NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Ξενοδοχεία - τουρισμός: Η μεγάλη συνεισφορά σε ελληνική οικονομία, απασχόληση, φορολογικά έσοδα

Ξενοδοχεία - τουρισμός: Η μεγάλη συνεισφορά σε ελληνική οικονομία, απασχόληση, φορολογικά έσοδα

ΙΤΕΠ : Πολλαπλή η σημασία του τουριστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία - Ο τουρισμός είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής εισοδημάτων που συνεισφέρει στη μεγέθυνση όλων των κλάδων.

Για κάθε 1 ευρώ στον ξενοδοχειακό κλάδο δημιουργείται προϊόν 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Κάθε 1 δισ. ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατ. ευρώ.

Η σημασία του τουριστικού κλάδου για την ελληνική οικονομία είναι πολλαπλάσια από τις απλές εισπράξεις και εισροές συναλλάγματος που συνήθως αναφέρονται στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Πρόκειται για έναν κλάδο που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής εισοδημάτων και δίνει εργασία άμεσα ή έμμεσα σε πάρα πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, ο ξενοδοχειακός κλάδος αποτελεί κλάδο-κλειδί και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κλάδους με το μεγαλύτερο ‘ειδικό βάρος’ στην ελληνική οικονομία. Λόγω της εξωστρέφειας του κλάδου προς τις διεθνείς αγορές και της χαμηλής εξάρτησης από τις εισαγωγές, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει ιδιαίτερα θετική εισφορά στο εξωτερικό της ισοζύγιο της ελληνικής οικονομίας.

Λόγω των υψηλών διακλαδικών διασυνδέσεων του κλάδου η Ελληνική Ξενοδοχία υποστηρίζει τη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και στους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στα δημόσια έσοδα , μέσω των έμμεσων φόρων επί του ξενοδοχειακού προιόντος.

Ο ξενοδοχειακός κλάδος ως πολλαπλασιαστής εισοδήματος

Ο πολλαπλασιαστής εισοδημάτων του ξενοδοχειακού κλάδου (και ευρύτερα του τουριστικού κλάδου) είναι μεγάλος σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ.

  • Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) προιόν αξίας 1,55% στην ελληνική οικονομία.
  • Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος, δημιουργεί (άμεσα και έμμεσα) 29,8 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στην ελληνική οικονομία
  • Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την αγορά ξενοδοχειακού προϊόντος αυξάνει τις συνολικές εξαγωγές στην ελληνική οικονομία κατά 0,16 ευρώ

Οι διακλαδικές διασυνδέσεις του ξενοδοχειακού κλάδου

Το 35% περίπου της αύξησης προϊόντος που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας.

Το 27% περίπου της αύξησης της απασχόλησης που προκαλείται από τη λειτουργία του ξενοδοχειακού κλάδου διαχέεται σε άλλους , πλην του ξενοδοχειακού, κλάδους της οικονομίας.

Οι 5 κλάδοι που ωφελούνται από την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου

Όπως αναφέρθηκε για κάθε 1 ευρώ που τοποθετείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, υπάρχει παραγόμενη υπεραξία της τάξης των 1,55 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Διακλαδικά αυτό διαχέεται σε Χονδρικό-Λιανικό Εμπόριο (21%), Τρόφιμα (20%), Γεωργία (15%), Διαχείριση Ακίνητης περιουσίας (6%) , Ενέργεια (4%) , Λοιποί κλάδοι (34%).

Διασύνδεση με τον αγροτοδιατροφικό τομέα

Το 74% της συνολικής δαπάνης για την αγορά τροφίμων και ποτών αφορά Ελληνικά Προιόντα.

Το 28% της οποίας αφορά σε αγορές τροφίμων και ποτών από τοπικούς παραγωγούς.

Η συνεισφορά στην απασχόληση

Το 87% των ελληνικών ξενοδοχείων εμπιστεύεται και απασχολεί εργαζόμενους από την τοπική κοινωνία.

Το 65% του συνόλου των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία, προέρχεται από την τοπική κοινωνία.

Έτσι, τα ελληνικά ξενοδοχεία επενδύουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Σε ότι αφορά στην συμμετοχή στην ευρύτερη οικονομία, η ξενοδοχεία συνεισφέρει στο 4,5% του ΑΕΠ και στο 6,6% στη συνολική απασχόληση. Η εστίαση στο 6,3% στο ΑΕΠ και 9,3% στη συνολική απασχόληση και η Γεωργία στο 3,6% του ΑΕΠ και 8% στη συνολική απασχόληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στο ΑΕΠ και στην Απασχόληση ξεπέρασε τα προ-Covid 19 επίπεδα.

Εξωστρέφεια του παραγόμενου προϊόντος και συνεισφορά στις εξαγωγές

Στα δημόσια λογιστικά και δημοσιονομικά, η συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στην πορεία των εξαγωγών είναι μεγάλη, λόγω της εξωστρέφειας και της χαμηλής εξάρτησης από εισαγόμενες εισροές.

Κάθε 1 δισ. ευρώ εισπράξεων του ξενοδοχειακού κλάδου συνεπάγεται μία βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 552 εκατ. ευρώ

Περίπου 44% των εισοδημάτων που δημιουργεί ο ξενοδοχειακός κλάδος κατανέμεται σε άλλους πλην του ξενοδοχειακού κλάδου. Το αντίστοιχο μέσο ποσοστό των άλλων κλάδων της οικονομίας είναι 28%.

Η συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στα φορολογικά έσοδα

Σε ότι αφορά τους καθαρούς φόρους που πληρώνει ο ξενοδοχειακός κλάδος διαμορφώνονται σε 19,1% που συνεισφέρουν στο 10,2% του συνόλου των φόρων. Οι μισθοί ανέρχονται στο 19,6% επί των πληρωμών των ξενοδοχείων και συνεισφέρουν στο 21,1% επί των συνόλων των αμοιβών. Ωστόσο οι μισθοί που πληρώνονταν το 2019 ήταν μικρότεροι απ’ τους μισθούς του 2010 ως προς το ΑΕΠ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr