Εκδήλωση από Enterprise, ΕΒΕΑ, ΣΕΒ, ΣΕΒΕ για ενίσχυση σχέσεων Ελλάδας με Κατάρ και Ομάν
Εκδήλωση με θέμα «Discover Qatar & Oman» πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), τον ΣΕΒ, Σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), με την υποστήριξη της Eurobank, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του ΣΕΒ.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με το Κατάρ και το Ομάν και η ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων για την αναπτυξιακή δυναμική αυτών των δύο αγορών.
Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ
Η οικονομία του Κατάρ βασίζεται κυρίως στους υδρογονάνθρακες, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε διαφοροποίησή της μέσω της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2024–2030. Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και του Κατάρ είναι θετικές με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 64,3 εκατ. ευρώ και τις εισαγωγές στα 27,6 εκατ. ευρώ για το 2023.
Η χώρα μας εξάγει κυρίως προϊόντα πετρελαίου, μέταλλα, και πέτρες οικοδομής. Η αγορά του Κατάρ εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε τομείς όπως ΑΠΕ (η χώρα επενδύει σε ηλιακά και αιολικά πάρκα), τουρισμός, ναυτιλία και logistics (η επέκταση του λιμένα Hamad προσφέρει ευκαιρίες για συνεργασία σε υπηρεσίες logistics).
Διμερείς Σχέσεις Ελλάδας – Ομάν
Το Ομάν, μέσω της στρατηγικής του Vision 2040, επιδιώκει τη διαφοροποίηση της οικονομίας του στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και ΑΠΕ. Οι εξαγωγές της Ελλάδας στον Ομάν ανέρχονται στα 14,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν μηχανήματα και ηλεκτρικό εξοπλισμό, ενώ οι εισαγωγές από το Ομάν για το 2023 ανήλθαν σε 34,8 εκατ. ευρώ και αφορούσαν προϊόντα αλουμινίου και καύσιμα.
Προοπτικές ανάπτυξης στο Ομάν:
• Κατασκευές και αστική ανάπτυξη: Με έργα όπως το Al Khuwair Downtown, το Ομάν αναζητά διεθνείς συνεργασίες για την ενίσχυση των αστικών υποδομών του.
• Αγροτική παραγωγή: Το Ομάν δίνει έμφαση στη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, όπου η ελληνική τεχνογνωσία σε θέματα αγροτεχνολογίας μπορεί να αξιοποιηθεί.
• Υγεία και φαρμακευτικά προϊόντα: Η υγεία και η παραγωγή φαρμάκων αποτελούν ανερχόμενους τομείς.
Η εκδήλωση «Discover Qatar & Oman» περιλάμβανε τρεις ενότητες:
- Αρχικά, τον λόγο πήραν η A.E. πρέσβης της Ελλάδας στο Κατάρ, κος Ιωάννης Ιωαννίδης και η A.E. πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, κ. Αλέξης Κωνσταντόπουλος, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, προέτρεψαν τους προσκεκλημένους να δραστηριοποιηθούν στο Κατάρ και στο Ομάν, καθώς διαθέτουν σημαντικές ευκαιρίες σε κλάδους στους οποίους οι ελληνικές εταιρείες διαθέτουν τεχνογνωσία και εμπειρία.
- Στη δεύτερη ενότητα, με έμφαση στις διμερείς εμπορικές σχέσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες, συμμετείχαν η κα Μαρία Μοράκη, ακόλουθος ΟΕΥ, Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στην αγορά του Κατάρ και ο κ. Γιάννης Σαμαρτζόπουλος, γραμματέας Β' ΟΕΥ, Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε για τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδος – Ομάν. Η κα Ελένη Αλμπαντή, Senior Officer i-Services της Eurobank αναφέρθηκε στις ευκαιρίες για συνεργασία που παρουσιάζονται μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών με την Ελλάδα, σε σημαντικούς οικονομικούς κλάδους.
- Στην τελευταία ενότητα της εκδήλωσης που αφορούσε στο επιχειρείν στις εν λόγω αγορές, την εμπειρία τους κατέθεσαν ο κ. Νίκος Δεδεμάδης, διευθυντής Εξαγωγών, ΤΕΜΑΚ, Total Water Solutions, ο κ. Νέστωρ Αυγουστίδης, Business Development Manager, Frezyderm, ο κ. Παναγιώτης Ζησιάδης, Exports Business Developer Manager, Elvida Foods και ο κ. Βασίλης Καπλανίδης, Export Area Manager, Δωδώνη Α.Ε., ενώ τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Χασάπης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ΣΕΒΕ.
