
Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι "Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι η αρχή για τη σοφία". Βέβαια υπάρχουν στιγμές που κάτι συμβαίνει και μας βγάζει από τα ρούχα μας. Κάτι λέει κάποιος, κάτι κάνει κάποιος και, χωρίς να το καταλάβουμε, μας θυμώνει, μας εξοργίζει, και τότε είναι η στιγμή που πρέπει να πάρουμε αυτό το συμβάν και να το χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία για την αυτογνωσία.
Γιατί αυτό το σημείο; Όπως πρώτος ανάφερε ο Carl Jung αυτό που μας θυμώνει λειτουργεί ως καθρέφτης. Ένας καθρέφτης που έρχεται να αναδείξει τη σύνδεση του ερεθίσματος με το αποτέλεσμα. Να μας προβάλει ένα blind-spot μας, κάτι που δεν γνωρίζαμε.
Καθώς οι αξίες και τα πιστεύω μας διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε και το πως ζούμε, ταυτόχρονα διαμορφώνουν το ποιοι δεν είμαστε και το πως δε θέλουμε να ζούμε.
Η σύνδεση αυτή φέρνει μπροστά το αξιακό μας σύστημα, τα πιστεύω, τα όρια και τις ανασφάλειές μας.
Όταν βλέπουμε στους άλλους αυτό που δεν μας αρέσει, συχνά μας ενοχλεί αυτή η αντανάκλαση καθώς αναδεικνύει σημεία του εαυτό μας. Σημεία που μας ενοχλούν ή σημεία που μπορεί να λειτουργήσουν ως κερκόπορτα προς την αυτογνωσία.
Να σημειώσουμε εδώ ότι κάποια πράγματα που μας ενοχλούν δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά. Η επίγνωση αυτών των ορίων είναι βασικό συστατικό για μια υγιή κατάσταση ύπαρξης.
Ως leaders μπορεί να μας ωφελήσει αν γράψουμε έναν κατάλογο με τους ανθρώπους τις συμπεριφορές και τις ενέργειες που τους ενοχλούν. Στη συνέχεια, ας προβληματιστούμε σχετικά με τις αξίες μας ή τα blind-spot μας.
"Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι η αρχή για τη σοφία"…. Αριστοτέλης
Σχόλια