
Από την χειμωνιάτικη επίσκεψη στο Μoma της Νέας Υόρκης ή το Kunsthaus της Ζυρίχης μέχρι εκείνες, τις πιο νωχελικές, οι οποίες μπορεί να γίνουν σε μια γκαλερί της Πάρου το κατακαλόκαιρο ή στο ζηλευτό σαλόνι φίλων που έχει θέα την Ακρόπολη, η καταλυτική στιγμή που κάποιος αποφασίζει να ξεκινήσει να συλλέγει έργα τέχνης ενέχει κάτι το ελαφρώς απροσδιόριστο.
Άπτεται της αισθητικής και του συν-αισθήματος. Πέρα όμως από αυτή τη στιγμή αισθητικής απόλαυσης και συγκίνησης κρύβεται μια εξακολουθητική διεργασία. Μια συνέχεια διαδικασιών που σχετίζονται με την έρευνα, τη γνώση και την ανακάλυψη περιέχουν τη λογική της επένδυσης, τις συναντήσεις, τις γνωριμίες και τα ταξίδια.
Και αν μια εντύπωση που επικρατεί είναι ότι τα έργα τέχνης πωλούνται για να αγοράζονται μόνο από δισεκατομμυριούχους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αγορά της τέχνης και η τέχνη της αγοράς αυτής είναι ευρύτατη, διαθέτει κλίμακες, εμπλέκει ποικίλους παίκτες, συνήθως ιδιαίτερα παθιασμένους, με κάθε βέβαια, πολιτισμένη έννοια.
Συμβουλές για τις πρώτες αγορές τέχνης
Στην ουσία μιλάμε ένα ταξίδι γνώσης, πάθους και ανακάλυψης που μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Η συλλογή έργων τέχνης συνδυάζει την αισθητική απόλαυση με την πνευματική καλλιέργεια με την επενδυτική δυνατότητα, τις συμφωνίες και τους πλειστηριασμούς.
Η ενασχόληση με την τέχνη ωστόσο απαιτεί έναν συνδυασμό γνώσης, πάθους, συνεχούς έρευνας και παράλληλα μια ανοιχτή ματιά στις διαρκώς εξελισσόμενες νέες τεχνολογίες.
Αναπτύσσοντας αισθητικό κριτήριο
Για να μη χάσετε εξ αρχής το παιχνίδι με τον αχανή κόσμο της τέχνης, δείτε όσο το δυνατό περισσότερη τέχνη, ξεκινώντας από τα βασικά. Πριν ξεκινήσετε να γκουγκλάρετε μεμονωμένα ζωγράφους και γλύπτες, επισκεφθείτε τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης σας. Δείτε τις μόνιμες συλλογές και τις τρέχουσες εκθέσεις και ανανεώστε το ραντεβού σας με τις δεύτερες, αμέσως μόλις αλλάξουν.
Στη συνέχεια, εξερευνήστε τον αστερισμό των γκαλερί και ανακαλύψτε εκείνες που σας εκφράζουν περισσότερο καθώς και τον πυρήνα των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν. Επιστρέψτε ξανά και ξανά.
Ταξιδέψτε. Διευρύνετε τους ορίζοντες σας σε σχέση με την τέχνη σε όσα περισσότερα μέρη μπορείτε, κάθε εισιτήριο ισοδυναμεί με την διεύρυνση του αισθητικού σας κριτηρίου, των γνώσεων και της κατανόησης διαφορετικών προσεγγίσεων αναγνωρίζοντας τελικά τα έργα που ξεχωρίζουν στον σύγχρονο κόσμο της τέχνης.
Τέλος συντονίστε τα ταξίδια σας με σημαντικές διοργανώσεις όπως το Art Basel σε Βασιλεία, Παρίσι και Μαϊάμι Μπιτς ή το Frieze σε Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη και Λονδίνο, με τις τρέχουσες εκθέσεις που δεν θέλετε να χάσετε ακόμα και με συναντήσεις στα atelier των σύγχρονων καλλιτεχνών που σας ενδιαφέρουν.
Τα θεμέλια μιας σύγχρονης συλλογής: Εκπαίδευση, Έρευνα & Διαδικτυακή Εξερεύνηση
Ενας συλλέκτης οφείλει από τη μία να γνωρίζει τι είναι ο ντανταϊσμός, ο εξπρεσιονισμός και ο κυβισμός άλλα παράλληλα να ενημερώνεται, να ερευνά, να ανακαλύπτει και διαδικτυακά για παράδειγμα σε πλατφόρμες και marketplaces όπως τα Αrtsy, Saatchi Art και Artnet.
Να μπορεί να αναγνωρίσει και να αξιοποιήσει πολύτιμες πληροφορίες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους λογαριασμούς επιδραστικών μουσείων και ιδρυμάτων, τα οποία προσφέρουν συχνά γνωστικές κάψουλες τέχνης μέσα από τις αναρτήσεις τους.
Διαβάστε βιβλία, από το Χρονικό της Τέχνης του E. H. Gombrich και το Ways of Seeing του John Berger μέχρι τη σειρά "Vitamin" της Phaidon Publications με τις τελευταίες τάσεις στην τέχνη και τους καταλόγους των εκθέσεων που επισκέπτεστε, διαβάστε βιβλία. Αλλά και περιοδικά τέχνης όπως τα Frieze, ArtReview και Apollo που προσφέρουν ενημέρωση για τις τρέχουσες τάσεις, κριτικές εκθέσεων και συνεντεύξεις με καλλιτέχνες.
Και αναζητήστε διαλέξεις και σεμινάρια που σχετίζονται όχι μόνο ακαδημαϊκού τύπου που σχετίζονται με την ιστορία της τέχνης, αλλά ακόμα και δωρεάν online μαθήματα όπως αυτά του MoMA ή του Sotheby’s.
Καθορισμός Προϋπολογισμού και Επιλογή Έργων
Πριν ξεκινήσετε τη συλλογή, είναι σημαντικό να καθορίσετε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό και να λάβετε υπόψη τα επιπρόσθετα έξοδα, όπως η συντήρηση και η ασφάλιση. Η επιλογή των έργων τέχνης πρέπει να βασίζεται στο προσωπικό γούστο και την αισθητική, αλλά και στην ποιότητα και τη γνησιότητά τους.
Αφού προσδιορίσετε ποια στυλ και ποιοι καλλιτέχνες σας ενδιαφέρουν, είναι σημαντικό να κάνετε εκτεταμένη έρευνα πριν αγοράσετε ένα έργο τέχνης. Με τη σωστή προσέγγιση, κάθε συλλέκτης μπορεί να δημιουργήσει μια συλλογή που αντανακλά το προσωπικό του γούστο και την αγάπη του για την τέχνη αλλά και να γίνει μέρος της ιστορίας των έργων που συλλέγει.
Δημιουργία Δικτύου, Συντήρηση & Χαρά
Η δημιουργία ενός δικτύου και η οικοδόμηση σχέσεων με γκαλερίστες, καλλιτέχνες και άλλους συλλέκτες είναι σημαντική για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Η σωστή συντήρηση και η ασφάλιση των έργων τέχνης είναι επίσης απαραίτητες για τη διατήρηση της αξίας και της ομορφιάς τους.
Και το σημαντικότερο είναι να απολαμβάνετε την διαδικασία. Μην βασίζεστε απλά στα λεγόμενα ενός curator, ενός κριτικού τέχνης ή πολλών άρθρων στο διαδίκτυο. Ακολουθήστε το ένστικτό σας και σκεφτείτε διπλά πριν αγοράσετε εκείνο τον πίνακα που αύριο λογικά θα κοστίζει περισσότερο μα δεν σας προσφέρει χαρά κάθε φορά που θα τον αντικρίζετε.
Σχόλια