
Η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις πόλεις της Ελλάδας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ στην επαρχία η διάδοση είναι πιο περιορισμένη. Πρώτο και κύριο ζήτημα, που αποτελεί και «αγκάθι» στην ταχύτερη εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης πανελλαδικά είναι οι υποδομές φόρτισης.
Οι μικρές αποστάσεις εντός αστικών κέντρων, η ανάπτυξη σταθμών φόρτισης σε δημόσιους χώρους, αλλά και σε καταστήματα, δίνουν λύση σε πολίτες που θέλουν να οδηγούν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αντίθετα, στην επαρχία, η πυκνότητα αυτών των σταθμών είναι πολύ μικρότερη, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για τη φόρτιση του αυτοκινήτου. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο λειτουργικά λόγω του μικρού μεγέθους τους και της ευκολίας στη χρήση τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου οι αποστάσεις είναι μικρότερες. Αντίθετα, στην επαρχία, οι ανάγκες για μεγαλύτερες αποστάσεις (π.χ., για ταξίδια σε άλλες πόλεις ή χωριά) καθιστούν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο λιγότερο πρακτικό, λόγω ακριβώς των περιορισμένων υποδομών φόρτισης.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), η κατανομή των αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) αλλά και των επαναφορτιζόμενων υβριδικών οχημάτων (PHEV) στα αστικά κέντρα και την επαρχία για το 2024 έχει ως εξής:
Το 79% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ταξινομήθηκε στην Αττική, όπως και το 95% των υβριδικών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Θεσσαλονίκη ήταν 10% και 3%.
Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Πάτσιος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, «Αθήνα και Θεσσαλονίκη ‘μονοπωλούν’ τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς η κίνηση στους αστικούς δρόμους με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πραγματική απόλαυση. Η αύξηση των (ταχυ)φορτιστών στις εθνικές οδούς αναμένεται να προκαλέσει περισσότερες πωλήσεις επίσης στην περιφέρεια».
Η τιμή
Η τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από αυτή των συμβατικών, και οι κάτοικοι των πόλεων έχουν συνήθως υψηλότερο εισόδημα, που τους επιτρέπει να κάνουν μια τέτοια επένδυση. Επίσης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συχνά προσφέρουν κίνητρα και φορολογικές ελαφρύνσεις, κάτι που μπορεί να είναι πιο ελκυστικό σε αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Πάτσιο, «Η διαφορά τιμών πώλησης μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών αυτοκινήτων μειώνεται συνεχώς. Αφενός είναι πολλά τα μοντέλα ηλεκτρικών που μπαίνουν στην αγορά, κυρίως στις δημοφιλείς κατηγορίες για την ελληνική αγορά Α, B και C. Αφετέρου, τα θερμικά αυτοκίνητα, έχοντας να αντιμετωπίσουν συνεχώς αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων, γίνονται ακριβότερα. Αναλυτές της αγοράς υποστηρίζουν ότι το αργότερο σε 2-3 χρόνια τα ηλεκτρικά θα είναι ίδιας ή χαμηλότερης αξίας κτήσης από τα αντίστοιχα θερμικά. Όλα αυτά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολύ χαμηλότερο κόστος χρήσης, εξαιτίας της φθηνότερης ενέργειας (φόρτιση στο σπίτι ή στο γραφείο) και της οικονομικότερης συντήρησης. Επίσης, επιδότηση από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά», για όσους υπαχθούν, το μειωμένο κόστος συντήρησης και η δωρεάν στάθμευση στις δημοτικές θέσεις είναι επίσης οικονομικά οφέλη. Αν πρόκειται για εταιρικό αυτοκίνητο, τα έξοδα απόσβεσης ή μίσθωσης λαμβάνονται αυξημένα, άρα στα οφέλη προστίθεται και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος της εταιρείας».
Τι γίνεται σε Γερμανία και Γαλλία;
Στη Γερμανία, η πυκνότητα των επιβατικών αυτοκινήτων το 2024 έφτασε τα 580 οχήματα ανά 1.000 κατοίκους, με τις δυτικές περιοχές να παρουσιάζουν υψηλότερη πυκνότητα σε σχέση με τις ανατολικές. Ο αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων έφτασε στο 2,9%, με τις περιοχές του Αμβούργου και της Βαυαρίας να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά.
Στη Γαλλία, το 2024 παρατηρήθηκε μείωση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, κυρίως λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων. Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τις επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προσαρμόζοντας το σύστημα επιδότησης από 2.000 έως 4.000 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα του αγοραστή. Οι προηγούμενες επιδοτήσεις κυμαίνονταν μεταξύ 4.000 και 7.000 ευρώ. Το 2024, οι μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι, η Λιόν και η Μασσαλία είχαν υψηλότερες πωλήσεις λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης πληθυσμού και της αυξημένης υποδομής φόρτισης, σε σχέση με την γαλλική περιφέρεια.
Οφέλη
«Η ετήσια οικονομία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φθάνει και ξεπερνάει τα € 1.000, με οικιακή φόρτιση, που μετά από μια νύκτα θα καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης στην πόλη για αρκετές μέρες», αναφέρει ο κ. Πάτσιος μιλώντας για τα οφέλη από την ηλεκτροκίνηση.
Ο κ. Δημήτρης Πάτσιος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων
Στις πόλεις οι κάτοικοι συχνά έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα στο σημείο κατοικίας τους, είτε σε γκαράζ, είτε σε ειδικούς χώρους. Στην επαρχία, όπου η κατοικία είναι συνήθως διαφορετική (σπίτια με αυλές ή εξοχικές κατοικίες), η δυνατότητα φόρτισης μπορεί να είναι περιορισμένη.
Τα σημαντικά κενά που εντοπίζονται σε απομακρυσμένες περιοχές περιορίζουν την πρόσβαση σε φόρτιση για πολλούς ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων. Η έλλειψη υποδομών ταχείας φόρτισης στους αυτοκινητοδρόμους αποτελεί επίσης σημαντικό εμπόδιο για τα μακρινά ταξίδια ενισχύοντας το range anxiety.
Όσον αφορά την περιβαλλοντική συνείδηση, στις μεγάλες πόλεις, οι κάτοικοι συχνά είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και βιωσιμότητας, και επιλέγουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, που ούτως ή άλλως είναι εντονότερη στα αστικά κέντρα. Στην επαρχία, η συνείδηση αυτή μπορεί να μικρότερη, ενώ και οι ανάγκες μετακίνησης είναι διαφορετικές.
Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτροκίνηση είναι σίγουρα το μέλλον και καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται και οι υποδομές επεκτείνονται, αναμένεται να δούμε ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.
Σχόλια