NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Η κόντρα ασφαλιστικών - κλινικών και οι επόμενες εξελίξεις στο «θρίλερ» των ασφαλίστρων

Η κόντρα ασφαλιστικών - κλινικών και οι επόμενες εξελίξεις στο «θρίλερ» των ασφαλίστρων

Υπόθεση 3 υπουργείων γίνεται το θέμα με τις μεγάλες αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής και οικονομικής αντιπαράθεσης τον τελευταίο μήνα. Θα κληθούν να συνεργαστούν οι Ασφαλιστικές (ΕΑΕΕ) με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομικών και βέβαια, με το Υπουργείο Υγείας.

Ήδη έχουν γίνει επαφές της ΕΑΕΕ με το ΠΑΣΟΚ, την ΕΚΠΟΙΖΩ (η οποία ζητά την μείωση των ασφαλίστρων και στα Ετησίως Ανανεούμενα Συμβόλαια), την Τράπεζα της Ελλάδος και βέβαια με την Επιτροπή Ανταγωνισμού απ’ όπου ζητούν να παρέμβει για να σταματήσει το καρτέλ των κλινικών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ασφαλιστικές «πνέουν μένεα» για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεωρώντας ότι η αδράνειά της προκάλεσε την εκτίναξη των χρεώσεων των κλινικών καθώς έμπρακτα φάνηκε ότι έχει δημιουργηθεί καρτέλ στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας.

Η διαχρονική κόντρα με τις κλινικές και ο δείκτης υγείας του ΙΟΒΕ

Η σχέση αντίθεσης (“τα κέρδη σας είναι οι ζημιές μας”) των ασφαλιστικών με τις ιδιωτικές κλινικές είναι διαχρονική. Όμως σύμφωνα με τις ασφαλιστικές, οι ανατιμήσεις που έκαναν τα τελευταία 20 χρόνια οι κλινικές είχαν διαμορφώσει τον λεγόμενο «ιατρικό πληθωρισμό» που έφτανε μέχρι και 20% ετησίως. Οι ανατιμήσεις στα κόστη νοσηλείας που ζητούσαν οι κλινικές από τις ασφαλιστικές ξεπερνούσαν κατά πολύ τον πληθωρισμό. Μετά την πανδημία, οι αυξήσεις έγιναν πολύ μεγαλύτερες, ακολουθώντας και την πληθωριστική έκρηξη που καταγράφηκε σ' ολόκληρη την οικονομία αυτό το διάστημα. Έτσι οι περισσότερες ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υγείας αναγκάστηκαν να πάνε σε ακόμη υψηλότερα ασφάλιστρα. Υπολογίζεται ότι από το 2021 μέχρι και σήμερα, ένα χαμηλό ασφάλιστρο υγείας που πριν την πανδημία ήταν στα 800 ευρώ ετησίως, έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.200 ευρώ.

Τι συνέβη με τον Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ

Ο περίφημος δείκτης Υγείας του ΙΟΒΕ, τον οποίο θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση, δημιουργήθηκε το 2016 από τις ασφαλιστικές εταιρείες μαζί με τον ΙΟΒΕ προκειμένου να απεικονιστούν οι μεγάλες αυξήσεις στα νοσήλεια των κλινικών και στα κόστη αποζημίωσης που πληρώνουν οι ασφαλιστικές και να σταθμίζουν τις αυξήσεις. Όμως ο συγκεκριμένος δείκτης, δεν έγινε ποτέ αποδεκτός από τις κλινικές και απλώς χρησίμευσε στο να επιβάλλουν οι ασφαλιστικές αυξήσεις πάνω στα στοιχεία του δείκτη

Το ολιγοπώλιο των κλινικών - Οι “2,5 πάροχοι” υγείας

Η δεύτερη πτυχή του προβλήματος ήταν ότι οι ασφαλιστικές κατηγορούν τις ιδιωτικές κλινικές και τους μετόχους τους, ότι λειτουργούν σε ολιγοπωλιακό καθεστώς “2,5 παρόχων” όπως λένε χαρακτηριστικά, 'φωτογραφίζοντας το HHG (είναι οι 5 κλινικές του CVC), τον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών και τις υπόλοιπες μικρότερες κλινικές.

Το γεγονός ότι η ιδιωτική υγεία λειτουργεί υπό την μορφή καρτέλ (όπως κατηγορούν οι ασφαλιστικές) δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην διαμόρφωση του κλίματος μεγάλων ανατιμήσεων εις βάρος των ασφαλισμένων. Ο ΥΠΑΝ, τόνισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει τον έλεγχο για το εάν οι πρακτικές και οι μετοχικοί συσχετισμοί των κλινικών δημιουργούν καρτέλ που παραβιάζει τη Νομοθεσία και επιφέρει μεγάλη αύξηση των ασφαλίστρων υγείας.

Το πρόβλημα κτυπά και τις ίδιες τις ασφαλιστικές

Ο κλάδος των ασφαλιστικών έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα από την ανατιμητική πολιτική ασφαλίστρων καθώς μόνο τα 2-3 τελευταία χρόνια, έχει χάσει πάνω από 100.000 συμβόλαια. Πρόκειται για συμβόλαια ασφαλισμένων άνω των 60 ετών αλλά και πολύ νέων ασφαλισμένων. Στην πρώτη περίπτωση (των μεγαλύτερων σε ηλικία) , τα ασφάλιστρα έχουν εκτοξευτεί σε τέτοια επίπεδα (άνω των 3-4.000 ετησίως) που ουσιαστικά είναι σαν να προπληρώνουν τις όποιες υποτιθέμενες νοσηλείες τους. Στην περίπτωση των πολύ νέων ασφαλισμένων, αυτοί, κρίνουν ότι δεν μπορούν να πληρώνουν ανατιμήσεις χωρίς να έχουν άμεση ανάγκη.

Οι προτάσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η ΕΑΕΕ έχει ήδη καταθέσει στις αρμόδιες αρχές συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

  • Νέα ιδιωτικά νοσοκομεία
  • Ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτό.
  • Εφαρμογή παντού των ιατρικών πρωτοκόλλων και σταθερών τιμολογίων
  • Γενίκευση της εφαρμογής των DRGs (Diagnosis-Related Groups) και στον ιδιωτικό τομέα, ανεξαρτήτως του ποιος πληρώνει (ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιώτης). Τα DRGs είναι διεθνώς εφαρμοζόμενα συστήματα ταξινόμησης και αποζημίωσης νοσηλειών. Κάθε νοσηλεία ταξινομείται με έναν κωδικό DRG, στον οποίο αντιστοιχεί μια τιμή που είναι το ποσό που πρέπει να πληρωθεί από τον ασθενή ή τον ασφαλιστικό φορέα του. Η υιοθέτηση τους θα βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των δαπανών υγείας και θα προωθήσει τη διαφάνεια.
  • Επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
  • Επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από το φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
  • ΣΔΙΤ Δημόσιους και Ιδιωτικού Τομέα
  • Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών με δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων και των εσόδων του κράτους.

Εάν το Κράτος (και συγκεκριμένα τα 3 υπουργεία που προαναφέραμε) αποφασίσει να λειτουργήσει δραστικά υπέρ των ασφαλισμένων και χωρίς να βλάψει ζωτικά συμφέροντα και στους δύο κλάδους (ασφαλιστικές -κλινικές) θα πρέπει να προχωρήσει σε μία εφ' όλης της ύλης συζήτηση και με τους κλάδους και να λειτουργήσει πυροσβεστικά προς όφελος των ασφαλισμένων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr