ΕΕ: Αναστολή περιοριστικών μέτρων κατά της Συρίας για την ενίσχυση της συνεργασίας

Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Συμβουλίου να αναστείλει ορισμένα περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στη Συρία. Με την απόφαση αυτή, η ΕΕ αποσκοπεί να διευκολύνει τη συνεργασία με τη χώρα, τον λαό και τις επιχειρήσεις της, σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές. Τα σημερινά μέτρα θα επιτρέψουν επίσης χρηματοπιστωτικές και τραπεζικές συναλλαγές που συνδέονται με αυτούς τους τομείς, καθώς και με ανθρωπιστικούς σκοπούς και σκοπούς ανασυγκρότησης.
Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να παρατείνει επ' αόριστον την εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους για να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ για τη στήριξη μιας πολιτικής μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς στη Συρία, καθώς και της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, ανασυγκρότησης και σταθερότητας. Η ΕΕ έχει υιοθετήσει σταδιακή και αναστρέψιμη προσέγγιση όσον αφορά την αναστολή περιοριστικών μέτρων, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη στήριξη της ειρηνικής και χωρίς αποκλεισμούς μετάβασης.
Ταυτόχρονα, η ΕΕ διατήρησε καταχωρίσεις που σχετίζονται με το καθεστώς Άσαντ, τον τομέα των χημικών όπλων και το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών. Θα διατηρηθούν επίσης ορισμένα τομεακά μέτρα σχετικά με το εμπόριο όπλων, τον εξοπλισμό εσωτερικής καταστολής, το λογισμικό για υποκλοπή και παρακολούθηση και την εισαγωγή ή εξαγωγή αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς της Συρίας.
Σε συνέχεια της σημερινής απόφασης, η ΕΕ θα αξιολογήσει κατά πόσον θα ήταν δυνατό να ανασταλούν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις. Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ θα παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη χώρα, με σκοπό να αξιολογεί κατά πόσον οι αναστολές εξακολουθούν να είναι κατάλληλες.
Η ΕΕ στέκεται εδώ και καιρό στο πλευρό των Σύριων εντός της Συρίας και στις γειτονικές χώρες, κινητοποιώντας 35,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2011, και παραμένει, μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος χορηγός διεθνούς βοήθειας προς τον συριακό λαό και τις κοινότητες υποδοχής του.
Σε αυτήν την περίοδο μετάβασης και ελπίδας, η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι έτοιμη να στηρίξει τον συριακό λαό. Η ΕΕ τονίζει τη σημασία μιας πολιτικής διαδικασίας χωρίς αποκλεισμούς, υπό συριακή ηγεσία και ευθύνη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού. Όλοι οι Σύριοι, εντός της χώρας και στη διασπορά, θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της χώρας τους.
Η ΕΕ θα συγκαλέσει την ένατη διεθνή διάσκεψη για τη στήριξη της Συρίας στις Βρυξέλλες. Η υπουργική εκδήλωση θα έχει στόχο την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη μιας μετάβασης χωρίς αποκλεισμούς, υπό συριακή ευθύνη, καθώς και για την πραγματικά αναγκαία βοήθεια προς τον συριακό λαό. Για πρώτη φορά έχουν προσκληθεί οι συριακές προσωρινές αρχές, από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη, τα γειτονικά κράτη της Συρίας και άλλους περιφερειακούς εταίρους.
Ιστορικό
Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας θεσπίστηκαν το 2011 ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του άμαχου πληθυσμού στη Συρία από το καθεστώς Άσαντ. Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Συρίας στόχευαν το καθεστώς και τους υποστηρικτές του, καθώς και τομείς της οικονομίας από τους οποίους το καθεστώς αντλούσε κέρδη.
Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, και με γνώμονα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2024, η ΕΕ λαμβάνει ιδίως υπόψη της τα μέτρα που έλαβε η Συρία για μια μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς σύμφωνα με τις δηλώσεις των μεταβατικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της λογοδοσίας για τα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ, του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Συρίων, χωρίς κανενός είδους διάκριση, του σεβασμού του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ.
Σχόλια