Το προφίλ των ελληνικών startups, πού μπήκαν «φρέσκα» κεφάλαια - η εικόνα της αγοράς
Η Ελλάδα σήμερα φαίνεται πως κινείται αντίθετα (προς την θετική κατεύθυνση) όσον αφορά στην ενίσχυση των επενδυτικών κεφαλαίων. Το εγχώριο οικοσύστημα των start ups ναι μεν έχει αποκλίσεις από αγορές στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, όμως το πρόσημο για το 2024 ήταν σίγουρα θετικό.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σε περισσότερες από 90 ελληνικές startups, το 2024 επενδύθηκαν πάνω από 555 εκατ. εuρώ, αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πριν λίγες μέρες το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital και τη στήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, το 50% αυτών των χρημάτων κατευθύνθηκε σε αρχικά στάδια χρηματοδότησης Επιπλέον, σημαντικές επενδύσεις σημειώθηκαν σε γύρους Series C και D, με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 190 εκατ. ευρώ.
Ο ρόλος των διεθνών επενδυτών
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 75% των χρημάτων επενδύθηκαν από διεθνείς επενδυτές, ενώ η διασπορά κεφαλαίων διασφαλίζει τη σταδιακή ανάπτυξη του οικοσυστήματος.
Συνολικά 156 επενδυτές το υποστηρίζουν ενεργά, εκ των οποίων το 36% προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 24% από την Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΑΤΕ υποστηρίζει 32 funds, ενώ 16 εξ αυτών επενδύουν ενεργά στις startups. Τα διαχειριζόμενα κεφάλαια ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ, με 75% αυτών να προέρχονται από διεθνείς επενδυτές.
Οι 10 ελληνικές startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το 2024
Σύμφωνα με την έρευνα, οι 10 ελληνικές εταιρίες με την μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι:
- D-Orbit: 150 εκατ. ευρώ
- Axelera AI: 60,82 εκατ. ευρώ
- Blueground: 40,25 εκατ. ευρώ
- Hellas Direct: 30 εκατ. ευρώ
- Numa: 28,98 εκατ. ευρώ
- Deepcure: 22 εκατ. ευρώ
- iCOMAT: 20,13 εκατ. ευρώ
- Plum: 19 εκατ. ευρώ
- Connectly.ai: 17,89 εκατ. ευρώ
- Kinvent: 15,5 εκατ. ευρώ
Αυτές οι εταιρείες βρίσκονται στην αιχμή της καινοτομίας και αποτελούν ισχυρό πυλώνα του ελληνικού οικοσυστήματος startups, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις από εγχώριους και διεθνείς φορείς.
Μια «ακτινογραφία» των ελληνικών start ups
Πώς διαμορφώνονται μετοχικά - ιεραρχικά σήμερα οι ελληνικές start ups; ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους. Βάσει των ίδιων στοιχείων αναδεικνύεται ότι:
- Η πανδημία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη - τόνωση της επιχειρηματικότητα καθώς 8 στις 10 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν μετά το 2019
- 6 στις 10 εταιρείες έχουν έδρα στο εξωτερικό ενώ οι 4 στις 10 διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία εδώ
- Το 7,5/10 επικεντρώνεται σε B2B μοντέλα, ανταποκρινόμενες στη ζήτηση της αγοράς για εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα.
- Πρόσβαση σε πρώιμα κεφάλαια έχουν ή επέλεξαν να έχουν 3 στις 10 start ups μιας και διαθέτουν μετοχικά κάποιον angel investor
Πρέπει να σημειωθεί βέβαια πως απαιτείται ακόμη δρόμος όσον αφορά τις γυναίκες σε επίπεδο ηγεσίας: Η συμμετοχή των γυναικών ιδρυτών στις ελληνικές startups παραμένει περιορισμένη, με μόλις 24% συμμετέχουν ως ιδρύτριες ή συνιδρύτριες. Παρόλα αυτά, οι εταιρείες με γυναίκες ιδρύτριες συχνά παρουσιάζουν υψηλή ποιότητα σχεδιασμού και καλύτερη προετοιμασία για τις απαιτήσεις της αγοράς.
Σε γενικές γραμμές η εγχώρια αγορά ευθυγραμμίζεται με τις παγκόσμιες τάσεις, με τις μεγαλύτερες επενδύσεις να κατευθύνονται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της βιοτεχνολογίας και των τεχνολογιών υγείας, fintech.
Υπενθυμίζεται, ότι η ΕΑΤΕ υποστηρίζει 32 funds, ενώ 16 εξ αυτών επενδύουν ενεργά στις startups. Τα διαχειριζόμενα κεφάλαια ξεπερνούν τα 850 εκατ. ευρώ, με 75% αυτών να προέρχονται από διεθνείς επενδυτές.
Στροφή ακόμη και σε υψηλότερους γύρους χρηματοδότησης
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία από το 2018 έως το 2024 δείχνουν μια στροφή ακόμη και σε υψηλότερους γύρους χρηματοδότησης, γεγονός που αποδεικνύει την «ωρίμανση των startups αλλά και την αυξημένη διάθεση των επενδυτών να στηρίξουν αυτές τις επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Σχόλια