Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες & Εμπειρία εξυπηρέτησης: Οι καταναλωτές δεν είναι και τόσο ικανοποιημένοι...

Αν τα προηγούμενα 10-15 χρόνια το κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων λόγω της ανάπτυξης του e-banking της εποχής αποτελούσε συνέπεια του ψηφιακού μετασχηματισμού με τις σημερινές εξελίξεις τι μπορεί να πει κανείς; Σύγχρονες fintech οντότητες, υπηρεσίες με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη και νέα ψηφιακά εργαλεία συνθέτουν ένα νέο τοπίο για τον τραπεζικό κλάδο ο οποίος καλείται να εκσυγχρονιστεί και να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών.
Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τον ασφαλιστικό κλάδο στον οποίον γίνεται μεγάλη κουβέντα για τον ρόλο και την κρισιμότητα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή σε συμβόλαια Υγείας π.χ αλλά όχι και τόσο για μια απλή ασφάλιση αυτοκινήτου 2-3 μηνών.
Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κανείς για εταιρείες επενδύσεων - wealth management και τις υπηρεσίες που προσφέρονται και κυρίως τον τρόπο.
Μπορεί οι αποδόσεις επενδύσεων, τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων και άλλα λογιστικά - χρηματοοικονομικά δεδομένα να είναι κρίσιμα, οι πελάτες φαίνεται πως αναζητούν και ένα φιλικό περιβάλλον στις διαδικασίες και την εμπειρία που τους προσφέρεται τελικά.
Σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Salesforce, λιγότερο από το 40% των καταναλωτών δηλώνει ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων
Όλοι θέλουν ψηφιακές εμπειρίες και tailor made προσέγγιση
Η εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, η ταχύτητα στις συναλλαγές και οι απρόσκοπτες ψηφιακές εμπειρίες αναδεικνύονται ως βασικές προτεραιότητες για τους καταναλωτές στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Στα βασικά ευρήματα της έκθεσης:
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, φαίνεται πως η ποιότητα των υπηρεσιών υπερτερεί έναντι των επιτοκίων και προμηθειών των ιδρυμάτων.
Λιγότεροι από το 40% των καταναλωτών δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικούς συμβούλους. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, η διαφοροποίηση μέσω βελτιωμένων υπηρεσιών – εξυπηρέτησης και οι προηγμένες ψηφιακές εμπειρίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Χαρακτηριστικό της τάσης αυτής είναι πως το 46% των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένου του 55% των υψηλόμισθων, δηλώνει ότι θα παρέμενε σε έναν χρηματοοικονομικό οργανισμό που προσφέρει εξαιρετική εμπειρία πελάτη, ακόμη και αν αύξανε τις χρεώσεις του.
Υπάρχουν υψηλής προσδοκίες από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Οι καταναλωτές έχουν υψηλές προσδοκίες από την ενσωμάτωση της ΑΙ στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Μόλις το 41% των πελατών των εταιρειών wealth management δηλώνει πλήρως ικανοποιημένο από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της εξυπηρέτησης, ενώ τα ποσοστά αυτά είναι ακόμη χαμηλότερα στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα.
Η «απάντηση» στο θέμα της βέλτιστης εξυπηρέτησης έρχεται από τους AI agents, οι οποίοι προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους και μειώνοντας τα κόστη.
Μάλιστα, το 50% των καταναλωτών εκτιμά ότι η AI θα επηρεάσει τη σχέση τους με τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με άλλους κλάδους – αντίληψη που είναι εντονότερη μεταξύ των Millennials και της Gen Z.
Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 65% θεωρεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα βελτιώσει την ταχύτητα των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ποσοστό που αυξήθηκε σημαντικά από το 2023 (46%).
Χαμηλή ωστόσο ακόμα η εμπιστοσύνη σε AI Agents
Επιπλέον, καθώς η εμπιστοσύνη αναδεικνύεται ως κεντρικός άξονας της υιοθέτησης των ΑΙ agents από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, η επιλογή των σωστών τεχνολογικών συνεργατών είναι καθοριστική για τη διατήρησή της. Παρότι το 54% των καταναλωτών δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη χρήση των AI agents, μόνο το 10% αναφέρει πως τους εμπιστεύεται πλήρως.
Έτσι, η εκπαίδευση των καταναλωτών με πρακτικά παραδείγματα που θα αναδείξουν τις προηγμένες δυνατότητες των AI agents –όπως το να λειτουργούν ως οικονομικοί σύμβουλοι (παροχή χρηματοοικονομικής καθοδήγησης, πρόβλεψη δαπανών, συμβουλές αποταμίευσης ή αύξησης εισοδημάτων κλπ.) – κρίνεται ως σημαντική, σύμφωνα με την έρευνα.
Σημειώνεται, επίσης, πως ενώ μόνο το 44% των καταναλωτών κατανοεί πώς οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα του, το 84% δηλώνει ότι θα άλλαζε χρηματοοικονομικό οργανισμό αν θεωρούσε ότι δεν τα διαχειρίζεται σωστά (έναντι 78% το περασμένο έτος).
Τέλος, το ποσοστό των καταναλωτών οι οποίοι βρίσκουν κατανοητούς τους όρους και τις προϋποθέσεις των χρηματοοικονομικών οργανισμών ανέρχεται σε μόλις 48%.
Σχόλια