Ο Οδηγός MICHELIN του 2025 για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Μούγλα με μια ματιά:
- 1 εστιατόριο με δύο αστέρια MICHELIN
- 13 εστιατόρια με ένα αστέρι MICHELIN (συμπεριλαμβανομένων 2 νέων προσθηκών)
- 27 εστιατόρια με διάκριση Bib Gourmand (συμπεριλαμβανομένων 8 νέων προσθηκών και 1 αναβάθμισης)
- 91 συνιστώμενα εστιατόρια (συμπεριλαμβανομένων 22 νέων προσθηκών)
- 10 εστιατόρια με Πράσινο Αστέρι MICHELIN (συμπεριλαμβανομένων 6 νέων προσθηκών)
- 3 Ειδικά Βραβεία απονεμήθηκαν σε ταλαντούχους επαγγελματίες
Η Michelin παρουσίασε την επιλογή εστιατορίων του οδηγού MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Μούγλα για το 2025, στο πλαίσιο τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο FourSeasonsHotelBosphorus στην Κωνσταντινούπολη. Συνολικά προστέθηκαν 32 νέα εστιατόρια, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των προτεινόμενων επιχειρήσεων στην Τουρκία σε 132: 77 στην Κωνσταντινούπολη, 24 στη Σμύρνη και 31 στα Μούγλα.
Μεταξύ αυτών των εστιατορίων, 2 βραβεύτηκαν με ένα αστέρι MICHELIN, 8 με τη διάκριση BibGourmand και 6 με ένα πράσινο αστέρι MICHELIN. Επιπλέον, ένα περσινό επιλεγμένο εστιατόριο, αναβαθμίστηκε φέτος λαμβάνοντας τη διάκριση BibGourmand.
Ο Gwendal Poullennec, International Director για τους Οδηγούς MICHELIN, σχολιάζει: «Για άλλη μια φορά φέτος, οι επιθεωρητές μας ενέδωσαν στον πλούτο και στη μοναδικότητα της τουρκικής γαστρονομικής σκηνής. Με την τοπική δεξιοτεχνία, τις αξιόλογες πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν το περίγραμμα μιας ολοένα και πιο ηθικής γαστρονομίας και τη δημιουργικότητα που αξιοποιείται με σκοπό την εκ νέου επινόηση των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων, η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και τα Μούγλα συνιστούν ένα πραγματικό γαστρονομικό μωσαϊκό. Επιπλέον, καθώς αρχίζουν να εξερευνούν νέα εδάφη στην επαρχία των Μούγλων και νέες περιοχές στην Κωνσταντινούπολη, οι ομάδες των επιθεωρητών μας αποκαλύπτουν σταδιακά κρυμμένους θησαυρούς και μοναδικές εγκαταστάσεις που θα ενθουσιάσουν τόσο τους ντόπιους γευσιγνώστες όσο και τους ταξιδιώτες από διεθνείς προορισμούς. Αυτή η επιλογή για το 2025 είναι μια πραγματική ωδή στον γαστρονομικό δυναμισμό και στη γαστρονομική ποικιλομορφία, όπου κάθε περιοχή λάμπει χάρη στη δική της προσωπικότητα και ταυτότητα».
Το Casa Lavanda και το Narımor βραβεύτηκαν με ένα αστέρι MICHELIN
Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το Casa Lavanda είναι ξενοδοχείο και εστιατόριο μαζί, περιτριγυρισμένο από κήπους και μποστάνια έκτασης 21.000 τ.μ. Ο επικεφαλής της κουζίνας αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, ο σεφ Emre Şen, συνδυάζει έξοχα τις κλασικές γεύσεις του τουρκικού ρεπερτορίου με πινελιές πιο μεσογειακής έμπνευσης, ιδιαίτερα ιταλικής. Ιδιαίτερα προσηλωμένο στην προώθηση του τοπικού terroir, στην ανάδειξη των εποχικών προϊόντων –το 80% των φρούτων και των λαχανικών προέρχεται από τα μποστάνια του κτήματος και τη δική τους τράπεζα σπόρων– και στη διατήρηση ισχυρών δεσμών με τις γύρω κοινότητες.
Στη Σμύρνη, ο σεφ Atilla Heilbronn διευθύνει την κουζίνα του Narımor και συνδυάζει αρμονικά τις επιρροές από τις γερμανικές του ρίζες με τον γαστρονομικό πλούτο της Τουρκίας παραδίδοντας μια εκλεπτυσμένη ερμηνεία των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων.
Εκτός από αυτά τα 2 νέα βραβευμένα με αστέρι εστιατόρια, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν από τη συνέπεια των εστιατορίων που προτείνονται με ένα ή περισσότερα αστέρια στην επιλογή 2024 του οδηγού MICHELIN. Συνεχίζοντας να προσφέρουν εξαιρετικές γαστρονομικές εμπειρίες, όλα τα εστιατόρια με ένα αστέρι από την προηγούμενη έκδοση διατήρησαν τη διάκρισή τους στην επιλογή του 2025, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εστιατορίων με ένα αστέρι στις τρεις επαρχίες σε 13: τα Araka, Arkestra, Casa Lavanda, Mikla, Neolokal, Nicole και Sankai by Nagayaστην Κωνσταντινούπολη· τα Kitchen By Osman Sezener και Maçakızı στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και τα Narımor, ODUrla, Teruar Urla και Vino Locale στη Σμύρνη.
Το TURKFATİHTUTAK, που βρίσκεται στην κορυφή της γαστρονομικής σκηνής στην Κωνσταντινούπολη, συνεχίζει να συστήνεται με δύο αστέρια MICHELIN για «την εξαιρετική κουζίνα του, που αξίζει την παράκαμψη».
Έξι νέα Πράσινα Αστέρια MICHELIN
Το Πράσινο Αστέρι MICHELIN, το οποίο απονέμεται στα εστιατόρια του οδηγού MICHELIN που παρουσιάζουν την ισχυρότερη δέσμευση στην οικολογικά υπεύθυνη γαστρονομία, συνιστά αναγνώριση των πρωτοβουλιών και των προσπαθειών 6 νέων προτεινόμενων επιχειρήσεων.
Στην Κωνσταντινούπολη, εκτός από το Casa Lavanda, έχουν επίσης αναγνωριστεί για τη δέσμευσή τους το The BARN και το Telezzüz. Στην επαρχία των Μούγλων, το Mezra Yalıkavak (που βρίσκεται στο Μπόντρουμ) και το Agora Pansiyon (που βρίσκεται στη Μύλασα) έχουν επίσης διακριθεί για τις προσπάθειές τους, όπως και το Asma Yaprağı στη Σμύρνη. Αυτά τα προσφάτως βραβευμένα εστιατόρια ανεβάζουν σε 10 τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων με Πράσινο Αστέρι στην επιλογή 2025 του οδηγού MICHELIN για την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Μούγλα.
Σχόλια