NEWSFLASH...
Her path
ανάγνωση

«Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς»: Το μήνυμα της Βίκυς Κλήμη στις νέες γυναίκες επιχειρηματίες

«Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς»: Το μήνυμα της Βίκυς Κλήμη στις νέες γυναίκες επιχειρηματίες

Η Βίκυ Κλήμη, συνιδρύτρια και CEO της πρωτοποριακής πλατφόρμας grandmama.gr, αποτελεί μια δυναμική παρουσία στον χώρο του Home Healthcare Industry, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας ως στέλεχος και επιχειρηματίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με αφετηρία μια προσωπική εμπειρία που την ενέπνευσε να επαναπροσδιορίσει τη φροντίδα στο σπίτι, έχει αφιερωθεί στη δημιουργία ανθρώπινων λύσεων για τις οικογένειες, ενώ παράλληλα προωθεί τη γυναικεία ηγεσία και την ισότητα στον επιχειρηματικό κόσμο. Μέσα από την προσωπική της διαδρομή, αναδεικνύει την ανάγκη για καινοτομία, ενσυναίσθηση και την υποστήριξη των γυναικών που επιθυμούν να χαράξουν τη δική τους πορεία.

Εκτός αυτού, έχει ασχοληθεί με την ενδυνάμωση των ανθρώπων και ειδικότερα με την γυναικεία ηγεσία σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και την Ελλάδα.

Τo 2020 ίδρυσε μαζί με τη Μαρία Μηλιού το grandmama.gr, μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που ειδικεύεται στη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι.

Βάσει της πολυετούς εμπειρίας της αλλά και της ταυτότητάς της ως γυναίκας επιχειρηματία, η Βίκυ Κλήμη μοιράζεται την οπτική της τόσο για την πλατφόρμα Grandmama όσο και για τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που επιθυμούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της επιχειρηματικότητας και, γιατί όχι, να καταλάβουν υψηλόβαθμες θέσεις ή να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία.

«Το έναυσμα για να ασχοληθώ με το Home Healthcare Industry ήταν μια βαθιά προσωπική εμπειρία», αναφέρει η κα Κλήμη όσον αφορά το πώς ξεκίνησε το ταξίδι της στον εν λόγω τομέα. «Η γιαγιά μου, Σταυρούλα, αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσής μου». Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, η οικογένεια της κυρίας Κλήμη χρειάστηκε να βρει φροντίδα γι’ αυτή, και οι εμπειρίες τους με τους παραδοσιακούς τρόπους ήταν απογοητευτικές.

«Διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία ήταν ακριβή, απρόσωπη και συχνά αναξιόπιστη. Αυτή η δυσκολία και η γνωριμία μου με την Μαρία Μηλιού, συνιδρύτρια του grandmama.gr, μας ώθησε να συνεργαστούμε και να φανταστούμε μια καλύτερη λύση, μια πλατφόρμα που συνδέει οικογένειες με έμπειρους και έμπιστους φροντιστές, εξασφαλίζοντας οικονομικά προσιτή και ανθρώπινη φροντίδα», δηλώνει.

Εκείνη την εποχή, η ιδρύτρια του Grandmama εργαζόταν ως γενική διευθύντρια σε μια εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, με αντικείμενο την εκπαίδευση και συμμόρφωση των ασθενών. Η δουλειά αυτή της έδωσε τη δυνατότητα, όπως σημειώνει, να δει από κοντά τις ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και τα κενά στις υπάρχουσες υπηρεσίες φροντίδας. Αυτή η συνειδητοποίηση, σε συνδυασμό με την προσωπική της εμπειρία, την έφερε μπροστά στο επόμενο βήμα και την δημιουργία του Grandmama, με στόχο να αλλάξει ριζικά ο χώρος της φροντίδας στο σπίτι.

