NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

HR Insights: Οι πηγές προσέλκυσης υποψηφίων

HR Insights: Οι πηγές προσέλκυσης υποψηφίων

Σχεδόν κάθε ενήλικο άτομο έχει αναζητήσει κάποια θέση εργασίας κατά την διάρκεια της ζωής του. Ενδεχομένως κάποια άλλη μερίδα ατόμων να ενσωματώνεται αυτή την περίοδο στην αναζητησή εργασίας και να αναρωτιέται με ποιον τρόπο οι επιχειρήσεις (οποιουδήποτε μεγέθους) αναζητούν τα υποψήφια στελέχη τους.

Οι συνεχόμενες εξελίξεις (π.χ. στον τεχνολογικό τομέα) συχνά επηρεάζουν τις πηγές προσέλκυσης υποψηφίων εισάγοντας πολλές φορές και νέα εργαλεία που βοηθούν σημαντικά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα υποψήφια στελέχη. Οι πηγές προσέλκυσης μέχρι προ αρκετών ετών χωρίζονταν σε δύο μεγάλες κατηγόριες: α. τις εξωτερικές πηγές και β. εξωτερικές πηγές προσέλκυσης. Πλέον όμως γίνεται αισθητή η παρουσία μια τρίτης πηγής, αυτής της ηλεκτρονικής πηγής προσέλκυσης.

Εσωτερικές πηγές προσέλκυσης

Σε αυτές η επιχείρηση στοχεύει στην προσέλκυση των υποψηφίων της μέσα από την ίδια την επιχείρηση δημιουργώντας μια «εσωτερική αγορά». Πιθανό να απευθυνθεί σε υφιστάμενους εργαζομένους ή και πρώην εργαζομένους ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στελέχωσης του Ανθρώπινου Δυναμικού μέσα από τις παρακάτω κατηγοριοποιήσεις:

Προαγωγές: Ίσως μια από τις συνηθισμένες τακτικές προσέλκυσης εργαζομένων και στελέχωσης θέσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις απόλυσης, συνταξιοδότησης κλπ. Άτομα που ήδη εργάζονται στην εταιρεία αναβαθμίζονται αναλαμβάνοντας μια θέση, ανώτερη της προηγούμενης (π.χ. ένας υπάλληλος γραφείου αναβαθμίζεται σε επόπτη).

Εθελοντική εργασία: Άτομα που έχουν εργαστεί εθελοντικά στην εταιρεία ή έκαναν σε αυτήν την πρακτική τους, μπορεί να προσληφθούν εκ νέου με σκοπό την σταθερή συνεργασία. Έτσι δίνεται η ευκαιρία και στα ανώτερα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού να αξιολογήσουν τις δυνατότητες κάθε εθελοντή, ασκούμενου κοκ., και να τον τοποθετήσουν στην καταλληλότερη θέση.

Εσωτερική ενημέρωση: Μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εσωτερικές πλατφόρμες για την επικοινωνία των εργαζομένους τους (π.χ. Skype, Slack, Teams κ.α.). Μέσω αυτών τα ανώτερα στελέχη κοινοποιούν τις «ανοικτές θέσεις» και σε ελάχιστο χρόνο όλοι οι εργαζόμενοι ενημερώνονται πως μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον για την κάλυψη των θέσεων.

Προτάσεις εργαζομένων (Employee Referral Programs): Κατά μια έννοια μπορεί να συνδεθεί με την εσωτερική ενημέρωση. Αρκετά συχνά οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι προτείνουν φίλους ή γνωστούς που κρίνουν ότι κατέχουν τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των ανοικτών θέσεων εργασίας.

Βάσεις δεδομένων επιχείρησης: Αρκετές επιχειρήσεις διατηρούν σε βάσεις δεδομένων απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν τους εργαζομένους τους. Κάνοντας αναζήτηση σε αυτήν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να βρουν τον κατάλληλο υποψήφιο.

Εξωτερικές πηγές προσέλκυσης

Στις εξωτερικές πηγές η επιχείρηση δεν περιορίζεται σε αναζήτηση εντός της επιχείρησης αλλά χρησιμοποιεί τρόπους και εργαλεία προσέλκυσης στην ευρύτερη αγορά εργασίας.

Πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα: Συχνά οι επιχειρήσεις επιλέγουν να αναρτήσουν την προσφορά των θέσεων εργασίας σε σημεία του διαδικτύου (π.χ. LinkedIn, Kariera κ.α.). Αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται καθημερινά από μεγάλο αριθμό χρηστών και συχνά το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά μικρό, αν όχι μηδενικό.

Συνεργασία με πανεπιστήμια: Αρκετές επιχειρήσεις ειδικά κατά την παροχή πρακτικής άσκησης βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με πανεπιστήμια και κολλέγια ώστε να συνεργάζονται με αποφοίτους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα πλαίσια πρακτικής άσκησης. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω μετά την πάροδο της πρακτικής άσκησης μπορεί η συνεργασία να συνεχιστεί.

Career Days & Fairs: Τα τελευταία χρόνια αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα διοργανώνουν ή/και συμμετέχουν στις «ημέρες καριέρας» ή αντίστοιχες εκθέσεις μέσω των γραφείων διασύνδεσης των ιδρυμάτων. Εκεί οι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα να συναντηθούν με στελέχη επιχειρήσεων και να ενημερωθούν για τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Συχνά αποτελεί και μια καλή πηγή υποψηφίων συνεργατών για τις επιχειρήσεις, καθώς συγκεντρώνουν πλήθος βιογραφικών σημειωμάτων και εμπειριών από τις συναντήσεις με τους ενδιαφερομένους.

Γραφεία ευρέσεως εργασίας: Αποτελούν μια πηγή που ήταν περισσότερο διαδεδομένη στο παρελθόν αλλά συνεχίζει να υφίσταται και στο παρόν μέσω ιδιωτικών ή δημοσίων οργανισμών (ΟΑΕΔ). Στην περίπτωση ιδιωτικού γραφείου μπορεί να προσεφέρει συμβουλευτική, καθοδήγηση κ.α. που σχετίζονται με την εύρεση εργασίας και συνήθως κρατείται μια προμήθεια από τον ενδιαφερόμενο εργαζόμενο ως αμοιβή των υπηρεσιών που έλαβε.

Μέσα ενημέρωσης: Τα μέσα ενημέρωσης ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται σε κάποιον βαθμό παρά την ανάπτυξη του διαδίκτυο. Συγκεκριμένα θέσεις κυρίως εποχιακών εργαζομένων ή τεχνιτών, εργατών κλπ. συχνά αναρτώνται σε εφημερίδες που κυκλοφορούν σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση. Η τηλεόραση χρησιμοποιείται κυρίως για προκηρύξεις που αφορούν θέσεις δημοσίου (π.χ. διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, κλπ.) και όχι τόσο από ιδιωτικές επιχειρήσεις λόγω υψηλού κόστους.

Ηλεκτρονικές πηγές προσέλκυσης

Στις ηλεκτρονικές πηγές προσέλκυσης εντάσσονται αρκετές που θα μπορούσαν να ενταχθούν αντίστοιχα στις εξωτερικής πηγές. Στις ηλεκτρονικές πηγές η επιχείρηση στοχεύει στην προσέλκυση υποψηφίων μέσα από την χρήση διαδικτύου και εφαρμογών.

Πλατφόρμες: Συνεχώς κυκλοφορούν πλατφόρμες που υποστηρίζουν την ανάρτηση θέσεων εργασίας και στην συνέχεια ενημερώνουν τους χρήστες που έχουν δηλώσει ότι αναζητούν μια αντίστοιχη θέση εργασίας (π.χ. LinkedIn). Αντίστοιχα και άλλες πλατφόρμες (career portals) μπορούν να περιέχουν λεπτομέρειες θέσεων με καθημερινή ενημέρωση και ανανέωση αγγελιών (Kariera, Jobfind κλπ).

Ιστοσελίδα & Κοινωνικά δίκτυα επιχείρησης: Στους επισήμους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων και στην επίσημη ιστοσελίδα τους, οι επιχειρήσεις συχνά αναρτούν τις διαθέσιμες θέσεις και τις προωθούν σε υποψήφιους ενδιαφερομένους. Σχεδόν όλες οι ιστοσελίδες επιχειρήσεων διαθέτουν την επιλογή αποστολής βιογραφικού σημειώματος ή επικοινωνίας με το HR τμήμα τους κλπ. μέσα από ειδική κατηγορία που συχνά εμφανίζεται ως «θέσεις εργασίας, ευκαιρίες εργασίας» κ.α.

Newsletter: Σπάνια αλλά υπαρκτή είναι η αναζήτηση συνεργατών μέσα από την βάση διευθύνσεων μιας επιχείρησης (newsletter database). Εδώ όμως ενέχει ο κίνδυνος να εκδηλώσουν ενδιαφέρον άτομα που ίσως να μην είναι και τόσο κατάλληλα για την θέση, οπότε και με βεβαιότητα χρησιμοποιείται πολύ λιγότερο από τις δύο πρώτες πηγές.

Αξίζει να τονιστεί ότι ανάλογα με την θέση που ενδιαφέρεται να καλύψει ο υποψήφιος θα πρέπει να δώσει και την έμφαση του στην αντίστοιχη πηγή ή ακόμη καλύτερα πηγές. Παράλληλα οι διευθυντές HR συχνά «προτρέπουν» να επισυνάπτουν οι ενδιαφερόμενοι τα βιογραφικά τους στις ιστοσελίδες επιχειρήσεων ακόμη και αν δεν υπάρχουν την συγκεκριμένη στιγμή ενεργές θέσεις εργασίας, καθώς μια από τις πρώτες αναζητήσεις των διευθυντών είναι αυτή στην βάση δεδομένων των βιογραφικών σημειωμάτων που έχουν λάβει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr