Ποιος ο ρόλος των spin-offs στη σχέση Πανεπιστημίου με επιχειρείν
Το πώς η σύμπραξη πανεπιστημίων - καινοτομίας - περιφέρειας μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας τέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης, στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται 26 και 27 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη.
Ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, υποστήριξε ότι η συμμετοχή του πανεπιστημίου στην ανάπτυξη γίνεται με τρεις τρόπους: α) ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή τους απόφοιτους, β) προσέλκυση ξένων φοιτητών και γ) αξιοποίηση έρευνας. Ιδίως για το τελευταίο, διευκρίνισε ότι ενόσω η ποσότητα της έρευνας στην Ελλάδα κινείται στα επίπεδα της Φινλανδίας, υπάρχει υστέρηση στην αξιοποίηση, κι αυτό οφείλεται στο επιχειρηματικό οικοσύστημα.
Τη λύση έρχονται να δώσουν τα spin-offs (τεχνοβλαστοί). Σύμφωνα με τον κ. Δουκίδη, αυτήν την στιγμή έχουμε 150 τεχνοβλαστούς, με την πρώτη θέση να ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, το 30% προέρχεται από τον χώρο της υγείας. «Μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα οικοσύστημα, το οποίο δεν το είχαμε πριν 5 χρόνια, αλλά το θέμα είναι πώς θα το αξιοποιήσουμε», επανέλαβε ο καθηγητής, προτού εξάρει τη σημασία του funding. «Σήμερα, έχουμε κονδύλια χρηματοδότησης περίπου 120 εκατ. Ευρώ», διευκρίνισε.
Τι προσέχει ένα equity fund σε ένα spin-off
Όσον αφορά το ερώτημα τι προσέχει ένα equity fund σε ένα spin-off, η απάντηση του κ. Δουκίδη είναι η εξής: α) έρευνα, πρωτοπορία και πατέντα, β) δυνατότητα για scale up και γ) η ομάδα πίσω από το spin-off. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν spin-off, οι οποίες έχουν δικαίωμα χρήσης ορισμένων ετών, κάτι το οποίο αποτρέπει τους επενδυτές.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Συνιδρυτής του ΙΝΕΜ-Technologies P.C., Φίλιππος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ανάπτυξης μιας κουλτούρας, σύμφωνα με την οποία η έρευνα μπορεί να περάσει στο επίπεδο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Όπως εξήγησε, «πρέπει ο έξω κόσμος να δει τι κάνουμε μέσα στα εργαστήρια, αλλά και τα εργαστήρια να προσφέρουν υπηρεσίες στον έξω κόσμο. Ας δημιουργήσουμε μια καινούρια κουλτούρα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας την ανάγκη για ενίσχυση της καινοτομίας. «Ψάχνουμε μέσα στο πανεπιστήμιο να δούμε αν υπάρχουν ιδέες, ώστε κάποιες απ' αυτές να προχωρήσουν και να πάνε λίγο παραπάνω [...] Να δείξουμε στα παιδιά πώς θα εξελίξουν την ιδέα τους», κατέληξε.
«Χρειάζεται αλλαγή κουλτούρας τόσο εντός πανεπιστημίου όσο και ευρύτερα στην περιφέρεια, στη χώρα»
Από την πλευρά της, η Μαριλένα Γρηγορίου, Vice Rector of Academic Affairs, Student Affairs & Lifelong Education στο Δημοκρίτειο, επεσήμανε ότι το πανεπιστήμιο είναι ερευνητικά ενεργό, καθώς έχουμε 5.000 - 6.000 δημοσιεύσεις ετησίως, αλλά και 500 – 600 ερευνητικά έργα που «τρέχουν». Τα μισά εξ αυτών είναι σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις. «Όμως, έχουμε ακόμη δρόμο για να πετύχουμε μια αμφίδρομη αλληλεπίδραση. Μιλάμε για μια αλλαγή κουλτούρας τόσο εντός πανεπιστημίου όσο και ευρύτερα στην περιφέρεια, στη χώρα», συμπλήρωσε.
Το μέλλον βρίσκεται στη σύμπραξη περιφέρειας-πανεπιστημίου-επιχειρήσεων
Τέλος, ο Στέλιος Κατσογριδάκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εκπαίδευσης και Νεολαίας στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, διεμήνυσε ότι η περιφέρεια συμβάλλει τα μέγιστα, καθώς όσο μπορεί χρηματοδοτεί τις δράσεις του πανεπιστημίου. «Έχουμε σειρά συνεργασιών», είπε, διαμηνύοντας ότι το μέλλον βρίσκεται στη σύμπραξη περιφέρειας-πανεπιστημίου-επιχειρήσεων. «Μόνο έτσι θα δώσουμε ένα προσεγμένο προϊόν, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη», τόνισε. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση για την ανάληψη αυτών των δράσεων προέρχεται μέσω του ΕΣΠΑ.
Τη συζήτηση συντόνισε Δημήτρης Ελαφρόπουλος, δημοσιογράφος στο «Το Βήμα».
Σχόλια