Ο Σίμος Μπενσασσών μίλησε στο epixeiro.gr για το ρόλο του OK!Thess και για την κατάσταση της startup κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
Με αφορμή το Thessaloniki Startup Weekend: Get Your Hands Dirty, ένα τριήμερο γεμάτο δημιουργία και επιχειρηματικότητα, βρεθήκαμε στο φωτεινό χώρο του OK!Thess στην ανατολική Θεσσαλονίκη και μιλήσαμε με τους ανθρώπους πίσω από τη λειτουργία του. Ο Σίμος Μπενσασσών (δημοτικός σύμβουλος και προεδρεύων στο OK!Thess) έλυσε τις απορίες μας.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του OK!Thess; Τι ακριβώς προσφέρει και σε ποιους απευθύνεται;
Η ιδέα ξεκίνησε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης στο τέλος του 2014. Η έγνοια του Δήμου ήταν ότι δεν υπήρχε αρκετή στήριξη σε νέους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν μια νέα ιδέα και να την μετατρέψουν σε παραγωγή. Αποτέλεσμα, ενώ υπήρχαν λίγες θερμοκοιτίδες στην πόλη, η ζήτηση για θερμοκοιτίδες ήταν ακόμη μικρότερη. Η πρόθεση του Δήμου ήταν να κάνει ευκολότερο σε αυτούς που συλλαμβάνουν μια καινοτόμα ιδέα να την δοκιμάσουν και αν δουλεύει να την προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν – καθυστέρηση και καινοτομία δεν συμβαδίζουν. Αν πάλι δεν δουλεύει το OK!Thess να βοηθήσει να εγκαταλειφθεί η ιδέα επίσης το συντομότερο δυνατόν. Η αποτυχία είναι καλό πράγμα γιατί προσφέρει πολύτιμη πείρα αρκεί να μην επιμένει.
Η πρόθεση του Δήμου ήταν να κάνει ευκολότερο σε αυτούς που συλλαμβάνουν μια καινοτόμα ιδέα να την δοκιμάσουν και αν δουλεύει να την προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν – καθυστέρηση και καινοτομία δεν συμβαδίζουν
Το OK!Thess προσφέρει χώρο υποδομής και συμβουλευτική υποστήριξη. Παράλληλα, όμως προσφέρει την δυνατότητα συναναστροφής και δικτύωσης με άλλους με παρόμοιες ανησυχίες, άρα και ευκαιρίες για συνεργασία, συγχωνεύσεις ιδεών κλπ.
Το OK!Thess είναι δηλαδή μια “προ-θερμοκοιτίδα” που επιδιώκει να τροφοδοτεί με ωριμασμένες ιδέες τις άλλες βαθμίδες στήριξης, όπως οι θερμοκοιτίδες. Για τις αρχικές ιδέες απευθύνεται σε όποιους, με καινοτόμο διάθεση, μπορούν και θέλουν να δοκιμάσουν ένα ξεκίνημα. Αυτοί μπορεί να είναι φοιτητές που ψάχνουν να εφαρμόσουν στην πράξη κάτι που προκύπτει από την γνώση ή την ερευνητική τους δουλειά αλλά μπορεί να είναι άνθρωποι που τους ήρθε μια καλή καινοτόμα ιδέα και στο OK!Thess αναζητάνε όχι μόνο υποδομή και συνεργάτες ή συνιδρυτές startups.
Σήμερα στο OK!Thess δουλεύουν και στηρίζονται γύρω στις 10 ομάδες και περιμένουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί τον Σεπτέμβρη που θα γίνουν νέες εισαγωγές.
Για να πετύχει την επιδίωξη του, ο Δήμος πλησίασε και μάζεψε γύρω από ένα τραπέζι τους φορείς της πόλης που μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά του ώστε, ο καθένας με τον τρόπο του, να προσφέρουν αυτά που χρειάζονται για την επιτυχία του OK!Thess. Τα ιδρυτικά μέλη του OK!Thess είναι λοιπόν εκτός από τον Δήμο η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλαδος (ΣΒΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Σ’ αυτούς προστέθηκαν πρόσφατα και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) και ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ).
Μέσα από τις εκδηλώσεις και τον κόσμο που επισκέπτεται το OK!Thess έρχεστε σε επαφή με μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Πώς θα χαρακτηρίζατε την τρέχουσα κατάσταση και τη δυναμική των ανθρώπων της;
Η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης είναι ίσως η δυναμικότερη της Ελλάδας αν την συγκρίνεις με το μέγεθός της. Όσον αφορά τις ώριμες επιχειρήσεις αυτό διαφαίνεται στην σημασία των εξαγωγών που ξεκινάνε από την περιοχή μας. Όσον αφορά τις startups αυτό έχει δυο όψεις. Από την μια βλέπουμε την μεγάλη επιτυχία των Θεσσαλονικιώτικων startups σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας. Από την άλλη, βλέπουμε ότι ο αριθμός των startups που ξεκινάνε την ζωή τους στην Θεσσαλονίκη είναι μικρότερος από αυτό που θα υπαγορεύονταν από τις επιτυχίες τους. Ο λόγος; Το ότι το οικονομικό, φορολογικό, νομικό και ότι άλλο “-ικό” είναι απαράμιλλα εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα και ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καινοτομίας και τους γοργούς ρυθμούς που αυτή απαιτεί στα πάντα.
Γίνονται βέβαια ηρωικές προσπάθειες από πολλούς αλλά χάνονται και πολλές ευκαιρίες.
Αν οι startups ξεκινάνε την ιδέα τους εδώ και καταλήγουν να στήνουν την επιχείρησή τους κάπου αλλού, αυτό σημαίνει ότι χάνουμε τον χρόνο μας με προσπάθειες όπως του OK!Thess; Πιστεύω ακράδαντα πως όχι. Αν μια startup ξεκινάει την ιδέα της εδώ και έχει εδώ μια ομάδα που παράγει το “προιόν” της, αυτό έχει μεγάλη σημασία για δυο λόγους. Πρώτο, αν η δημιουργική startup έφευγε από εδώ για να ξεκινήσει κάπου αλλού, θα βρισκόταν κάπου αλλού και η παραγωγή της. Για μας θα ήταν μια ολική απώλεια. Ξεκινώντας εδώ, και ελπίζοντας πως θα κρατήσει εδώ την παραγωγή της, έχουμε ένα πρώτο όφελος και αν το αντιεπιχειρηματικό κλίμα κάποτε αλλάξει μπορεί να έχουμε και την εταιρία πίσω.
Τι θα δούμε στο μέλλον από το OK!Thess; Υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να λείπει από το ημερολόγιο μας;
Το OK!Thess θέλει πάντα να είναι δυναμικό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όπως αυτές προκύπτουν. Με αυτή την έννοια θα σας έλεγα παρακολουθήστε την σελίδα μας ή ψάξτε μας στο Facebook. Με την νέα περίοδο που αρχίζει τον Σεπτέμβρη πάντως περιμένουμε νέες συνεργασίες με χρηματοοικονομικούς και άλλους οργανισμούς, bootcamps και hackathons.
Σχόλια