Επιχειρήσεις: Υιοθετώντας την Οδηγία CSRD, «σύμμαχος» η Lux Actuaries & Consultants
H Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Υποβολή Εκθέσεων Βιωσιμότητας (CSRD), η οποία έχει ισχύ για τις επιχειρήσεις, ενσωματώθηκε πλέον στο ελληνικό δίκαιο με τον ν. 5164/2024, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λαμβάνει χώρα η ετήσια υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας (Έκθεση ESG).
Ουσιαστικά, ο νέος νόμος τροποποιεί τον παλαιότερο 4548/2018 και επεκτείνει την υποχρέωση δημοσίευσης απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης στις μεγάλες εταιρείες, μικρομεσαίες εταιρείες δημοσίου ενδιαφέροντος, και σε εταιρείες εκτός ΕΕ οι οποίες έχουν θυγατρικές με σημαντικές δραστηριότητες στην ΕΕ (π.χ. έσοδα εταιρειών τρίτων χωρών είτε σε όμιλο επίπεδο, ή μεμονωμένα, άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Ε.Ε τα τελευταία δύο χρόνια).
Σημειώνεται πως την ίδια ώρα τροποποιείται και ο ν. 3556/2007 για τις εισηγμένες εταιρείες, ορίζοντας ενδεικτικά ότι η έκθεση διαχείρισης θα περιλαμβάνει και τις πληροφορίες βιωσιμότητας σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκά πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας (ESRS).
Οι αρχές ESG στον πυρήνα της στρατηγικής των επιχειρήσεων
Αρκετές φορές έως τώρα πολλές εταιρείες γνωστοποιούσαν/ «διαφήμιζαν» πρωτοβουλίες και δράσεις που εστίαζαν στα κρίσιμα ζητήματα του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της διακυβέρνησης, όπως ορίζουν οι αρχές ESG.
Είτε ακολουθώντας απλά τις κανονιστικές οδηγίες, είτε λόγω κουλτούρας και υιοθέτησης των νέων αυτών τάσεων και αναγκών. Κάποιοι πιο αποσπασματικά, κάποιοι άλλοι με μεγαλύτερη στόχευση.
Με το νέο νόμο, όμως, ο όρος βιωσιμότητα για τις επιχειρήσεις αλλάζει εκ βάθρων, φέρνοντας τους οργανισμούς ακόμα πιο κοντά σε συνθήκες πραγματικής αειφορίας.
Οι αρχές ESG μετατρέπονται σε «θεμέλιο λίθο» για τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να τις εντάξουν στον πυρήνα της στρατηγικής και φιλοσοφίας τους, μετατρέποντας τη συμμόρφωση σε μοναδική ευκαιρία δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας.
Σημειώνεται πως απαιτείται η συμμόρφωση όλων των εταιρειών κλιμακωτά σε βάθος τριετίας, με βάση το πλήθος των εργαζομένων και συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια.
Πολλά τα θετικά στοιχεία από την υιοθέτηση των κανόνων ESG
Όπως προαναφέρθηκε, παρά την όποια υποχρέωση από τον Νόμο για εκπόνηση της Έκθεσης, επιχειρήσεις επιλέγουν να την υιοθετήσουν νωρίτερα ή την έχουν ήδη υιοθετήσει για διάφορους λόγους.
Βέβαια, υπάρχουν σημαντικά οφέλη με την νέα διαμορφωθείσα κατάσταση για τις επιχειρήσεις, ενώ μακροπρόθεσμα όπως φαίνεται αναγκαστικά όλοι θα προσαρμοστούν καθώς:
Το προφίλ αναβαθμίζεται
Σε επικοινωνιακό επίπεδο (marketing - διαφήμιση), είναι προφανές πως υιοθετώντας την υποχρέωση δημοσίευσης απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης κάθε εταιρεία δείχνει πως ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και δρα σχετικά. Αυτό δρα καταλυτικά σε μια σειρά παραγόντων που εμπλέκονται με την εταιρεία όπως:
- Πλέον όλοι οι επενδυτές - από θεσμικούς επενδυτές, funds, VCs ή ακόμη και angel investors δίνουν μεγάλη έμφαση στην βιώσιμη ανάπτυξη και τις πρακτικές μιας εταιρείας, ενώ όλο και μεγαλύτερη είναι η «στροφή» πλέον στις λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις».
- Την ίδια ώρα οι καταναλωτές στηρίζουν την διαφάνεια, την υπευθυνότητα, την μέριμνα για την κλιματική αλλαγή και για τις κοινωνικές ανισότητες. Προτιμούν και συστήνουν brands και επιχειρήσεις που έμπρακτα τηρούν τις αρχές του ESG.
- Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι μια επιχείρηση θα είναι πιο επιλέξιμη ως μέλος εφοδιαστικής αλυσίδας, ειδικά μεγαλύτερων και ευρωπαϊκών εταιρειών όσον αφορά προμηθευτές - συνεργάτες.
Πιστώσεις - δάνεια - ρευστότητα
Αναμφίβολα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για μια επιχείρηση είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την βιωσιμότητα και ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Στις μέρες μας δεν αρκεί απλά ένας θετικός ισολογισμός και μια καλή εικόνα στα θεμελιώδη μεγέθη για πρόσβαση σε κεφάλαια.
Πλέον, οι τράπεζες ζητούν κατά τη διαδικασία δανειοδότησης την συμπλήρωση ερωτηματολογίου που αφορά πρακτικά την ετοιμότητα της εταιρείας σε θέματα ESG. Έλλειψη δεδομένων που ζητώνται στο ερωτηματολόγιο οδηγούν σε μεγαλύτερη διαδικασία απόκτησης δανείου, αυστηρότερους όρους και υψηλότερα επιτόκια. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που αφορούν πράσινα δάνεια, προγράμματα ΕΣΠΑ κλπ.
Ένας «σύμμαχος» για μια ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες
Σήμερα, για την ομαλή μετάβαση στις νέες συνθήκες και την υποχρέωση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας αναντίρρητα χρειάζεται κάποιος χρόνος προσαρμογής - όπως ορίζει και ο νέος νόμος.
Απαιτούνται όμως και οι κατάλληλοι «σύμμαχοι» - ειδικοί που θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν κατάλληλα κάθε επιχείρηση στην φάση μετασχηματισμού που απαιτείται για την «επόμενη μέρα»
Με παρουσία σε πάνω από 15 χώρες ανά τον κόσμο η Lux Actuaries & Consultants αναγνωρίζει τη σημασία των κριτηρίων βιωσιμότητας στο επιχειρείν και συμβάλλει ουσιαστικά στον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.
Με εμπειρία, εξειδικευμένους συνεργάτες και σύγχρονες λύσεις
Ειδικότερα, διαθέτει διεπιστημονικό εξειδικευμένο τμήμα βιωσιμότητας με ειδικότητες όπως μηχανικών, γεωλόγων, περιβαλλοντολόγων, οικονομολόγων, δικηγόρων, διαχειριστών κινδύνων κ.λπ. προσφέροντας έτσι μια ολοκληρωμένη υποστήριξη στους πελάτες της για την πλήρη συμμόρφωσή τους σε θέματα βιωσιμότητας. Επίσης, αναλαμβάνει την βαθμονόμηση της ετοιμότητας μιας επιχείρησης σε θέματα βιωσιμότητας και προτείνει λύσεις για την πλήρη εναρμόνισή της.
Παράλληλα, διαθέτει την τεχνογνωσία για την εκπόνηση εξειδικευμένων μελετών που απαιτούνται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας, ανάλογα με τους τομείς δραστηριότητας μιας επιχείρησης όπως η Ανάλυση Κύκλου Ζωής (LCA) προϊόντων και υπηρεσιών, η Ανάλυση Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, η Ανάλυση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, η Ανάλυση των κινδύνων βιωσιμότητας κλπ. Αναλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη ενεργειακής στρατηγικής σε ενεργοβόρους Οργανισμούς με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Σχόλια