Generation Z και τηλέφωνο: Μια σχέση μίσους - Κι όμως, η τηλεφοβία είναι υπαρκτή

Η Generation Z φαίνεται πως αποφεύγει το τηλέφωνο ως μέσο επικοινωνίας εκτός αν δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, διαφοροποιούμενη ουσιαστικά από τις προηγούμενες γενιές, που χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνο ως βασικό τρόπο για να επικοινωνούν από απόσταση.
Η τεχνολογία εξελίσσεται με αστραπιαίους ρυθμούς και με την εισαγωγή των «έξυπνων συσκευών», οι διαθέσιμες επιλογές είναι αναρίθμητες, ενώ οι νέοι τις προτιμούν πολύ περισσότερο.
Για τα άτομα της Generation Z έχει γίνει βίωμα η προεπιλογή χρήσης των smartphones για γραπτά ή φωνητικά μηνύματα, καθώς οι τηλεφωνικές κλήσεις τους προκαλούν άγχος, ακόμα και φόβο ενίοτε, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της CNBC.
Το φαινόμενο αυτό, μάλιστα, έχει όνομα και λέγεται «τηλεφοβία». Η φοβία αυτή περιγράφει τον φόβο ή το άγχος γύρω από την πραγματοποίηση και τη λήψη τηλεφωνικών κλήσεων, ενώ αποδίδεται εν μέρει στην απομόνωση που επέφερε ως αναγκαστικό μέτρο η πολιτική προστασίας κατά του Covid στα κράτη.
Η δεξιότητα της συνομιλίας μέσω τηλεφώνου είναι κάτι που όλο και χάνεται στις μέρες μας. Ως αποτέλεσμα, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη σεμιναρίων σε νέα άτομα, προκειμένου αυτά να αναβαθμίσουν τις τηλεφωνικές δεξιότητές τους και να ισχυροποιήσουν την αυτοπεποίθησή τους όταν, φερειπείν, χρειάζεται να κλείσουν ένα ιατρικό ραντεβού ή να ειδοποιήσουν τους εργοδότες τους ότι θα πρέπει να λείψουν λόγω ασθενείας.
Οι νέοι φοβούνται το άγνωστο και νομίζουν ότι τους κοροϊδεύουν
Το άγχος της γενιάς Z σχετικά με την απάντηση σε τηλεφωνήματα πηγάζει από τον φόβο του αγνώστου και την έλλειψη εμπειρίας για το πώς να τον αντιμετωπίσουν.
Μια έρευνα της Uswitch σε 2.000 ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου το 2024 διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών δεν απαντά ποτέ στις τηλεφωνικές κλήσεις. Περίπου το 61% της ηλικιακής αυτής ομάδας προτιμά να λαμβάνει μήνυμα παρά κλήσεις. Πάνω από τους μισούς νέους ηλικίας 18-24 ετών πιστεύουν ότι ένα ξαφνικό τηλεφώνημα σημαίνει άσχημα νέα, ενώ το 48% προτιμά να επικοινωνεί μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πάνω από το ένα τρίτο επιλέγει τα φωνητικά μηνύματα.
Τα άτομα της γενιάς Z ανησυχούν επίσης για το πώς ακούγονται στις κλήσεις, καθώς δεν έχουν οπτική ανατροφοδότηση για να επιβεβαιώσουν ότι τα καταφέρνουν. Νομίζουν μάλιστα ότι τους κοροϊδεύουν ή ότι τους κρίνουν.
Πώς μπορεί κάποιος να ξεπεράσει την τηλεφοβία
Εάν κάποιος πιστεύει ότι πάσχει από τηλεφοβία, μπορεί με εύκολους τρόπους που προτείνουν οι ειδικοί να προετοιμαστεί να δεχτεί ένα τηλεφώνημα που περιμένει. Μπορεί να σκεφτεί ότι η μη οπτική πτυχή της τηλεφωνικής κλήσης μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του. Έχοντας κρατήσει σημειώσεις και προετοιμαστεί σε έναν ασφαλή χώρο όπου δεν θα διακόπτεται η συνομιλία, οι νέοι μπορούν σταδιακά να ξεπεράσουν τον φόβο τους για τα τηλεφωνήματα.
Κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει είναι να γράψουν ένα μικρό σενάριο με το τι πρόκειται να πουν, το οποίο θα τους βοηθήσει να ελαχιστοποιήσουν το άγχος τους. Προτείνεται, επίσης, εξάσκηση με ασκήσεις αναπνοής, για να επιβραδυνθούν οι καρδιακοί παλμοί και να νιώσουν ηρεμία.
Μιας κι έχει διαπιστωθεί ότι οι νέοι συνδέουν τα τηλεφωνήματα με αρνητικές ειδήσεις, τα σεμινάρια κατά της τηλεφοβίας διδάσκουν ότι υπάρχουν και άλλες πιθανότητες, πιο θετικής φύσεως, όπως για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να είναι συγχαρητήρια για την επιτυχία σε εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποιούν ότι, στην πραγματικότητα, το να απαντάς σε ένα τηλεφώνημα δεν είναι επίφοβο, ενώ έχουν πάντα τη δύναμη της επιλογής του να τερματίσουν την κλήση, σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τη συνομιλία.
Σχόλια