Τα κοινωνικά στερεότυπα καλά κρατούν ακόμη

Η κυρία Κλήμη έχει ασχοληθεί με την ενδυνάμωση των ανθρώπων και ιδιαίτερα με τη γυναικεία ηγεσία σε χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκείνη, η γυναικεία ηγεσία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που συχνά εμποδίζουν την επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών αν οι καιροί αλλάζουν. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, όπως μας αναφέρει η Βίκυ Κλήμη, είναι τα κοινωνικά στερεότυπα, «που συνεχίζουν να συνδέουν τη γυναίκα με παραδοσιακούς ρόλους, όπως η αποκλειστική φροντίδα της οικογένειας. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα των γυναικών να διεκδικήσουν ηγετικούς ρόλους ή να εξελιχθούν επαγγελματικά. Επιπλέον, η έλλειψη υποστηρικτικών δομών, όπως η πρόσβαση σε ευέλικτες μορφές εργασίας ή υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για τις γυναίκες που προσπαθούν να ισορροπήσουν την καριέρα και την οικογένεια. Πρόσφατα στο grandmamma είχαμε μια συνεργάτιδα που λόγω της εργασίας από το σπίτι, μπορούσε να φροντίζει και την μητέρα της παράλληλα χωρίς να χρειαστεί να βρει άλλη λύση».

Σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ωστόσο, οι πολιτισμικές και νομικές ανισότητες εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια, περιορίζοντας τη συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αν και γίνονται βήματα ώστε να αλλάξουν τα μοντέλα, όπως υπογραμμίζει στη συνέχεια. «Στην Ελλάδα, ενώ έχουν γίνει κάποιες αλλαγές, οι γυναίκες συχνά πρέπει να αποδεικνύουν διαρκώς την αξία τους σε περιβάλλοντα που είναι ακόμα ανδροκρατούμενα». Ωστόσο, αυτό που θεωρεί η ιδρύτρια του Grandmama ως τη μεγαλύτερη πρόκληση είναι -και παραμένει- η έλλειψη εκπροσώπησης και δικτύων που υποστηρίζουν τη γυναικεία ηγεσία. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερα role models και μέντορες που θα τις καθοδηγήσουν, θα τις εμπνεύσουν και θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, όπως μας τονίζει. «Παρά, βέβαια, τις δυσκολίες, η αυξανόμενη αναγνώριση της αξίας της γυναικείας ηγεσίας, καθώς και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών, φέρνουν ελπίδα για ένα πιο ισότιμο μέλλον στον επιχειρηματικό κόσμο», σημειώνει με μια νότα αισιοδοξίας.

Όσον αφορά τις διακρίσεις με βάση το φύλο και κατά πόσο αυτές δυσχεραίνουν τη θέση της γυναίκας στον επιχειρηματικό στίβο, η επιχειρηματίας δηλώνει ότι, παρά τα βήματα προόδου, οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν ασυνείδητες προκαταλήψεις, άνιση μεταχείριση σε θέματα αμοιβών, καθώς και λιγότερες ευκαιρίες σε ηγετικές θέσεις.

"Δεν ήθελαν να αναλάβω franchise κατάστημα επειδή ήμουν μητέρα - Προχώρησα δημιουργώντας τη δική μου εταιρεία"

Παράθεση - epixeiro.gr

Κάθε εμπόδιο είναι μια ευκαιρία να γίνεις πιο δυνατή.

«Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έζησα πριν από κάποια χρόνια ήταν όταν, για να αναλάβω ένα franchise κατάστημα, μου είπαν πως δεν με ήθελαν επειδή ήμουν μητέρα με ένα μικρό παιδί. Τους έδωσα ευχές (από μέσα μου) και προχώρησα, δημιουργώντας την πρώτη μου εταιρεία. Η αλλαγή απαιτεί συντονισμένες δράσεις σε πολλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να προωθήσουν πολιτικές ισότητας, όπως η διαφάνεια στις προσλήψεις και στις αμοιβές, καθώς και η ενθάρρυνση γυναικών σε ηγετικές θέσεις μέσω προγραμμάτων mentoring και υποστήριξης", δηλώνει η κα Κλήμη. «Παράλληλα, η δημιουργία ευέλικτων συνθηκών εργασίας που διευκολύνουν τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής είναι καθοριστική. Εξίσου σημαντική είναι η αλλαγή της νοοτροπίας, με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση των στερεοτύπων από νεαρή ηλικία. Όσο περισσότερες γυναίκες ενδυναμώνονται και συμμετέχουν ενεργά στον επιχειρηματικό στίβο, τόσο περισσότερα role models θα υπάρχουν, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο ισότιμο μέλλον. Αλλά και ως μητέρες που μεγαλώνουμε παιδιά, το να τους δείχνουμε ή να τους μιλάμε για την ισότητα ίσως είναι το πιο σημαντικό για ένα κόσμο που θέλουμε να αλλάξει».

«Για μια πιο προσιτή και ανθρώπινη φροντίδα στο σπίτι»

Το 2020, κα Βίκυ Κλήμη προχώρησε στο επιχειρηματικό εγχείρημα του grandmamma, του οποίου είναι συνιδρύτρια και CEO. Το Grandmama πρόκειται για μια πλατφόρμα που συνδέει οικογένειες με έμπιστους, και έμπειρους φροντιστές για ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρίες και ασθενείς, χωρίς την ανάγκη της μεσολάβησης του παραδοσιακού μοντέλου με τα γραφεία ευρέσεως εργασίας και τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε βοηθήσει πάνω από 7.000 οικογένειες. «Το Grandmama έχει στόχο να κάνει τη φροντίδα στο σπίτι πιο προσιτή, αξιόπιστη και ανθρώπινη, προσφέροντας λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τόσο των οικογενειών όσο και των φροντιστών. Το όραμά μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη φροντίδα στο σπίτι, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Παράλληλα, θέλουμε να ενδυναμώσουμε τους φροντιστές, ιδιαίτερα γυναίκες και πρόσφυγες, παρέχοντάς τους την εκπαίδευση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή και ένα σημαντικό ορόσημο είναι να έχουμε καταφέρει μέσα την επόμενη 5ετία να έχουμε εκπαιδεύσει όλο το δίκτυο που αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 10.000 φροντιστές και νοσηλευτές. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο φροντίδας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την καινοτομία και την κοινωνική προσφορά», επισημαίνει η CEO της εταιρείας.

Οι Έλληνες επιλέγουν πιο συχνά πλέον φροντιστή/τρια για τους ηλικιωμένους γονείς & συγγενείς τους

Ένα ερώτημα που τέθηκε στην κα Κλήμη είναι το πόσο συχνά επιλέγουν οι Έλληνες κάποιον/α φροντιστή/τρια για τους ηλικιωμένους γονείς ή συγγενείς τους, και αν αυτό το ποσοστό έχει αλλάξει αυτό το ποσοστό σε σχέση με παλιά και για ποιους λόγους. Μας απάντησε ότι οι «οι Έλληνες επιλέγουν πλέον πιο συχνά φροντιστές για τους ηλικιωμένους γονείς ή συγγενείς τους, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και της αλλαγής των στερεοτύπων. Η φροντίδα ενός δικού σου ανθρώπου, ειδικά όταν πρόκειται για καταστάσεις όπως η άνοια, είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα και απαιτητική. Συχνά η γυναίκα, που παραδοσιακά αναλάμβανε αυτόν τον ρόλο, χάνει τη δική της ταυτότητα, καθώς "ρουφάει" το πρόβλημα που καλείται να λύσει. Οι φροντιστές είναι οι άνθρωποι που μας βοηθούν, ως γυναίκες, να παραμείνουμε δραστήριες, επαγγελματικά και κοινωνικά, χωρίς να αισθανόμαστε δέσμιες της οικογένειας. Με τη βοήθειά τους, μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα τόσο στις ανάγκες των αγαπημένων μας όσο και στους δικούς μας ρόλους, διατηρώντας μια ισορροπία στη ζωή μας». Αυτός είναι ο λόγος που η ίδια, άλλωστε, θεωρεί τη φροντίδα από επαγγελματίες μια τόσο σημαντική λύση στη σύγχρονη κοινωνία.

Στη συνέχεια, η κυρία Κλήμη μας απαριθμεί τις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληρούν οι φροντιστές που συνεργάζονται με το Grandmama, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της φροντίδας που αυτοί προσφέρουν.

Αυτές είναι, αρχικά, η επαγγελματική εμπειρία, καθώς είναι απαραίτητο να έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία στη φροντίδα ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρίες ή ασθενών, καθώς και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε διαφορετικές ανάγκες ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού.

Κατόπιν είναι η εκπαίδευση και οι δεξιότητες. Οι φροντιστές πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στις βασικές δεξιότητες φροντίδας, όπως η διαχείριση φαρμάκων, και η αντιμετώπιση ειδικών αναγκών, όπως η άνοια ή οι κινητικές δυσκολίες. Επιπλέον, το Grandmama προσφέρει πρόσθετη εκπαίδευση για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, όπως αναφέρει η κα Κλήμη.

Στη συνέχεια, βασική προϋπόθεση αποτελεί η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία, αφού όλοι οι φροντιστές περνούν από διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου ακόμα και κατά την διάρκεια της συνεργασίας με μια οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των συστάσεων και των προσωπικών συνεντεύξεων.

Δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από αυτή τη λίστα η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά. «Η φροντίδα δεν είναι μόνο τεχνική εργασία, απαιτεί ευαισθησία, υπομονή και τη δυνατότητα να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους που φροντίζουν», τονίζει η συνιδρύτρια του Grandmama.

Επιπροσθέτως, αναφέρει ως πολύ σημαντικές τη συνεργασία και την ευελιξία. «Κατανοούμε ότι κάθε οικογένεια είναι μοναδική. Έχουμε δει περιπτώσεις όπου ένας φροντιστής μπορεί να μην ταιριάζει καλά σε μια οικογένεια, ενώ σε μια άλλη να κουμπώνει εξαιρετικά. Αυτό μας κάνει να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξατομικευμένη προσέγγιση και στην προσπάθεια να βρούμε τον κατάλληλο φροντιστή για κάθε περίπτωση», επισημαίνει.

«Η διαδικασία επιλογής του Grandmama εξασφαλίζει ότι οι φροντιστές μας είναι αξιόπιστοι, επαγγελματίες και προσανατολισμένοι στην παροχή φροντίδας υψηλού επιπέδου. Είναι βέβαια μια συνεχής, καθημερινή προσπάθεια να γινόμαστε καλύτεροι και να διατηρούμε την εμπιστοσύνη που έχουν οι οικογένειες σε εμάς».

Viky-Klimi.JPG?mtime=20250116155558#asset:522478

«Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς - Η διαδρομή δεν είναι εύκολη αλλά αξίζει»

Κλείνοντας, το μήνυμα που η κα Βίκυ Κλήμη θα μετέφερε σε μια γυναίκα η οποία ξεκινάει τώρα τα βήματά της στο επιχειρείν έχει να κάνει πρώτα και κύρια με τον αποχωρισμό της ταμπέλας της «τελειότητας». Συγκεκριμένα, η ίδια αναφέρει ότι «δεν χρειάζεται να είσαι τέλεια ή να έχεις όλες τις απαντήσεις από την αρχή. Η πορεία της επιχειρηματικότητας είναι γεμάτη προκλήσεις, μαθήματα και στιγμές που θα σε κάνουν να αμφιβάλλεις. Αλλά κάθε εμπόδιο είναι μια ευκαιρία να γίνεις πιο δυνατή και πιο αποφασιστική. Δημιούργησε ένα όραμα που σε εμπνέει και μείνε πιστή σε αυτό. Βρες ανθρώπους που σε στηρίζουν, που πιστεύουν σε εσένα και που μοιράζονται τις αξίες σου. Ζήτα βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι, γιατί η συνεργασία και οι σχέσεις είναι κλειδί για την επιτυχία. Και να θυμάσαι: ως γυναίκα, έχεις μια μοναδική δύναμη. Η ενσυναίσθηση, η ευελιξία και η αποφασιστικότητα που φέρνεις στον κόσμο του επιχειρείν είναι ανεκτίμητα. Μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι δεν μπορείς. Μπορείς, και θα τα καταφέρεις. Η διαδρομή σου δεν θα είναι πάντα εύκολη, αλλά αξίζει. Και στο τέλος, η επιτυχία δεν μετριέται μόνο από τα αποτελέσματα, αλλά από το θάρρος σου να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να αφήσεις το δικό σου αποτύπωμα σε αυτόν εδώ τον κόσμο! Συνέχισε δυνατά!»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr