθετούμε μία φέτα, με την πλευρά του αλειμμένου βουτύρου προς τα κάτω σε ένα τηγάνι και αλείφουμε από την πάνω πλευρά τη μουστάρδα Dijon.
Στη συνέχεια απλώνουμε το τυρί, τις ντομάτες και τα microgreens ρίχνοντας αλάτι και πιπέρι από πάνω. Κλείνουμε το σάντουιτς με την δεύτερη βουτυρωμένη φέτα ψωμιού, με την αλειμμένη πλευρά προς τα πάνω.
Μαγειρεύουμε πάνω από μέτρια φωτιά, πιέζοντας το σάντουιτς κάτω με τη σπάτουλα μας για λίγο χρόνο, τύπου πανίνι.
Όταν το κάτω μέρος ροδίσει, αναστρέφουμε το και ρίχνουμε λίγο καρύκευμα σκόρδου. Πιέζουμε ξανά το σάντουιτς στο τηγάνι.
Όταν και η δεύτερη πλευρά ροδίσει, αφαιρούμε το σάντουιτς από τη φωτιά.
Κόβουμε διαγώνια και απολαμβάνουμε αμέσως.
Tip: Βυθίζουμε το τυρί σε βινεγκρέτ λεμονιού ή βασιλικού για μια επιπλέον έκρηξη φρέσκιας γεύσης
Σχόλια