NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Αισιόδοξες οι ελληνικές επιχειρήσεις: Οι προοπτικές και τα «αγκάθια» - έρευνα ΕΤΕπ

Αισιόδοξες οι ελληνικές επιχειρήσεις: Οι προοπτικές και τα «αγκάθια» - έρευνα ΕΤΕπ

Σημαντική άνοδο 40% από το 2020 έως σήμερα και αισιοδοξία για το μέλλον υψηλότερη από ότι καταγράφεται σε επίπεδο Ε.Ε. Αυτή είναι η εικόνα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της ΕΤΕπ, κατά την οποία χαρακτηρίζονται από ανθεκτικότητα εν μέσω σημαντικών προκλήσεων.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις καταγράφουν αύξηση 40% σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα από το 1ο τρίμηνο του 2020 μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Επενδύσεων του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Ταυτόχρονα, οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας εκφράζουν υψηλή εμπιστοσύνη στο οικονομικό περιβάλλον, τις επιχειρηματικές προοπτικές, τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης και το πολιτικό-ρυθμιστικό πλαίσιο.

Δεν λείπουν βέβαια τα ζητήματα γραφειοκρατίας που συνεχίζουν να προβληματίζουν το εγχώριο επιχειρείν.

Πιο αναλυτικά σε βασικά σημεία της έκθεσης για την Ελλάδα:

  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο δραστήριες στο εμπόριο (είτε εντός ΕΕ είτε εκτός ΕΕ) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (74% έναντι 63%). Ενώ ορισμένες διαταραχές στο εμπόριο έχουν μειωθεί για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ, συνεχίζουν να επηρεάζουν σοβαρά τις ελληνικές επιχειρήσεις, των οποίων οι ανησυχίες για τη συμμόρφωση με νέες κανονιστικές ρυθμίσεις και πρότυπα και για πρόσφατες αλλαγές σε δασμούς και τελωνεία έχουν αυξηθεί από πέρυσι. Οι ανησυχίες για διαταραχές στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και για πρόσφατες αλλαγές σε δασμούς και τελωνεία είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αντίθετα, οι ελληνικές επιχειρήσεις ανησυχούν λιγότερο για την πρόσβαση σε πρώτες ύλες, ημιαγωγούς και μικροτσίπ ή άλλες συνιστώσες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
  • Ο φόβος για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι υψηλός στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων αναφέρουν ότι έχουν επηρεαστεί από τον φυσικό κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής (είτε ως σημαντική είτε ως μικρή επίπτωση). Επίσης, το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων λαμβάνουν μέτρα για την προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (48%). Ιδιαίτερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο πιθανό να έχουν αγοράσει ή ανανεώσει προϊόντα ασφάλισης για την κάλυψη των ζημιών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή (42% έναντι 21% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων).
  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι λιγότερο πιθανό από τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να έχουν λάβει μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (77% έναντι 91% αντίστοιχα). Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν θέσει στόχους για την παρακολούθηση των εσωτερικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (24% έναντι 47% αντίστοιχα).
  • Η επένδυση στην πράσινη μετάβαση είναι επίσης χαμηλότερη σε σχέση με την ΕΕ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πολύ λιγότερο πιθανό να έχουν ήδη επενδύσει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και λιγότερο πιθανό να σχεδιάζουν μελλοντικές επενδύσεις. Μόνο το ένα τρίτο των ελληνικών επιχειρήσεων (32%) αναφέρουν ότι επένδυσαν σε ενεργειακή αποδοτικότητα το 2023.
  • Η καινοτομία και ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός είναι βασική πηγή ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις. Σχετικά με αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ, καθώς περίπου τρεις στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις (29%) αναφέρουν δραστηριότητα καινοτομίας το 2023. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις υστερούν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές στο θέμα της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών (53% έναντι 74%), όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα μεγάλα δεδομένα/AI, η 3D εκτύπωση και η επαυξημένη πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές επιχειρήσεις ηγούνται στην υιοθέτηση drones και έχουν την ίδια πιθανότητα με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την τεχνολογία 3D εκτύπωσης.
  • Το 88% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τριβές στην ενιαία αγορά της ΕΕ κατά την εξαγωγή προϊόντων εντός της Ένωσης, έναντι μόλις 60% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνολικά.
  • Η γραφειοκρατία παραμένει πρόκληση: το 63% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό αποκλειστικά για τη διαχείριση διοικητικών απαιτήσεων, έναντι 86% στην ΕΕ.
  • Στους τομείς των κατασκευών και των υποδομών, καθώς και μεταξύ των ΜμΕ, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις απασχολεί πάνω από το 10% του εργατικού της δυναμικού αποκλειστικά για γραφειοκρατικούς λόγους.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αισιοδοξία, παρά τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Γιάννης Τσακίρης.

«Ο Όμιλος ΕΤΕπ παραμένει προσηλωμένος στη στήριξη των επενδυτικών φιλοδοξιών της Ελλάδας, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Οι επενδύσεις μας επικεντρώνονται στη βιώσιμη ενέργεια, την επιχειρηματική καινοτομία και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή , στους βασικούς πυλώνες για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας».



... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr