NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

H γαστρονομική περιήγηση του chef Δημήτρη Τασιούλα στην Κωνσταντινούπολη

H γαστρονομική περιήγηση του chef  Δημήτρη Τασιούλα στην Κωνσταντινούπολη

O βραβευμένος chef Δημήτρης Τασιούλας του Όλυμπος Νάουσα, δεν είχε σκοπό να φτιάξει ούτε κάποιο blog, ούτε κάποιον ταξιδιωτικό οδηγό. Είχε όμως την ακαταμάχητη ανάγκη να μοιραστεί τη “νοστιμιά” των ταξιδιών σε διάφορα σημεία του κόσμου που συνηθίζουν να κάνουν οι chefs αυτού του βεληνεκούς.

Ταξίδια γεμάτα εμπνεύσεις από διαφορετικούς πολιτισμούς, γεύσεις και υλικά, εξερευνήσεις νέων τεχνικών, συνδυασμών ή προοπτικών, απολαυστικές περιηγήσεις σε νέα γαστρονομικά μονοπάτια.

Πριν από κάθε μενού που σχεδιάζει, έχει καθιερώσει με τα χρόνια μια ιεροτελεστία. Ένα γαστρονομικό ταξίδι αποσύνδεσης “από τη ρουτίνα και τον τεϊλορισμό της σκέψης που επιβάλλει η παραγωγή σε ένα εστιατόριο”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στις διαδρομές του αυτές σε γαστρονομικούς προορισμούς με ποικίλες όψεις και εστιατόρια θεσμούς, καλλιέργησε μια νέα δεξιότητα, τη λεπτομερή προετοιμασία του κάθε ταξιδιού, ώστε αυτές οι εξορμήσεις να είναι πλούσιες στη “γεύση” τους, ακόμη κι αν διαρκούν λίγο.

Και αυτή είναι που θέλει να μοιραστεί φτιάχνοντας τον λογαριασμο Gourmet Travelling by Chef Tasioulas στο Instagram αποσκοπώντας να προτρέψει τους επισκέπτες “να αναμειχθούν με τις τοπικές κουλτούρες, να πολιτογραφηθουν, έστω και εφήμερα σε τόπους διαφορετικούς”.

Μια κουζίνα συνύπαρξης

Με επίκεντρο τη γαστρονομία, μοιράζεται αυτό το Σαββατοκύριακο με το Choices Weekend by epixeiro.gr λίγες σκέψεις, αρκετές εικόνες και πολλές γεύσεις από την γαστρονομική του περιήγηση στην Κωνσταντινούπολη. Το ταξίδι, οι εικόνες και τα λόγια δικά του.

Εξερευνήστε σημεία που κρύβουν αυθεντικές εμπειρίες και τη γοητεία μιας πόλης γεμάτη αντιθέσεις. Ένας τόπος όπου οι γεύσεις μπλέκονται με ιστορίες, κουλτούρες και πολιτισμούς. Κάθε γωνιά της είναι ένας ζωντανός καμβάς που αφηγείται αιώνες παράδοσης και συνύπαρξης. Σ’ αυτή την πόλη, το παλιό συναντά το νέο: τα παζάρια σφύζουν από ζωή, οι μυρωδιές μπαχαρικών αναδύονται από παντού, και η καθημερινότητα διαδραματίζεται ανάμεσα σε ιστορικά κτίρια και μικρά σοκάκια που κρύβουν γαστρονομικούς θησαυρούς.

H γαστρονομική γέφυρα Θεσσαλονίκης- Κωνσταντινούπολης

H κουζίνα της Κωνσταντινούπολης είναι πολύ κοντά στα γαστρονομικά βιώματα των Θεσσαλονικιών. Αν και για λόγους που δεν έχουν σχέση με τη γαστρονομία συχνά πια την αναφέρουν ως anatolian cuisine, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την κουζίνα των νομάδων της ανατολής. Είναι μεσογειακή και καθοριστικά επηρεασμένη από το πολυ-πολιτισμικό υπόβαθρο της οθωμανικής περιόδου. Αλίπαστα, τουρσιά, μαζί με τυριά κατσικίσια και μύδια. Ντολμάδες και γαρίδες με κανταΐφι. Όλα τόσο οικεία και ζεστά σε επίπεδο παραστάσεων.

Στην Κωνσταντινούπολη, η γαστρονομία είναι τέχνη στα χέρια των ντόπιων μαγείρων, οι οποίοι διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις και τις γεύσεις της. Κάθε πιάτο αφηγείται μια ιστορία μέσα από τα χέρια που το δημιουργούν, από τη διαδικασία του ζυμώματος στο πρωινό ψωμί μέχρι το αργό μαγείρεμα των αρωματικών πιάτων που θυμίζουν παλιές εποχές.

Για παράδειγμα η μαγείρισσα της φωτογραφίας είναι σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin και βάζει ενα ταρτάρ ψαριού σε ένα κοχύλι από αυτά που μαζεύαμε και εμείς μικροί σε μακροβούτια.

Μια γαστρονομική εμπειρία στο Neolokal

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ αυτό το εστιατόριο με ένα αστέρι Michelin στην Κωνσταντινούπολη, και η εμπειρία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Τόσο η στεγασμένη σάλα όσο και η καταπληκτική του βεράντα έχουν θέα στον Βόσπορο.

Στο φαγητό, γεύσεις γνώριμες. Ντολμάδες, μπουρέκια, λαβράκι με φασόλια, όλα σε εκτελέσεις μιας κουζίνας που προσπαθεί να αφηγηθεί μια νέα προσέγγιση της τουρκικής μεσογειακής κουζίνας, πολύ κοντά στη δική μας. Στο Neolokal η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και η θέα συγκλονιστική. Γαστρονομικά ενδιαφέρον, το εστιατόριο προσφέρει μια εμπειρία που αξίζει συνολικά.

Η διαμονή μπορεί να σε εντάξει ή να σε αποξενώσει από τους ζωντανούς ρυθμούς της Πόλης

Η Κωνσταντινούπολη, με τις γεύσεις της, είναι ένα ταξίδι σε έναν κόσμο γεμάτο από πλούσιες παραδόσεις και αρωματικές απολαύσεις. Κάθε μπουκιά εδώ μας προσφέρει την ένταση των μπαχαρικών, την αυθεντικότητα των υλικών και τη ζεστασιά της τοπικής φιλοξενίας. Μια γαστρονομική ανακάλυψη που ενώνει τον παλιό και τον νέο κόσμο σε κάθε γεύση.

Η διαμονή μου στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο βράδυ ήταν στον ουρανοξύστη Fraser Place Anthill Istanbul για να είμαι κοντά σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, όπου πέρα από την εμπειρία της θέας, η σχέση τιμής και αξίας δεν ήταν πολύ καλή.

Αντίθετα την επόμενη ημέρα μείναμε στο Union Hotel Karaköy στην ομώνυμη γειτονιά και παρ’ όλο που δεν βρισκόμασταν σε κάτι τόσο επιβλητικό, η θέα από το μπαλκόνι μας έκανε να νιώθουμε ότι ζούμε στους ρυθμούς της πόλης με τα κορναρίσματα και τα καράβια να περνούν από τον Βόσπορο. Νιώθαμε από τη στιγμή της άφιξής μας ότι γινόμασταν κομμάτι αυτής της πόλης και του τρόπου ζωής της.

Πολύ συχνά λέω ότι η Πόλη είναι η πιο όμορφη πόλη στον κόσμο. Αυτό από την πλευρά μου δεν περιέχει κάποια νοσταλγική υπερβολή αλλά μια αίσθηση υποβολής που προκαλεί τόσο το τοπίο αλλά και η ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

bosporos.jpg?mtime=20250113213117#asset:521771


Βλέπεις χιλιάδες ανθρώπους να ξεχύνονται από τα ferries σε ένα ατελείωτο αλισβερίσι, και μπορείς να φανταστείς ότι και πριν 200 χρόνια όταν επί Οθωμανών κυριαρχούσαν οι Εβραίοι στο εμπόριο της πόλης, η ίδια εικόνα επικρατούσε.

Αλλά η αληθινή μαγεία αυτής της πόλης βρίσκεται στους ανθρώπους της. Στα πρόσωπα που καθημερινά γεμίζουν τους δρόμους με την ενέργειά τους, τη ζωντάνια τους, τη φιλόξενη διάθεσή τους. Ένα μελίσσι σε διαρκή οργασμό, που αν αφεθείς στη σαγήνη θα σε ταξιδέψει σε ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Περιπλάνηση στα στενά του Γαλατά

Διασχίζοντας τη γέφυρα του Γαλατά θα δείτε εκατοντάδες ντόπιους να ψαρεύουν με τα καλάμια τους. Εκεί την πρώτη φορά που επισκέφθηκα την πόλη μόνος μου πριν από 25 χρόνια υπήρχαν φτωχοί ψαράδες που τα έψηναν και τα πουλούσαν σε μορφή πίτας, πολύ οικονομικά.

Αλλά ήταν φρέσκα και το νερό μάλλον όχι τόσο βρώμικο… Σήμερα είναι μια τουριστική ατραξιόν όπου δύσκολα θα βρείτε κάτι αξιόλογο. Γενικά αποφεύγω να δοκιμάζω φαγητό σε μέρη με πολυκοσμία.

Το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη είναι μια εμπειρία που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Εδώ, η πόλη σε καλεί να γίνεις μέρος της, να ανακαλύψεις τη γοητεία της σε κάθε γωνιά της και να ζήσεις την αυθεντικότητα του πολιτισμού της.

φlora-han.jpg?mtime=20250113212712#asset:521770


Από την επιβλητική αρχιτεκτονική της έως τις γεύσεις που αφηγούνται ιστορίες αιώνων, η Πόλη είναι μια αέναη συνύπαρξη Ανατολής και Δύσης, όπου κάθε στιγμή είναι γεμάτη με τη μαγεία του παρελθόντος και την ενέργεια του παρόντος.

Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλώς προορισμός. Είναι εμπειρία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr