NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Η σύγχρονη χρηματοδοτική εργαλειοθήκη και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των ΜμΕ

Η σύγχρονη χρηματοδοτική εργαλειοθήκη και η ενίσχυση της βιωσιμότητας των ΜμΕ

Στην ελληνική αλλά και παγκόσμια αγορά υφίστανται καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία στηρίζουν τις ΜΜΕ στις ενέργειές τους ιδίως για την αξιοποίηση των καινοτομιών και της νέας τεχνολογίας, την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές και την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του νέου ενεργειακού, οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το κεφάλαιο Mezzanine είναι μια υβριδική μορφή πιστωτικού και μετοχικού κεφαλαίου/κεφαλαίου κινδύνου. Πρόκειται για μια μορφή χρηματοδότησης που βρίσκεται μεταξύ του πλήρως υπεύθυνου μετοχικού κεφαλαίου και του δανείου πρώτης προτεραιότητας. Για να αντισταθμίσει τον υψηλότερο κίνδυνο, ο ενδιάμεσος δανειστής συμμετέχει συχνά στην αύξηση της αξίας της εταιρείας, πέραν του σταθερού επιτοκίου του δανείου, π.χ. με δικαίωμα προαίρεσης αγοράς ενός καθορισμένου μεριδίου του μετοχικού κεφαλαίου της δανειολήπτριας εταιρείας.

Είναι ένα υβρίδιο χρέους και ιδίων κεφαλαίων/κεφαλαίου κινδύνου. Νομικά, το κεφάλαιο ενδιάμεσης χρηματοδότησης αντιμετωπίζεται ως χρεωστικό κεφάλαιο- επομένως, οι τόκοι μπορούν να εκπέσουν για φορολογικούς σκοπούς. Το κεφάλαιο Mezzanine είναι υποδεέστερο από τους παρόχους δανειακών κεφαλαίων και έχει προτεραιότητα έναντι του καθαρού μετοχικού κεφαλαίου.

Μέσω του mezzanine, οι τράπεζες δεσμεύονται για περισσότερο από το κατά τα άλλα συνηθισμένο επίπεδο πίστωσης και επιτρέπουν στον εαυτό τους να αποζημιωθούν για τον υψηλότερο κίνδυνο με ένα μερίδιο στην επιτυχία της εταιρείας. Οι όροι για τα δάνεια αυτά, τα οποία προσφέρονται από τράπεζες, επενδυτικές εταιρείες και ιδιώτες, ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Συνήθως, ο δανειστής λαμβάνει μια συμμετοχή στην αύξηση της αξίας της εταιρείας επιπλέον του τόκου του δανείου (το λεγόμενο "equity kicker"), για παράδειγμα ένα δικαίωμα προαίρεσης αγοράς μετοχών (warrant component). Την είσοδό τους στην ελληνική αγορά ετοιμάζονται να κάνουν mezzanine funds, τα οποία θα χρηματοδοτούν μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για funds που προσφέρουν ενδιάμεση χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις που ναι μεν είναι bankable, δεν μπορούν όμως να ολοκληρώσουν τον δανεισμό τους από τις τράπεζες.

Το Factoring μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα πηγή χρηματοδότησης, ιδίως για υφιστάμενες εταιρείες με παραγγελίες από πελάτες. Οι απαιτήσεις πωλούνται προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα οι εισερχόμενες πληρωμές, ακόμη και αν οι απαιτήσεις δεν είναι ληξιπρόθεσμες παρά μόνο αργότερα, και για να μεταβιβαστεί ο κίνδυνος αθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησής του. Αυτή η μορφή χρηματοδότησης είναι λιγότερο κατάλληλη για νέες επιχειρήσεις, καθώς συχνά δεν διαθέτουν ακόμη τους απαραίτητους εισπρακτέους λογαριασμούς.

Με το factoring, την είσπραξη αναλαμβάνει η τράπεζα ή μια τρίτη εταιρεία. Η εταιρεία πωλεί ή εκχωρεί όλες τις απαιτήσεις από τους πελάτες της στον factor (με ή χωρίς την ανάληψη του κινδύνου αθέτησης). Σε αντάλλαγμα, η εταιρεία λαμβάνει προκαταβολή για τη βελτίωση της ρευστότητας ή πιστωτικό όριο από τον παράγοντα σε ορισμένο βαθμό (ανάλογα με το ύψος των εκχωρημένων ή πωληθέντων απαιτήσεων).

Το Factoring είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για νέους επιχειρηματίες με έντονα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των πωλήσεών τους με δική τους ρευστότητα ή τραπεζικά δάνεια και που θέλουν να προστατευθούν από επισφαλείς ζημίες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η χρηματοδοτική μίσθωση κεφαλαιουχικών αγαθών προσφέρει μια εναλλακτική λύση έναντι του δανεισμού. Η χρηματοδοτική μίσθωση είναι επίσης κατάλληλη για νέες, δυναμικές εταιρείες με υψηλές δυνατότητες κερδών αλλά ελάχιστα ίδια κεφάλαια. Εδώ, η εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης θέτει τον εξοπλισμό στη διάθεση της εταιρείας έναντι μηνιαίας αμοιβής. Η κυριότητα του εξοπλισμού παραμένει στην εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης. Οι συμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν συνήθως δικαίωμα αγοράς, το οποίο επιτρέπει την παραλαβή του εξοπλισμού στο τέλος της περιόδου χρηματοδοτικής μίσθωσης έναντι υπολειμματικής τιμής που καθορίζεται εκ των προτέρων.

Ενώ η χρηματοδοτική μίσθωση κεφαλαιουχικών αγαθών αποτελεί κυρίως εναλλακτική λύση έναντι των υπεραναλήψεων και των δανείων για μικρότερα ποσά δανείων, συχνά προσφέρεται ως εναλλακτική λύση έναντι των πάγιων προκαταβολών ή ακόμη και των πάγιων δανείων για μεγαλύτερες ποσότητες.

Η χρηματοδοτική μίσθωση ενδείκνυται κυρίως για νέες, δυναμικές εταιρείες με υψηλές δυνατότητες κερδών αλλά με λίγα ίδια κεφάλαια. Δεν επιβαρύνει ούτε τα ρευστά διαθέσιμα ούτε το δανειακό κεφάλαιο, ενώ οι δόσεις της χρηματοδοτικής μίσθωσης μπορούν επίσης να εκπέσουν από τον φόρο.

Σε αυτό αντιτίθεται το γεγονός ότι η διάρκεια περιορίζεται στον κύκλο ζωής του αντικειμένου μίσθωσης.

Το Initial Coin Offering “ICO” για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι παρόμοιο με μια εκστρατεία crowdfunding, όπου οι επενδυτές παρέχουν εικονικά χρήματα για να βοηθήσουν τις εταιρείες να προχρηματοδοτήσουν την υπηρεσία ή το προϊόν τους. Τα κεφάλαια αυτά μπορούν να διατεθούν σε έργα blockchain, καθώς και σε εταιρείες σε πιο παραδοσιακούς κλάδους. Η διαδικασία που ονομάζεται Initial Token Offering (ITO) ή Initial Coin Offering (ICO) μπορεί να συγκριθεί κατά κάποιο τρόπο με μια IPO, αλλά διεξάγεται στην Blockchain. Το ICO ξεκινά από μια νεοσύστατη επιχείρηση που έχει προηγουμένως υπολογίσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες και έχει δημιουργήσει μια "λευκή βίβλο" που περιγράφει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Οι επενδυτές μπορούν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία αυτή πραγματοποιώντας πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, όπως Bitcoin ή Ether. Σε αντάλλαγμα για το κεφάλαιό τους, οι επενδυτές λαμβάνουν μάρκες (Token). Αυτά μπορούν να εκπληρώνουν διάφορες λειτουργίες. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως νόμισμα ή ως δικαιώματα πρόσβασης σε μια πλατφόρμα, στην οποία μπορεί κανείς να αγοράσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της νεοφυούς επιχείρησης. Ανάλογα με τον τύπο των κουπονιών, μπορούν επίσης να δώσουν στον επενδυτή το δικαίωμα σε μερίσματα ή δικαιώματα ψήφου στην εταιρεία.

Οι επιχειρηματικοί άγγελοι λειτουργούν συνήθως με ποσά από 20.000 έως 250.000 ελβετικά φράγκα, ανάλογα με τη δομή και το μέγεθος του χαρτοφυλακίου. Ως επί το πλείστον, πρόκειται για έμπειρους επιχειρηματίες που φροντίζουν για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων με αυτόν τον τρόπο. Τουλάχιστον στη φάση εκκίνησης, συχνά λειτουργούν επίσης ως σύμβουλοι και μέντορες για τους νέους επιχειρηματίες. Ωστόσο, παρά το όνομά τους, οι επιχειρηματικοί άγγελοι δεν είναι σε καμία περίπτωση μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Ακριβώς όπως οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, έτσι και οι επιχειρηματικοί άγγελοι θέλουν να κερδίσουν χρήματα με τη δέσμευσή τους. Ως εκ τούτου, απαιτούν πολύ βαθιά γνώση των επιχειρηματικών σχεδίων. Επιπλέον, θέλουν επίσης να δημιουργήσουν μια προσωπική σχέση με τη διοίκηση, αν είναι δυνατόν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr