Alba Graduate Business School: Πρεμιέρα για το "Theodore Papalexopoulos Sustainability Dialogues"

Η εναρκτήρια εκδήλωση της σειράς “Theodore Papalexopoulos Sustainability Dialogues”, μίας νέας σειράς διαλόγων που έχει σκοπό να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της θεωρητικής γνώσης στον τομέα της διοίκησης και της δράσης στον τομέα της βιωσιμότητας και της επιχειρηματικής μεταρρύθμισης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025,στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece.
Η εκδήλωση προσέλκυσε κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες, με σκοπό την εξερεύνηση του μεταβαλλόμενου τοπίου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR) και του επιχειρηματικού μετασχηματισμού.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Christopher Wickert, κάτοχος της Έδρας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στο Vrije Universiteit Amsterdam και Γενικός Εκδότης του Journal of Management Studies, ενός κορυφαίου ακαδημαϊκού περιοδικού που περιλαμβάνεται στη λίστα των Financial Times. Στην ομιλία του με τίτλο «Τι απαιτείται για να περάσει η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στον 21ο αιώνα: Επιχειρηματικό Εγχείρημα για την Ηθική ή Ηθικό Επιχείρημα για τις Επιχειρήσεις;», ο καθηγητής Wickert τόνισε ότι η ΕΚΕ πρέπει να εξελιχθεί από μια εθελοντική στρατηγική διαφοροποίησης σε έναν βασικό πυλώνα των επιχειρηματικών λειτουργιών.
Κύρια θέματα της εκδήλωσης αποτέλεσαν:
- Η επιστροφή του Κράτους στην ΕΚΕ: Καθώς ρυθμιστικά πλαίσια όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο, η ΕΚΕ μεταβαίνει από μια εθελοντική εταιρική πρωτοβουλία σε μια υποχρεωτική κρατική πολιτική.
- Η επιρροή των Αναδυόμενων Αγορών: Με οικονομικές υπερδυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία να επαναπροσδιορίζουν την ΕΚΕ, οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε διαφοροποιημένες και εξελισσόμενες απαιτήσεις βιωσιμότητας.
- Η αλλαγή στους Δείκτες Μέτρησης της ΕΚΕ: Η αυξανόμενη έμφαση στον κοινωνικό και οικολογικό αντίκτυπο αναδεικνύει την ανάγκη για επιχειρήσεις να αξιολογούν και να δίνουν προτεραιότητα σε μη-χρηματοοικονομικούς δείκτες απόδοσης.
Πέρα από την κύρια ομιλία, η εκδήλωση φιλοξένησε, επίσης, ένα επιτυχημένο εργαστήριο ανάπτυξης επιστημονικών εργασιών, με τη συμμετοχή κορυφαίων ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανομένων των Καθηγήτριας Beatrice D’ Ippolito και Δρ. Johann Fortwengel.
Αναφερόμενος στην επιτυχία της εκδήλωσης, ο καθηγητής Marketing του Alba Graduate Business School και κάτοχος του “The Theodore Papalexopoulos Chair in Sustainability”, Παύλος Βλάχος, δήλωσε: «Είχαμε την τιμή να εγκαινιάσουμε το Theodore Papalexopoulos Sustainability Dialogues, μια πρωτοβουλία που έφερε κοντά κορυφαίους ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες για να αντιμετωπίσουμε κρίσιμα ζητήματα βιωσιμότητας και επιχειρηματικού μετασχηματισμού. Εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη προς την οικογένεια Παπαλεξόπουλου για τη γενναιόδωρη υποστήριξή της. Ήταν μεγάλη μας τιμή να φιλοξενήσουμε ως κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Christopher Wickert, ο οποίος ηγείται της συντακτικής επιτροπής του Journal of Management Studies, ενός επιστημονικού περιοδικού που συγκαταλέγεται στη λίστα των κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών διοίκησης των Financial Times. Οι γνώσεις του, καθώς και οι συνεισφορές των Καθηγητών Beatrice D’ Ippolito και Johann Fortwengel, που είναι αναπληρωτές εκδότες στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, εμπλούτισαν τον διάλογο. Απόλαυσα πραγματικά τις διεξοδικές και ουσιαστικές συζητήσεις για τη βιωσιμότητα».
Η σειρά Theodore Papalexopoulos Sustainability Dialogues θα συνεχίσει να ενισχύει τον διάλογο γύρω από την εταιρική κοινωνική ευθύνη και τη βιωσιμότητα, δημιουργώντας μια σημαντική πλατφόρμα όπου η ακαδημαϊκή έρευνα και η επιχειρηματική πρακτική θα συνδέονται με σκοπό τον ουσιαστικό, πραγματικό αντίκτυπο για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικότερες προκλήσεις που αφορούν το περιβάλλον και την κοινωνία.
Περισσότερες πληροφορίες για την Επώνυμη Έδρα εδώ.
Σχόλια