NEWSFLASH...
Weekend Reads
ανάγνωση

Συνταγή για το τηνιακό, νηστίσιμο κέικ “Κιούνκιο” από την Έμμα Δελατόλα

Συνταγή για το τηνιακό, νηστίσιμο κέικ “Κιούνκιο” από την Έμμα Δελατόλα

H Έμμα Δελατόλα μπορεί να είναι γνωστή για την λαμπερή της πορεία στη δημιουργία εστιατορικών πιάτων και γλυκών σε ηχηρά ονόματα της αθηναϊκής σκηνής όπως τα Matsuhisa, Simul, Varoulko και Soil αλλά σήμερα, μοιράζεται μαζί μας μια σαρακοστιανή συνταγή από τον τόπο της που γλυκαίνει την καρδιά της.

Τα παξιμάδια γλυκάνισου στον ξυλόφουρνο και τα κουλουράκια των παιδικών αναμνήσεων

Η Έμμα λοιπόν είναι παιδί του νησιού, όπως με μια απλή φράση μου περιγράφει. Μεγάλωσε στο χωριό Σκαλάδος στην Τήνο και αυτή η αναπόφευκτη, ευλογημένη σύνδεση με τον τόπο της είναι που επιμένει να την ακολουθεί σε κάθε της βήμα.

Από μικρή αγαπούσε τη δημιουργία, δούλευε πεισματικά τη φαντασία και τα χέρια της ζωγράφιζε, καταπιανόταν με κατασκευές, έπαιζε με την πλαστελίνη.

emma-delatola-2.jpg?mtime=20250304141239#asset:531661

Στο σπίτι της ωστόσο, το φαγητό ποτέ δεν είχε κεντρικό ρόλο, και τα γλυκά έλειπαν εντελώς. Ίσως γι’ αυτό, όπως μου εξηγεί, ότι όταν έλειπαν οι γονείς της, πήγαινε στην κουζίνα και έφτιαχνε κουλουράκια και κέικ. Ενώ έχει έντονες και της θύμησες από κάθε Πάσχα που βοηθούσε τη γιαγιά της για να πλάσουν παξιμάδια με γλυκάνισο και να τα ψήσουν στον ξυλόφουρνο.

Πάντα είχε μια έμφυτη τάση προς τη ζαχαροπλαστική, αλλά ποτέ δεν φανταζόταν πως θα γινόταν η καριέρα της. Ενόσω όμως ακόμα σπούδαζε στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα, κάπως τυχαία βρέθηκε να δουλεύει στο ζαχαροπλαστείο-τοπόσημο “Μεσκλιές” στην Χώρα της Τήνου για τέσσερα καλοκαίρια.

Κάπως έτσι γράφτηκε στη σχολή Ζαχαροπλαστικής και από εκείνη τη στιγμή, η αγάπη της ιδιαίτερα για την τέχνη του ψωμιού και τις ζύμες, άρχισε να φουσκώνει αμετάκλητα. Αν και κάποια στιγμή θα ήθελε να επιστρέψει στην Τήνο και να δημιουργήσει εκεί κάτι δικό της, επιλέγοντας τη διαφορετική ποιότητα ζωής του νησιού για την ώρα τη βρίσκουμε ως head baker στο νέο και όμορφο Hygge Bakery στο κέντρο, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει μια μικρή κάρτα γλυκών για το Terroirist στο Χαλάνδρι.

Η συνταγή για το Νηστίσιμο Κέικ “Κιούνκιο”

Αυτή η συνταγή είναι εμπνευσμένη από τα παιδικά χρόνια της Έμμας στο χωριό. Θυμάται με νοσταλγία το σπίτι της θείας της, τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου που πλημμύριζαν τον αέρα και καθώς πλησιάζει η νηστεία θεώρησε ότι η συγκεκριμένη είναι μια ιδανική ιδέα για νηστίσιμο κέικ, ένα γλύκισμα που στην Τήνο είναι γνωστό ως «Φοινικι» και σε κάποια χωριά της Τήνου όπως και στο χωριό, τον Σκαλαδο, το λένε «Κιούνκιο».

kiounkio-skalados.jpg?mtime=20250304140003#asset:531644


Υλικά

• 650 γρ. αλεύρι

• 350γρ. πετιμέζι

• 160γρ. ηλιέλαιο

• 280γρ. νερό

• 150γρ. ζάχαρη

• 200γρ. χυμός σαγκουίνι

• 30γρ. ρακί Τήνου

• 1 ξύσμα σαγκουίνι

• 10γρ. σόδα

• 10γρ. κανέλα

• 5γρ. γαρίφαλο

• 100γρ. αμύγδαλα

• 80γρ. crumbles

• 15γρ. σουσάμι

• 15γρ. λιναροσπόρο

Εκτέλεση

1. Ανακατεύουμε τον χυμό με τη σόδα και αμέσως αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.

2. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε το πετιμέζι, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το ρακί, το νερό, το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

3. Στη συνέχεια ρίχνουμε κοσκινισμένο το αλεύρι, τα αμύγδαλα και τα crunberries.

4. Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψί διαμέτρου

25 εκ. και αδειάζουμε μέσα ομοιόμορφα το μείγμα.

5. Πασπαλίζουμε από πάνω το σουσάμι και τους λιναροσπόρους.

6. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 40-50 λεπτά στους 170°C .

kiounkio-2.jpg?mtime=20250304141644#asset:531669


Tips

Να χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας πετιμέζι για δώσει παραπάνω ένταση. Εγώ χρησιμοποίησα πετιμέζι από το χωριό μου που φτιάχνει ο παππούς μου.

Αντί για σαγκουίνι μπορείτε να βάλετε πορτοκάλι ή μανταρίνι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr