Η επίδραση των επισκέψεων των Γερουσιαστών Cory Booker και Jerry Moran στην Ελλάδα και την Κύπρο

Στο 6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, οι Γερουσιαστές Cory Booker (Νιου Τζέρσεϊ) και Jerry Moran (Κάνσας) μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους από τις σημαντικές επισκέψεις τους το 2024 στην Ελλάδα και την Κύπρο, με φόντο την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας. Σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική σημασία της περιοχής εντείνεται, οι δύο γερουσιαστές αναφέρθηκαν σε στρατηγικές προοπτικές και σημαντικές συναντήσεις με ηγετικούς παράγοντες.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κοινές αξίες, τις διμερείς προκλήσεις και τις ευκαιρίες συνεργασίας για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και δημοκρατίας.
Ο Cory Booker, Γερουσιαστής των ΗΠΑ (Νιου Τζέρσεϊ), συζήτησε με τον απερχόμενο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και το χρέος των δύο χωρών «να προστατεύουν τη δημοκρατία». Ο Booker ξεκίνησε την τοποθέτησή του με έναν θερμό χαιρετισμό στα ελληνικά και ανέφερε την προσωπική του σύνδεση με την Ελλάδα από την πρώτη του επίσκεψη εκεί, όταν ήταν 22 ετών. Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, υπογράμμισε τη σημασία της χώρας σε μία περιοχή με σοβαρές γεωπολιτικές προκλήσεις και επαίνεσε τον Πρέσβη Τσούνη, χαρακτηρίζοντάς τον «τον σωστό ηγέτη, τη σωστή στιγμή», επισημαίνοντας την εξαιρετική του θητεία σε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων.
Επεσήμανε ότι η εφαρμογή των συμφωνιών με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ είναι τώρα προτεραιότητα, και τόνισε την ανάγκη η νέα αμερικανική διοίκηση να συνεχίσει το έργο του πρέσβη Τσούνη στην περιοχή.
«Πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατία»
«Βλέπουμε άνοδο απολυταρχικών κυβερνήσεων και πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατία», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν προκλήσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου και πρέπει να εργαστούμε για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αρχές». Αναφερόμενος στη γεωπολιτική κατάσταση, επεσήμανε ότι «ο Πούτιν απειλεί τη δημοκρατική τάξη» και ότι «αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που εκτείνονται από την τρομοκρατία και την πολιτική αστάθεια μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη και τις σύγχρονες τεχνολογίες».
Ο Γερουσιαστής επικαλέστηκε τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, επισημαίνοντας ότι όλοι είμαστε μέρος ενός δικτύου αμοιβαιότητας που καθοδηγεί τη στάση των ΗΠΑ σε θέματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και συνεργασίας. Στη συνέχεια, ανέφερε την ιστορική σχέση του Αβραάμ Λίνκολν με τον Φρέντρικ Ντάγκλας, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσουμε την ιερή προσπάθεια των προηγούμενων γενεών για την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την κοινή διαπίστωση ότι οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία, προασπίζοντας τη δημοκρατία και την περιφερειακή σταθερότητα.
Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση μεταξύ του Jerry Moran, Γερουσιαστής των ΗΠΑ (Κάνσας) και του Σταύρου Παπασταύρου, πρώην υπουργού Επικρατείας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2023-2024). Ο Γερουσιαστής αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και στον ρόλο της ως «logistical hub» για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Η Ελλάδα είναι σημαντική γεωγραφικά και στρατηγικά, τόσο για την ίδια όσο και για όλο τον κόσμο», είπε, προσθέτοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, οι Έλληνες αξιωματούχοι ανέδειξαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. «Πρέπει να κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε την αγαστή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα», δήλωσε.
«Η κατάσταση στην Κύπρο είναι μια υπενθύμιση ότι οι φιλίες και οι συμμαχίες είναι σημαντικές»
Αναφερόμενος στην Κύπρο, σημείωσε ότι επισκέφθηκε τη χώρα δύο φορές, όπου διαπίστωσε τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Η κατάσταση στην Κύπρο είναι μια υπενθύμιση ότι οι φιλίες και οι συμμαχίες είναι σημαντικές», είπε, προσθέτοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του «είδαν από πρώτο χέρι τη μεγάλη αξία των συνεργασιών με την Ελλάδα και την Κύπρο».
«Σε κοινές αξίες βασίζονται οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ»
Ο Γερουσιαστής αναφέρθηκε στον ρόλο του Κογκρέσου στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη σημασία του νομοθετικού έργου και της εποπτείας της κυβέρνησης. Τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ είναι εξαιρετικές γιατί βασίζονται σε κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα και στρατηγικούς στόχους. «Το όφελος αυτών των συνεργασιών με την Ελλάδα και την Κύπρο είναι αμοιβαίο», τόνισε και κατέληξε: «Η συνεργασία μας είναι ισχυρή, επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και έχουμε κοινά συμφέροντα».
Σχόλια