Online αγορές και Gen Z: Δεν έχουν και τόσο μεγάλη επιρροή οι influencers;

Ιδιαίτερα μεγάλος ντόρος γίνεται το τελευταίο διάστημα για διάφορους influencers και τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Αν δραστηριοποιούνται νομίμως, αν φοροδιαφεύγουν και αν εν τέλει λειτουργούν όπως ο κάθε επαγγελματίας. Από την άλλη πλευρά, δεν έχει εξεταστεί πόση μεγάλη επιρροή ασκούν τελικά στο καταναλωτικό κοινό…
Αποκαλυπτική είναι τελευταία έρευνα της VISA, τις ψηφιακές πληρωμές και ειδικότερα την Gen Z: Μόλις ένα 2% από την εν λόγω ηλικιακή ομάδα φαίνεται πως επηρεάζεται άμεσα από influencers ώστε να προβεί σε διαδικτυακές αγορές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μόλις 4 στους 10 προτιμούν εμπόρους που ανακαλύπτουν μέσω social media, και αν αποφασίσουν να ψωνίσουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προτιμούν το Instagram και λιγότερο το Facebook.
Παρά τη δημοτικότητα των social media, η κύρια πηγή πληροφόρησης πριν από την αγορά παραμένει η προσωπική έρευνα σε online καταστήματα (35%), ακολουθούμενη από τις διαφημίσεις στα social media (16%) και τις προωθήσεις εντός καταστημάτων (16%).
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα της VISA υπογραμμίζει την αυξανόμενη τάση για διαδικτυακές αγορές από τη Gen Z, με το 28% των ερωτηθέντων να ψωνίζει με αυτόν τον τρόπο μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και το 42% μία ή δύο φορές το μήνα.
Μικρότερη επιρροή (σε σχέση με άλλες ηλικακές ομάδας) έχει η παραδοσιακή διαφήμιση (newsletters, τηλεοπτικές διαφημίσεις, push notifications σε εφαρμογές) για την Gen Z.
Το 65% νιώθει ανασφάλεια για αγορές από άγνωστες ή νέες ιστοσελίδες
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των διαδικτυακών συναλλαγών, το 65% των συμμετεχόντων της έρευνας νιώθει ανασφάλεια όταν πραγματοποιεί αγορές από «άγνωστες ή νέες ιστοσελίδες». Ακολουθούν οι αγορές από διεθνή marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με 9% και 12% αντίστοιχα, ως τα λιγότερο αξιόπιστα κανάλια.
Ψηφιακές πληρωμές για υψηλότερες συναλλαγές
Όταν πρόκειται για πληρωμές μικρής αξίας (έως 20 ευρώ), τόσο οι κάρτες όσο και τα μετρητά εμφανίζονται σχεδόν εξίσου δημοφιλή. Ωστόσο, καθώς το ποσό της αγοράς αυξάνεται, οι ψηφιακές πληρωμές αποκτούν ξεκάθαρο προβάδισμα.
Για αγορές μεταξύ 21 και 50 ευρώ, το 75% των ερωτηθέντων επιλέγει να πληρώσει ψηφιακά, αφήνοντας το 25% να προτιμά τα μετρητά. Το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν ψηφιακές πληρωμές αυξάνεται περαιτέρω στο 82% για αγορές μεταξύ 51-100 ευρώ και αγγίζει το 84% για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ.
Σχόλια