
Κερδισμένες οι ελληνικές τράπεζες από την επενδυτική βαθμίδα της Moody’s. Θα δεχθούν μεγαλύτερες ροές κεφαλαίων αλλά το ζητούμενο πλέον είναι πώς θα ευνοηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απαιτείται διεύρυνση της φθηνής χρηματοδότησης και έμμεση στήριξη των μικρών επιχειρήσεων με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.
Με ποιες χώρες θα συγκρίνεται η Ελλάδα στο επόμενο διάστημα
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s μεσοπρόθεσμα θα ευνοήσει κυρίως τις τράπεζες και έμμεσα μπορεί και τις μικρές επιχειρήσεις. Επί της ουσίας η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Moody’s προβιβάζει την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με την Πορτογαλία, την Αυστρία και το Βέλγιο μέσα στην Ε.Ε.
Θεωρητικά ίσως είναι και στο ίδιο επίπεδο δεικτών με την Ισπανία και την Ιταλία, αλλά λόγω μεγέθους των οικονομιών τους δεν είναι συνετό να συγκρίνεται η ελληνική οικονομία με τις άλλες δύο, που έχουν μεγάλες παραγωγικές ικανότητες.
Αυτό που θα χρειαστεί πλέον δεν είναι μόνο να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του κρατικού δανεισμού, αλλά να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση μέσω τραπεζών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μήνυμα που περνά είναι ότι η πραγματική οικονομία (που δεν είναι μόνο οι 30 ισχυρές εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χρηματιστήριο) βρίσκεται σε οριακό επίπεδο επιβίωσης.
Μείωση κόστους δανεισμού και πρωτογενή πλεονάσματα να δώσουν "ανάσες" στην ελληνική οικονομία
Το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι πλέον να μπορεί να δανείζεται με ευνοϊκότερος όρους από τις αγορές και με κάτω από 3% επιτόκιο στα 10ετή ομόλογα. Εάν συνεχιστεί η τωρινή δημοσιονομική πολιτική μέσα στην επόμενη διετία, οι τράπεζες θα κερδίσουν και ταυτόχρονα θα συνεχιστούν τα δημοσιονομικά πρωτογενή πλεονάσματα. Όμως, όπως φαίνεται και από τις εκθέσεις των εγχώριων οικονομικών οργανισμών, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα κινδυνέψουν εάν οι μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χρειαστεί "ανάσες κεφαλαιακής τόνωσης". Το μήνυμα έχει μεταφερθεί στην κυβέρνηση και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έσπευσε να εισηγηθεί πακέτο μείωσης φορολογίας χωρίς να θιχτούν τα πρωτογενής πλεονάσματα. Ωστόσο, παράγοντες από επαγγελματικούς φορείς θα εισηγηθούν να υπάρξουν μηχανισμοί έμμεσης στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (είναι γνωστό ότι άμεσες κρατικές επιχορηγήσεις είναι απαγορευμένες μέσα στην Ε.Ε) που θα είναι αντίστοιχες , τουλάχιστον, με αυτές των κρατών μελών της Ε.Ε που βρίσκονται στην ίδια επενδυτική βαθμίδα. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να γίνουν ανταγωνιστικές , βιώσιμες και εξωστρεφείς μέσα στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σχόλια