
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θεωρούνται «οικολογικά» σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα για διάφορους λόγους που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την επίδραση στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
Η απουσία εξάτμισης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημαίνει ότι δεν εκπέμπουν ρύπους στην ατμόσφαιρα κατά την οδήγηση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αν και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων (όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο), η συνολική ρύπανση είναι συνήθως μικρότερη σε σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων στα αυτοκίνητα. Όταν η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια), οι εκπομπές CO2 μειώνονται ουσιαστικά ακόμα περισσότερο.
Για τον τρόπο λειτουργίας και τον πράσινο χαρακτήρα των ηλεκτρικών οχημάτων, μιλήσαμε με τον Δρ. Ηλία Οικονόμου ο οποίος ασχολείται με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων, έχει διατελέσει πρώην καθηγητής στο Edinburgh Napier University, ζει στο Εδιμβούργο της Σκωτίας και οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το 2019.
«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ένα μείγμα πηγών, αρκετές εκ των οποίων είναι ανανεώσιμες με πολύ χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Ακόμα και όταν το ρεύμα παράγεται από ορυκτά καύσιμα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο εκλύει συνολικά λιγότερο διοξειδίου του άνθρακα από ένα παραδοσιακό. Ως αποτέλεσμα, και σύμφωνα με δεκάδες έρευνες από επιστημονικούς οργανισμούς, κράτη, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.λπ., μπορούμε να πούμε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη εκλύει κατά τη διάρκεια της ζωής του περίπου το μισό διοξείδιο του άνθρακα από ότι ένα παραδοσιακό αυτοκίνητο. Μάλιστα όσο περνάμε σε παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές, θα βελτιώνονται με τη σειρά τους και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς να χρειαστεί η αλλαγή τους με καινούργια. Πέρυσι η παραγωγή στην Ελλάδα βελτιώθηκε κατά περίπου 10%, άρα υπήρξε βελτίωση και σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, χωρίς να απαιτείται από τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν κάτι. Αυτό είναι κάτι που τα παραδοσιακά αυτοκίνητα δεν μπορούν να το πετύχουν ποτέ. Δεν γίνεται από μόνο του ένα συμβατικό αυτοκίνητο να ξεκινήσει να καίει λιγότερο καύσιμο».
Βιωσιμότητα και απόδοση
Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Περίπου το 85-90% της ενέργειας που προέρχεται από τη μπαταρία μετατρέπεται σε κίνηση, ενώ στα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, μόνο το 20-30% της ενέργειας από τη βενζίνη ή το πετρέλαιο χρησιμοποιείται για κίνηση, με την υπόλοιπη ενέργεια να χάνεται κυρίως με τη μορφή θερμότητας.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολλαπλά προτερήματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη θα μας πει ο Δρ. Οικονόμου. «Το κόστος χρήσης είναι το μισό ή και το 1/4, αν το όχημα φορτίζεται με μειωμένο τιμολόγιο. Τα χαμηλότερα κόστη των οχημάτων απελευθερώνουν κεφάλαια που μπορούν να γίνουν διαθέσιμα από μια επιχείρηση ή μια οικογένεια σε άλλες χρήσεις. Ήδη μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος παράγεται στην Ελλάδα από ελληνικές πηγές και ελληνικές επιχειρήσεις με Έλληνες εργαζόμενους, και όσο προχωράει η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο αυτή η συσχέτιση θα αυξάνεται. Άρα, αντί να αγοράζουμε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα για τα αυτοκίνητα, τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στην ελληνική οικονομία. Λόγω του ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνονται και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτή. Μειώνονται όμως και τα έξοδα του κράτους για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των πολιτών, απελευθερώνοντας κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού. Σε έρευνα του πανεπιστημίου Imperial College έχει υπολογισθεί ότι το 2035 τα προβλήματα υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση θα κοστίζουν στην Βρετανία περίπου 10% του προϋπολογισμού του συστήματος υγείας».
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παράγουν επίσης πολύ λιγότερο θόρυβο από τα συμβατικά αυτοκίνητα, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της ηχορύπανσης στις πόλεις και τις αστικές περιοχές. Η ηχορύπανση έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, όπως το άγχος και η απώλεια ακοής.
Ο Δρ. Ηλίας Οικονόμου
Η ελληνική και η ευρωπαϊκή πράσινη κουλτούρα
«Στην Βρετανία όπου ζώ, η διαφορά πράσινης κουλτούρας έπαιξε μεγάλο ρόλο πριν 10 χρόνια που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεκινούσαν να κερδίζουν έδαφος, κυρίως στην αντιμετώπιση των σχετικών προτάσεων επενδύσεων. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκίνησαν στην Ελλάδα όταν στην Βρετανία είχαν ήδη κάνει τον κύκλο τους. Αντίστοιχα, οι εταιρείες στη Βρετανία μπορούσαν να εκμεταλλευτούν πιο αποδοτικά το θέμα της ηλεκτροκίνησης από άποψη μάρκετινγκ, άρα άξιζε το παραπάνω κόστος τότε. Τέλος, υπήρξαν από νωρίς αρκετοί ευκατάστατοι που αγοράσαν τα τότε πανάκριβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και γίνανε το “critical mass” που ανέδειξε τα ηλεκτρικά σε όλους και επέτρεψε την δημιουργία υποδομών φόρτισης, ανάπτυξης επιχειρηματικών ιδεών κ.λπ. Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε ήδη περάσει αυτά τα αρχικά στάδια της ηλεκτροκίνησης, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι πλέον τόσο ακριβά για να χρειάζεται πράσινη συνείδηση προκειμένου να δικαιολογηθούν έξοδα και επενδύσεις».
Σχόλια