Η εκδήλωση προσέλκυσε 100 επιχειρηματίες, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις αγορές του Κατάρ και του Ομάν.
"Τεράστιες προοπτικές σε ΑΠΕ, ναυτιλία, τουρισμό, κατασκευές και αγροτική παραγωγή"
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, σημείωσε: «Οι αγορές του Κατάρ και του Ομάν προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για συνεργασία και ανάπτυξη, αποτελώντας δυναμικούς πυλώνες για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Σε κρίσιμους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι κατασκευές και η αγροτική παραγωγή, οι προοπτικές είναι τεράστιες. Μέσα από στοχευμένες δράσεις, όπως η σημερινή εκδήλωση, φιλοδοξούμε να εφοδιάσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις με την αναγκαία πληροφόρηση και υποστήριξη ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες αυτών των αγορών. Παράλληλα, επιδιώκουμε τη δημιουργία μακροχρόνιων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
"Σε πλεονεκτική θέση η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με Μέση Ανατολή"
Η διευθύντρια Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, κα Βίκυ Μακρυγιάννη, σημείωσε: «Tο Κατάρ και το Ομάν είναι κομβικοί εταίροι στη στρατηγική για πρόσβαση στις αγορές του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των ιστορικών σχέσεων που διατηρεί με τις αραβικές χώρες. Επενδύοντας στρατηγικά σε τομείς όπως οι κατασκευές, τα τρόφιμα, η τεχνολογία και η ενέργεια, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν την παρουσία τους και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας που προσφέρονται. Οι καινοτόμες λύσεις, η ποιότητα και η αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων αποτελούν τα κλειδιά για την επιτυχία σε αυτές τις δυναμικές και αναπτυσσόμενες αγορές».
Μνημόνια συνεργασίας ΕΒΕΑ με Εμπορικά & Βιομηχανικά Επιμελητήρια του Κατάρ και του Ομάν
Η Α' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζει ενεργά τον στόχο της δικτύωσης με τις αγορές του Ομάν και του Κατάρ. Πρόκειται για δύο χώρες με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και υψηλά εισοδήματα, στις οποίες υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για διεύρυνση της ελληνικής παρουσίας. Συγκεκριμένα, η ενέργεια, οι επενδύσεις, οι τουριστικές υποδομές, η ακίνητη περιουσία, το εμπόριο, οι μεταφορές, η καινοτομία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός αποτελούν βασικούς τομείς ενδιαφέροντος, στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά και ένα αξιόλογο επιχειρηματικό δυναμικό, με ισχυρό εξωστρεφή προσανατολισμό, ανεπτυγμένη τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Το ΕΒΕΑ έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια τόσο του Κατάρ όσο και του Ομάν. Συμμετέχει στις διμερείς επαφές στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με ομόλογους επιχειρηματικούς φορείς, με στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη γόνιμων επιχειρηματικών επαφών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες».
Νέες ευκαιρίες συνεργασίας: Πρόγραμμα Vision 2040 του Ομάν και επενδύσεις Κατάρ στις "έξυπνες" πόλεις
Τέλος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Παναγιώτης Χασάπης, αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές που παρουσιάζουν οι αγορές του Κατάρ και του Ομάν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας τη δυναμική που αναπτύσσεται σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η τεχνολογία και οι κατασκευές. Στο Κατάρ, οι ελληνικές εξαγωγές το 2023 ανήλθαν σε €64,3 εκατ., παρά τη μικρή πτώση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το θετικό εμπορικό ισοζύγιο ύψους €36,6 εκατ. αναδεικνύει τη σταθερότητα της ελληνικής παρουσίας στην αγορά. Παράλληλα, στο Ομάν, οι ελληνικές εξαγωγές, αν και μειωμένες κατά 9,4% συγκριτικά με το 2022, παρουσίασαν αύξηση 2,8% μακροπρόθεσμα, αποδεικνύοντας τη σταθερή διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ο κ. Χασάπης τόνισε ότι οι ανάγκες των δύο χωρών σε κρίσιμους τομείς, όπως η βιώσιμη ενέργεια, οι υποδομές και τα τρόφιμα, συνάδουν με την εξειδίκευση της Ελλάδας, ενώ το αναπτυξιακό πρόγραμμα Vision 2040 του Ομάν και οι επενδύσεις του Κατάρ στις έξυπνες πόλεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες συνεργασίας. Ολοκληρώνοντας, διαβεβαίωσε ότι ο ΣΕΒΕ θα παραμείνει πολύτιμος αρωγός στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους για στρατηγική ανάπτυξη και εδραίωση στις δυναμικές αγορές της Μέσης Ανατολής.
Σχόλια