Η Ναστάζια Σπυροπούλου, Founder & CEO στην Cocoon Modules, έχει προϋπηρεσία 9 ετών σε Αγγλία και Ελλάδα και στις αρχές του 2013 ξεκίνησε την Cocoon Modules η οποία έγινε εταιρεία το 2015. H Ελένη Παπαδημητρίου, αρχιτέκτονας με μακροχρόνια προϋπηρεσία σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της πρωτότυπης μονάδας κατοικίας και εντάχθηκε στην ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι 2 όμορφες κυρίες μίλησαν στο epixeiro.gr.
Τι στόχο έχει η Cocoon Modules;
Ναστάζια: Επιθυμούμε να κάνουμε προσβάσιμη την κατοικία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Στις μέρες μας είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να αποκτήσει τη δική του κατοικία. Η Cocoon Modules διαθέτει μια σειρά κατοικιών χρησιμοποιώντας ως κύριο δομικό υλικό το κοντέινερ, ένα αντικείμενο με στάνταρ διαστάσεις και όλα τα απαραίτητα ISO χαρακτηριστικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους που θέτει ο πελάτης, και εν συνεχεία με την τεχνογνωσία που έχουμε μετατρέπουμε αυτό το μεταλλικό κουτί σε ένα χώρο κατοικίας, το οποίο ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν σπίτι, επαγγελματικό χώρο, τουριστικό κατάλυμα κλπ.
Αξιοποιώντας τον αρθρωτό σχεδιασμό, έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την κατασκευή μας σταδιακά και αυτό ευνοεί κάποιον ο οποίος ενδεχομένως να μην είχε τη δυνατότητα να κατασκευάσει το σύνολο του έργου και να προτιμά να το κάνει τμηματικά. Είναι σίγουρα σύνθετο αλλά είναι εφικτό. Για να πάρετε μια ιδέα σκεφτείτε και τα Lego!
Ελένη: Θέλουμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή κατασκευή κατοικίας η οποία δεν ανταποκρίνεται πια στις οικονομικές και όχι μόνο ανάγκες των ανθρώπων. Οπότε σκεφτήκαμε ότι πιθανότατα να υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση η οποία θα είναι προσβάσιμη σε κόσμο, εξ ου και η λύση του κοντέινερ. Κάτι άλλο που μας ενδιαφέρει, είναι τα νέα υλικά και ιδέες. Δεν φοβόμαστε να πειραματιστούμε και μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η σχέση της κατοικίας με το περιβάλλον, ως προς το που θα βρίσκεται και πόσο φιλική στο φυσικό περιβάλλον της θα είναι, γιατί είναι διαφορετικά τα κριτήρια να βρίσκεται για παράδειγμα ένα οικόπεδο στον Βόλο ή την Κρήτη. Θέλουμε η κατοικία αυτή να παίρνει στοιχεία από το μέρος στο οποίο θα εγκαθίσταται.
Οι Έλληνες startupers είναι ήρωες, ακριβώς γιατί στην πλειοψηφία τους δίνουν ζωή στο όραμά τους χωρίς ίχνος χρηματοδότησης σε αντίθεση με χώρες όπως το Ισραήλ ή την Αγγλία
Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από την δημιουργία της Cocoon Modules;
Ναστάζια: Προσωπικά έβρισκα πολύ γοητευτικό έναν πιο νομαδικό τρόπο ζωής. Από τα φοιτητικά μου χρόνια, το ενδιαφέρον μου κέντριζαν οι εφήμερες κατασκευές, ενώ δημιουργούσα πιο ''ελαφριά'' κτήρια. To ρητό του αμερικανού αρχιτέκτονα Luis Sullivan το οποίο λέει ''Form follows Function'' (μτφ. Η φόρμα ακολουθεί την λειτουργικότητα) με εκφράζει απόλυτα. Πιστεύω βαθιά πως ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να έχει το έργο, ακολουθεί και ο σχεδιασμός. Πρέπει επίσης να ομολογήσω πως δε με εκφράζει όσο θα ήθελα η “βαριά” και μόνιμη κατασκευή, αυτή που έχει ένα τέλος, και θα βρίσκεται μόνιμα στο ίδιο σημείο. Μου αρέσει η αλλαγή, μου αρέσει κάτι να μπορεί να προσαρμόζεται συνεχώς σε νέες καταστάσεις. Και τα κοντέινερ αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα καθώς έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται στις ανάγκες του χρήστη. Αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει το πρωτότυπο και βρισκόμαστε σε αναζήτηση χώρου ώστε να τοποθετηθεί σε κάποιο σημείο και να παρουσιαστεί ως έκθεμα.
Ποια είναι τα οφέλη της κατασκευής ενός Cocoon;
Ελένη: Το Cocoon κατασκευάζεται σε έναν βιομηχανικό χώρο,και αφού ολοκληρωθούν περίπου το 80-90% των εργασιών τοποθετείται στον χώρο του πελάτη και παραδίδεται με το κλειδί στο χέρι. Έχουμε λοιπόν μια κατασκευή που δεν είναι χρονοβόρα, καθώς στο αντίστοιχο του πρωτότυπου η διάρκεια κατασκευής είναι στις 8 εβδομάδες, κάτι που δεν συγκρίνεται με τους πολλούς μήνες ή και χρόνια που θέλει η παραδοσιακή κατασκευή. Η διαδικασία τοποθέτησής του στον χώρο είναι και αυτή γρήγορη καθώς δεν υπάρχουν εκσκαφές και θεμελιώσεις και φυσικά υπάρχει στατική επάρκεια. Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι αρκετά πιο οικονομική, παρέχει μέγιστη αντισεισμική προστασία, ενώ μπορεί να σταθεί και αυτόνομη ενεργειακά με τις κατάλληλες μελέτες. Επιπλέον, τέτοιου τύπου κατασκευές δίνουν στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε άλλο οικόπεδο, ενώ μέσω του αρθρωτού σχεδιασμού και κατασκευής που προσφέρεται μπορούμε να επεκτείνουμε τις κατασκευές αυτές προς κάθε κατεύθυνση ακόμα και καθ' ύψος.
Σε αυτά τα πλαίσια, η Cocoon Modules δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει την κατοικία του από τις standard εργονομικές κατασκευές που προτείνει η εταιρία, διαφορετικά μπορεί να διαμορφώσει κάτι εντελώς καινούριο βασισμένο αποκλειστικά στις ανάγκες του. Εκεί αποκτούμε μια διαφορετική σχέση με τον πελάτη, γίνεται ειδική αρχιτεκτονική μελέτη και δημιουργούμε μαζί του την κατασκευή που επιθυμεί.
Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς;
Ναστάζια: Επιτυχία για εμάς θα είναι να γνωρίσει ο κόσμος την αρχιτεκτονική με κοντέινερ αλλά και τις δυνατότητες της προκατασκευής . Σωστή ενημέρωση του κοινού λοιπόν, είναι κάτι που θα το θεωρήσουμε ως επιτυχία ή εξέλιξη στην πορεία μας καθώς στην Ελλάδα είμαστε η πρώτη εταιρεία που επιχειρεί κάτι τέτοιο αποκλειστικά. Από εκεί και πέρα, επιθυμούμε φυσικά να υπάρξει και αναγνώριση από την μεριά των πελατών ώστε να προχωρήσουμε στις πωλήσεις.
Ποιο είναι το όραμά σας για την Cocoon Modules;
Ναστάζια: Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να επεκταθούμε στο εξωτερικό καθώς η κατασκευή στην Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστική σε σχέση με αυτή του εξωτερικού. Η αγορά της Ελλάδας δεν θεωρούμε πως είναι αρκετή, σε κανέναν δεν αρκεί πλέον. Θέλουμε να υπάρξει σίγουρα μια σταθερή ανάπτυξη και ενδεχομένως να προχωρήσουμε σε κάποια κατασκευαστικά hubs, δηλαδή σημεία κατασκευής από όπου τα Cocoon θα αποστέλλονται.
Πώς κρατάτε ζωντανό το κίνητρο μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας;
Ναστάζια: Το κίνητρο παραμένει σταθερό μέσα από το ίδιο το έργο. Το πρωτότυπο που τόσο καιρό προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε και να τελειοποιήσουμε μας ωθούσε συνέχεια στο να μην τα παρατήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν λάθη και δε θα μπορείς πάντα να προβλέψεις τα επόμενα βήματα ή να ακολουθήσεις το αρχικό σου πλάνο, όμως στην περίπτωσή μας, ο στόχος που έχουμε βάλει και η πίστη μας σε αυτή την αρχική ιδέα είναι το κίνητρο.
Μπορεί μια startup να ξεκινήσει χωρίς λεφτά και επενδυτές;
Ναστάζια: Θεωρώ πως τα χρήματα και οι επενδυτές πολλές φορές ενεργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες στην δημιουργική πορεία μιας startup. Αν δεν τα έχεις σου δίνεται η ευκαιρία να αποκτήσεις μεγαλύτερη τριβή σε διάφορους τομείς. Σίγουρα μέχρι το “proof of concept” δεν είναι απαραίτητα. Παρόλα αυτά με κάποιο κεφάλαιο μπορείς να κάνεις πολύ ευκολότερα τις πρώτες σου κινήσεις.
Στην Cocoon Modules ως εταιρία hardware, είχαμε ανάγκη κάποιο κεφάλαιο αν και όχι εξ αρχής. Μετά από ένα διάστημα δύο ετών η πρωτότυπη μονάδα ήταν απαραίτητη για την εξέλιξη της εταιρίας όποτε και είχαμε την ανάγκη για προμήθεια υλικών και τεχνικά συνεργεία ώστε να ολοκληρωθεί, παρόλο που ένα μεγάλο μέρος του ήταν χορηγίες από εταιρίες όπως οι Alumil, Franke, AVE, Texal, e-green, Bathroom +, Fibran, Sight Specific, Seagull. Υπάρχει ένα πρώτο στάδιο όπου τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα μέχρι να γίνει η σωστή μελέτη. Δεν χρειάζεσαι χρήματα για να κάνεις έρευνα αγοράς ή να φτιάξεις το επιχειρηματικό σχέδιο. Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε καταφέρει πάρα πολλά και οι Έλληνες startupers είναι ήρωες, ακριβώς γιατί στην πλειοψηφία τους δίνουν ζωή στο όραμά τους χωρίς ίχνος χρηματοδότησης σε αντίθεση με χώρες όπως το Ισραήλ ή η Αγγλία.
Ελένη: Εγώ για να είμαι ειλικρινής θεωρώ τα χρήματα απαραίτητα από την πρώτη ημέρα. Απλά λόγω ανάγκης και των συνθηκών οι startuppers εργάζονται χωρίς ένα κεφάλαιο από την αρχή και προχωρούν το έργο τους. Αν έχεις ένα κεφάλαιο, έχεις την δυνατότητα να εργαστείς αλλιώς, να κάνεις καλύτερο μάρκετινγκ για παράδειγμα.
Τι συμβουλές έχετε να δώσετε σε νέους επιχειρηματίες;
Ελένη: Υπομονή και επιμονή.
Ναστάζια: Να μην τρομάζουν από τα λάθη τους γιατί θα γίνουν πολλά. Να μάθουν από αυτά και να μην φοβούνται τα ρίσκα.
Σχόλια