Κάλιαρι: Από τους Φοίνικες στους Καρχηδόνιους και... από τους Ρωμαίους στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη
Το Κάλιαρι είναι πρωτεύουσα της ιταλικής επαρχίας του Κάλιαρι. Στην τοπική σαρδηνιακή προφορά μεταφράζεται ως "κάστρο". Η πόλη έχει πληθυσμό 155.000, ενώ ο πληθυσμός της Μητροπολιτικής πόλης μαζί με τα 16 προάστια φτάνει τους 431.000 κατοίκους.
Το Κάλιαρι ιδρύθηκε τον 8ο - 7ο αιώνα π.χ. από τους Φοίνικες με το όνομα "Κάραλις" μαζί με πολλές άλλες πόλεις στη Σαρδηνία όπως η Θάρρος. Η ίδρυση του συνδέεται άμεσα με τους εμπορικούς δρόμους των Φοινίκων με την Αφρική αφού η θέση του ήταν ευνοϊκή σαν λιμάνι, η πρώτη Φοινικική εγκατάσταση τοποθετείται στα δυτικά του σημερινού κέντρου της πόλης.
Η πόλη του Κάλιαρι έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σε ένα ταξίδι επαναπροσδιορισμού της ψηφιακής, ολοκληρωμένης και συντονισμένης στρατηγικής της για την αντιμετώπιση των εδαφικών προκλήσεων σχετικά με την έξυπνη, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη ανάπτυξη στις αστικές περιοχές. Ως μέρος της υιοθέτησης του παραδείγματος της Έξυπνης Πόλης, η πόλη έχει έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας, της περιβαλλοντικής ανίχνευσης, της έξυπνης διαχείρισης ενέργειας και του τουρισμού, θέματα στα οποία η πόλη έχει επενδύσει εδώ και καιρό σε συνέργεια με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Το έργο Έξυπνης Πόλης για την πόλη του Κάλιαρι, την πρωτεύουσα της Σαρδηνίας, πρέπει να πλαισιωθεί σε μια εδαφική διάσταση γνωστή ως «Ευρεία Περιοχή». Μάλιστα, 16 δήμοι αποτελούν μέρος του έργου σε μια περιοχή αναγνωρισμένης φυσιολατρικής αξίας που αποτελείται από το 31,2% της συνολικής επιφάνειας των περιοχών SIC (Τόποι Κοινοτικής Σημασίας). Η Κάλιαρι, σε συνεργασία με αυτούς τους δήμους, ίδρυσε τον Μητροπολιτικό φορέα του Κάλιαρι στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος της κινητήριας δύναμης για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, μέσω της εφαρμογής ενός συγκεκριμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος που ονομάζεται PON metro που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά επενδυτικά ταμεία. 2014-2020.
Ως μέρος του έργου, ο Δήμος του Κάλιαρι εγκαινιάζει μια σειρά από δράσεις κοινωνικής καινοτομίας, με στόχο τον καθορισμό ενός ενιαίου μοντέλου διακυβέρνησης των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών, με βάση την έννοια της εδαφικής συνοχής και τη δημιουργία συμμαχιών μεταξύ των θεσμών και μεταξύ τους. Ο κόσμος της παραγωγής, της έρευνας, των ενώσεων και του πολιτισμού αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη.
Στο μέτωπο της τεχνολογικής καινοτομίας, η στρατηγική που σκιαγραφείται βασίζεται στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, στην προσφορά και την ευκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες καθώς και στην πλήρη λειτουργικότητα των πληροφοριών και για την προώθηση των ανοιχτών δεδομένων.
Το Κάλιαρι ηγείται του έργου «Cagliari Digital Lab» στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης τεχνολογίας 5G, συγκεκριμένα στον άξονα 1 «House of Emerging Technologies (CTE),» που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιχειρήσεων και Made in Italy. Στο έργο συμμετέχουν αρκετοί εταίροι: το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης CRS4 της Σαρδηνίας, και διάφοροι επιστημονικοί και τεχνλογικοί φορείς. Το Cagliari Digital Lab διαμορφώνεται σε έναν κόσμο όπου η ψηφιοποίηση και η τεχνολογική καινοτομία έχουν γίνει απαραίτητες για τη διαχείριση της πόλης και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Με στόχο τη βελτίωση και την απλοποίηση της ποιότητας ζωής των πολιτών, το έργο τοποθετεί το Κάλιαρι στην κατηγορία των Έξυπνων Πόλεων .Ο κύριος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα πειραματίζονται οι νέες τεχνολογίες και θα μοιράζονται τεχνολογικές γνώσεις με νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜΜΕ που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Έργα πειραματισμού και μεταφοράς τεχνολογίας θα υλοποιηθούν με βάση τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain, το Διαδίκτυο των πραγμάτων, το 5G και το 6G.
Το έργο περιλαμβάνει μια διαδρομή που ονομάζεται «Contamination Bootcamp» για startups και εταιρείες, η οποία παρέχει εργαλεία και δεξιότητες για την υλοποίηση καινοτόμων έργων που επικεντρώνονται στην τεχνολογική ανάπτυξη.
Όσον αφορά την αστική κινητικότητα πραγματοποιήθηκε ο διαχωρισμός των μεταφορών της Κάλιαρι αναλύεται σε 60% για το ιδιωτικό αυτοκίνητο (οδηγοί και επιβάτες), 16% για το ποδήλατο και το περπάτημα, 14% για τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορείο και τραμ), 7% για τη μοτοσικλέτα και 3% για το τρένο.
Η Κάλιαρι άρχισε να αναπτύσσει ένα σχέδιο αστικής κινητικότητας το 2006 και εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2009. Το σχέδιο είναι περίπλοκο και φιλόδοξο, καθορίζοντας μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την ανάπτυξη των μεταφορών. Καθορίζει μέτρα υποδομής, τεχνολογικά, διαχειριστικά και οργανωτικά. Συνολικά στοχεύει στη μείωση των ατυχημάτων και στην αύξηση της ασφάλειας. μείωση του επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου· και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η εταιρεία δημόσιων μεταφορών του Κάλιαρι παρέχει δημόσιες ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε όλη την πόλη και τα προάστια μέσω περίπου 30 λεωφορειακών γραμμών και μιας πρόσφατα ολοκληρωμένης γραμμής του μετρό. Το σύστημα λεωφορείων είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του.
Για να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης και στον εξορθολογισμό της αστικής κινητικότητας, η εταιρεία ξεκίνησε μια σειρά έργων για την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και λύσεων για τις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων τηλεματικής. Η εταιρεία συμμετείχε επίσης στη σύνταξη σειράς προτάσεων έργων και αιτημάτων χρηματοδότησης για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Για τον ετήσιο απολογισμό της προόδου της πόλης, ο Δήμος ξεκίνησε το έργο Smar Cityness, με το οποίο συνδέεται το ομώνυμο φόρουμ καινοτομίας στις περιοχές και τοπικής συνεργασίας. Το Smart Cityness είναι ένα έργο που δημιουργήθηκε για την προώθηση καινοτομιών, έργων και ενάρετων πειραμάτων στις περιοχές της Σαρδηνίας, με στόχο τη δημιουργία συναντήσεων και αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαφορετικών παραγόντων και τομέων και τη δημιουργία τοπικής ανάπτυξης με βάση την ταυτότητα και την αυθεντικότητα, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, κοινωνικό κεφάλαιο μεταξύ εδαφικών παραγόντων. Οι στόχοι του έργου είναι η ενημέρωση και η γνώση για τη δημιουργία ευαισθητοποίησης για τη σημασία θεμάτων όπως η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η αστική ανάπλαση, η κοινωνική καινοτομία και η αυτο-επιχειρηματικότητα.
Σχόλια