NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Τρόφιμα & Ποτά
ανάγνωση

Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ από συνέδριο EUROMEAT 2025: Διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά κρέατος

Πρόεδρος ΣΕΒΕΚ από συνέδριο EUROMEAT 2025: Διαρθρωτικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά κρέατος

Ιδιαίτερα σημαντικά θέματα παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο για το ευρωπαϊκό κρέας, με θέμα: "Μεταμορφώσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο της βιομηχανίας κρέατος στην προκλητική ευρωπαϊκή αγορά", που διοργανώθηκε από το διεθνές περιοδικό κρεάτων EuroMeatNews.com στις 9 Μαρτίου 2025 στην Αθήνα και το οποίο είχε την αιγίδα και συμμετοχή του ΣΕΒΕΚ.

Οι βασικές εισηγήσεις κινήθηκαν γύρω από τις προκλήσεις της κτηνοτροφίας και της βιομηχανίας κρέατος στην Ευρώπη, αλλά και με τις ευκαιρίες και προοπτικές της, σε επίπεδο παραγωγών και προμηθευτών ζωικού κεφαλαίου και κρέατος από την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη, με τελικό στόχο την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς κρέατος.

Από ελληνικής πλευράς, την εναρκτήρια εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος), Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, ο οποίος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρέατος αντιμετωπίζει διαρκείς διαρθρωτικές αλλαγές, λόγω ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών, ρυθμιστικών και καταναλωτικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι δασμοί του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και η εξάπλωση των ζωονόσων.

Συνοπτικά, τα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν γύρω από τους παρακάτω τομείς:

  • Τάσεις και καινοτομίες που διαμορφώνουν το μέλλον της κτηνοτροφίας και της βιομηχανίας κρέατος,
  • Ανάπτυξη και προκλήσεις της βιομηχανίας κρέατος στην Ελλάδα και την Ευρώπη,
  • Πρόβλεψη για τη βιομηχανία κρέατος για το 2025,
  • Ευκαιρίες της βιομηχανίας κρέατος σε μια απρόβλεπτη αγορά,
  • Ευκαιρίες εξαγωγών στην Ινδία στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας,
  • Καταναλωτικές τάσεις και καινοτομίες,
  • Προϊόντα ευκολίας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής,
  • Περιφερειακή και ιχνηλασιμότητα των προϊόντων κρέατος,
  • Απαιτήσεις Halal για εξαγωγές κρέατος και προϊόντων κρέατος,
  • Συνδυασμός επιχειρήσεων B2B,
  • Παρουσιάσεις και γευστικές εμπειρίες.

Ακολουθούν ως επικεφαλίδες, τα σημεία που περιλαμβάνονταν στην περιεκτική και ενδιαφέρουσα εισήγηση του Προέδρου του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιου Σκαρίμπα, "Μεταμορφώσεις και ευκαιρίες για τον κλάδο της βιομηχανίας κρέατος στην προκλητική ευρωπαϊκή αγορά".

I. Προκλήσεις

1. Κανονιστική Πίεση & Συμμόρφωση με τη Βιωσιμότητα

1.1 Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και η στρατηγική Farm-to-Fork επιβάλλουν αυστηρότερους στόχους βιωσιμότητας.

1.2 Οι στόχοι μείωσης των εκπομπών (CO₂, μεθάνιο) απαιτούν δαπανηρές προσαρμογές.

1.3 Αποψίλωση και Πιστοποίηση της Προέλευσης.

1.4 Αυστηρότεροι νόμοι για την καλή διαβίωση των ζώων επηρεάζουν τις μεθόδους παραγωγής.

1.5 Περιορισμοί μεταφοράς ζώντων ζώων

2. Ζωοασθένειες και Ζωονόσοι

2.1 Λοιμώδεις ασθένειες ζώων και ζωονόσοι.

2.2 Η κλιματική αλλαγή, η παγκοσμιοποίηση και η εντατική γεωργία συμβάλλουν στην εξάπλωση ασθενειών

2.3 Ισχυρή επιτήρηση, βιοασφάλεια και καινοτομία.

3. Πιέσεις πληθωρισμού & κόστους

3.1 Τα αυξημένα κόστη ζωοτροφών, ενέργειας και μεταφοράς μειώνουν τα περιθώρια κέρδους.

3.2 Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας (π.χ. από γεωπολιτικά ζητήματα) οδηγούν σε αστάθεια των τιμών.

4. Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής

4.1. Αναποτελεσματικότητα Γεωργικών Προϊόντων

4.22. Έλλειψη ύδρευσης για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

5.Ελλείψεις εργατικού δυναμικού και προκλήσεις εργατικού δυναμικού

5.1 Δυσκολία στην εύρεση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στην επεξεργασία κρέατος και το κρεοπωλείο.

5.2 Η αύξηση της αυτοματοποίησης απαιτεί αναβάθμιση του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού.

6. Παγκόσμια Εμπορικά Εμπόδια & Ανταγωνισμός

6.1 Περιορισμοί εισαγωγών και γεωπολιτική αστάθεια, Νέα πολιτική του Τράμπ στους δασμούς

7. Τάσεις για την υγεία και τη διατροφή των καταναλωτών

7.1 Η ζήτηση για πιο άπαχα, πιο υγιεινά κρέατα πρόκληση για τα παραδοσιακά προϊόντα κρέατος.

7.2 Αυξανόμενες ανησυχίες για τα επεξεργασμένα κρέατα και τη σύνδεσή τους με κινδύνους για την υγεία (αναφορές του ΠΟΥ για το κόκκινο/επεξεργασμένο κρέας).

II. Ανοιχτά Θέματα στη Βιομηχανία Επεξεργασίας Κρέατος

1. Εφαρμογή Nutri Score στο κρέας

2. Κατάψυξη Νωπού Κρέατος

3. Αναγνώριση ως ΠΓΕ του Donner της Τουρκίας

4. Ασυνέπεια σαλμονέλας βάσει της εφαρμογής του Καν.2073/2005

IV. Ευκαιρίες

1. Premium & Sustainable Meat Products Αναπτυσσόμενη αγορά για βιολογικά κρέατα, κρέατα που τρέφονται με χόρτο και τοπικής παραγωγής.

Πιστοποίηση (π.χ. κρέας ουδέτερου άνθρακα).

2. Τεχνολογικές εξελίξεις στην παραγωγή και επεξεργασία έξυπνων εργοστασίων, τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού.

Blockchain και ψηφιακά συστήματα ιχνηλασιμότητας.

3. Ανάπτυξη των εξαγωγών στις αναδυόμενες αγορές Αύξηση της ζήτησης στην Ασία και την Αφρική για υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκό κρέας.

Στρατηγικές εμπορικές συμφωνίες.

4. Κυκλική Οικονομία & Αξιοποίηση Υποπροϊόντων, Χρήση ζωικών υποπροϊόντων σε φαρμακευτικά προϊόντα, τροφές για ζώα συντροφιάς και καλλυντικά.

Στρατηγικές μείωσης των απορριμμάτων.

5. Consumer Engagement & Storytelling Branding κρέας με ισχυρές αφηγήσεις γύρω από την παράδοση, την τοπική γεωργία και τη βιωσιμότητα.

Ψηφιακό μάρκετινγκ και πωλήσεις απευθείας στον καταναλωτή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr