Πάνε λίγες μέρες που ανακοινώθηκαν τα αστέρια Michelin για την αθηναϊκή γαστρονομική σκηνή και με τη σειρά μας ξαναμετράμε τα “φωτεινά” εκείνα εστιατόρια της πόλης μας που ξεχώρισαν την φετινή χρονιά και τιμήθηκαν με την πολυπόθητη, αστραφτερή διάκριση.
Οι επιλογές του οδηγού Michelin 2024 για την ελληνική πρωτεύουσα ανέδειξαν συνολικά 36 εστιατόρια, με 7 νέες προσθήκες και ορισμένες ανακατατάξεις. Εκείνα που με βάση την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας πρωτοπορούν, δημιουργούν, εμπνέουν και σερβίρουν “στο πιάτο” εμπειρίες που εξυψώνουν όχι μόνο την αθηναϊκή αλλά και την ελληνική γαστρονομική σκηνή εν γένει.
«Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου»
Και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Gwendal Poullennec, International Director των Οδηγών Michelin «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μία γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και ολόκληρες περιοχές.
Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από ένα απλό μέσο πολιτιστικής έκφρασης: είναι ένας στρατηγικός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας και μέσο διεθνούς επιρροής. Εκεί που διασταυρώνονται ο τουρισμός και η γαστρονομία, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα.
Οι επιθεωρητές μας εντυπωσιάστηκαν από τις προσπάθειες ενός ολόκληρου τομέα της οικονομίας που βελτιώνει την ελκυστικότητα της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία σε ακρογωνιαίο λίθο της δύναμης και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας».
Πατώντας στην φιλοσοφία αυτή, τα αστέρια ξεκινούν λοιπόν με το Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο διατηρεί τα δύο του αστέρια και φέτος. Από ένα αστέρι που διατηρείται κρατούν τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers και Tudor Hall. Και η φρέσκια προσθήκη στον οδηγό είναι το εστιατόριο Makris Athens. Το αστέρι του δυστυχώς χάνει φέτος το Varoulko Seaside το οποίο βρίσκουμε πλέον στη Main Selection του Οδηγού.
3 πράσινα αστέρια
Πάμε όμως και στα ιδιαίτερα αγαπημένα από πολλούς πράσινα αστέρια του οδηγού Michelin που αναδεικνύουν τα εστιατόρια που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακολουθώντας την πράσινη οδό με περιβαλλοντική και οικολογική υπευθυνότητα.
Εδώ τα πράγματα παραμένουν σταθερά, έτσι τα εστιατόρια Delta, Patio και Soil διατηρούν τη διάκριση και την υποδειγματικά εύγευστη γαστρονομική κατεύθυνση που περνά από τα μονοπάτια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας.
Τα εστιατόρια στο ραντάρ της Bib Gourmand
Εδώ φτάνουμε λοιπόν και στη διάκριση Bib Gourmand που αποσπούν τα εστιατόρια της πόλης που παρουσιάζουν μια πραγματικά καλή σχέση ποιότητας και τιμής που προσφέρουν.
Φέτος, οι επιθεωρητές που αξιολογούν αθόρυβα και ανώνυμα σαν καθημερινοί πελάτες, τιμώντας την μυθικών διαστάσεων διαδικασία που παραμένει αναλλοίωτη έως και σήμερα, θεώρησαν ότι τα Cerdo Negro 1985, το Fine Mess Smokehouse, το Jerár και το Nolan διατηρούν τις διακρίσεις τους και φέτος.
Επιπλέον τίμησαν με την συγκεκριμένη διάκριση για πρώτη φορά δύο εστιατόρια τα οποία σας έχουμε προτείνει και εμείς πολλάκις τα τελευταία χρόνια, τα Άκρα και το Pharaoh που διαθέτουν εξίσου δυνατό χαρακτήρα, ατμόσφαιρα και φυσικά γεύση.
Και τα νέα στο “μενού” του Οδηγού
Αλλά τους επιθεωρητές κατάφεραν να πείσουν φέτος με το υψηλό επίπεδο της κουζίνας τους ακόμα τέσσερα εστιατόρια κερδίζοντας για πρώτη φορά τη θέση τους στις επιλογές του οδηγού. Dolli’s, Esthiō, Gallina και Ovio, φιγουράρουν πια στα προτεινόμενα εστιατόρια για την Αθήνα ολοκληρώνοντας έτσι το μέτρημα των διακρίσεων και των προτάσεων του οδηγού Michelin για φέτος.
Για την ιστορία, η εταιρεία Michelin που ήταν και είναι γνωστή για τα ελαστικά της και η ιστορία του ομώνυμου ετήσιου γαστρονομικού οδηγού της, έχουν τις ρίζες τους στην Ευρώπη του 1900.
Τότε, κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση, ως travel guide, προκειμένου να ενθαρρύνει τους νέους οδηγούς να ανακαλύψουν τα τοπικά αξιοθέατα και εδέσματα. Ανάμεσα στις στις σελίδες του υπήρχαν και κριτικές εστιατορίων για τη γεύση του φαγητού, την ποιότητα των πρώτων υλών, τις μαγειρικές τεχνικές, καθώς και την αίσθηση φιλοξενίας.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την ιστορία του ταξιδιωτικού οδηγού Michelin εδώ.
Σχόλια