NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Βιβλία
ανάγνωση

4 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή

4 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, φέρνοντας μαζί τους ημέρες λίγο πιο... ελεύθερες λόγω των αδειών από τις δουλειές μας, συνηθίζουμε, μεταξύ των επικρατέστερων επιλογών μας στο διάβασμα, να αναζητούμε και βιβλία που θα μας καταστήσουν καλύτερους, όσον αφορά τόσο την ψυχική μας υγεία και την αγάπη προς τον εαυτό μας, όσο και τα οικονομικά μας και την ευημερία μας. Τέσσερα βιβλία από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος μπορούν να σταθούν πολύτιμοι οδηγοί στο ταξίδι μας προς την αυτογνωσία και την κατάκτηση της κορυφής, ξεθολώνοντας το τοπίο, που πολλές φορές θολώνει από τα άγχη και τις ανησυχίες μας.

Το epixeiro.gr παρουσιάζει τα βιβλία αυτά, που έχουν σημειώσει επιτυχία το καθένα για τους λόγους του. Συμβουλές και to-do lists είναι μόνο κάποια στοιχεία από αυτά που θα βρουν οι αναγνώστες ξεφυλλίζοντάς τα, ενώ ο διδακτισμός, που θα απέτρεπε κάποιον να τα διαβάσει, λείπει από τις σελίδες τους. Αντί γι' αυτόν, δεσπόζουν η σοβαρότητα και η απλότητα.

«Tα δώρα της ατέλειας», της Brené Brown:

Ένας πολύτιμος οδηγός για να μας αγαπήσουμε


63261.jpg?mtime=20241211152908#asset:517343


«Τα δώρα της ατέλειας» πρόκειται για νούμερο 1 μπεστ σέλερ των Νew York Times, και όχι άδικα. Έχοντας πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα, το βιβλίο της Brené Brown επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις, κάτι το οποίο προϋποθέτει να έρθουμε σε συμφιλίωση με την ευαλωτότητά μας και όχι να την αποδιώχνουμε, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, πρέπει να αντλήσουμε θάρρος να εξερευνήσουμε το σκοτάδι, προκειμένου να ανακαλύψουμε έτσι το ατελείωτο σθένος που κρύβουμε μέσα μας, λαμπερό σαν φως.

Είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς, αν όχι όλους, να αναλάβουμε την ευθύνη της ζωής μας, καθώς συνήθως προτιμάμε να το αποφεύγουμε. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να αγκαλιάσουμε την ευαλωτότητά μας. Οι άνθρωποι προτιμούν να κρύβονται πίσω από το προσωπείο της σκληρότητας και της ανθεκτικότητας πάση θυσία, μη θέλοντας να δείξουν την ευαισθησία τους, γιατί τη θεωρούν αδυναμία. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει η συγγραφέας, η ευαλωτότητα είναι ο μόνος δρόμος προς τη χαρά, την αγάπη και το αίσθημα ότι κάπου ανήκουμε. Σίγουρα όχι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, μα αξίζει να τον διαβεί κανείς.

Στο βιβλίο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται το πόσο σημαντικό είναι να χτίσουμε την αυταξία μας. Η αυταξία ή αυτοεκτίμηση, αντίθετα απ’ ό,τι πολλοί πιστεύουν, δεν είναι το ίδιο με την αυτοπεποίθηση, κι αυτό γιατί η αυτοπεποίθηση είναι πιο επιφανειακή και άρα πιο εύκολο να γκρεμιστεί σαν στοίβα από τραπουλόχαρτα όταν οι συνθήκες αλλάζουν, όταν για παράδειγμα βάλουμε λίγο βάρος ή απολυθούμε από μια δουλειά. Σύμφωνα με την Brown, καλλιεργώντας την αυταξία μας, μαθαίνουμε ότι αξίζουμε εδώ και τώρα. Όχι μόνο εάν χάσουμε κιλά, όχι μόνο αν σκαρφαλώσουμε ψηλά στην ιεραρχία μιας δουλειάς, όχι μόνο αν περιτριγυριζόμαστε από πολλούς φίλους.

Η αυταξία συνδέεται άμεσα και με την αγάπη: πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας σε βάθος ώστε να αφεθούμε να νιώσουμε την ίδια αγάπη και για τους άλλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγαπήσουμε τους γύρω μας αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας, καθώς ένα τέτοιο πόρισμα θα ήταν άδικο αλλά και μη αληθινό. Σημαίνει απλά ότι, αποδεχόμενοι τον εαυτό μας με τις ατέλειές του, χτίζουμε σταδιακά αγάπη προς το άτομό μας κι έτσι μας είναι πιο εύκολο να αποδεχτούμε και τους υπόλοιπους με τα δικά τους ελαττώματα, συνειδητοποιώντας ότι, στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι.

Η Brene Brown έγραψε το πόνημα αυτό ως οδηγό, χωρίζοντάς το σε 10 οδοδείκτες, για όσους δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν το ταξίδι της αυτοαγάπης.




«101 σκέψεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι»:

Από το μυαλό της Brianna West στην εφαρμογή

63241.jpg?mtime=20241211152805#asset:517341


Στο βιβλίο «101 σκέψεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι», η Brianna Wiest, διάσημη συγγραφέας, εξετάζει πώς οι εμπειρίες, η συμπεριφορά και οι αλληλεπιδράσεις μας διαμορφώνονται βαθιά από τα μοτίβα σκέψης και τις βασικές πεποιθήσεις μας. Συζητά τους τρόπους με τους οποίους τα συναισθήματα, τα τραύματα και οι στρατηγικές αντιμετώπισης από τα χρόνια της διαμόρφωσής μας συνεχίζουν να μας επηρεάζουν μέχρι και την ενηλικίωση, ενώ εξηγεί ότι πρακτικές όπως η ενσυνειδητότητα (mindfulness) και η αυτοσυμπόνια μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε και να αναδιαμορφώσουμε αυτά τα βαθιά ριζωμένα μοτίβα.

Η Wiest εμβαθύνει, επιπροσθέτως, στο πώς η έμφαση της κοινωνίας στον υλισμό, η επιδίωξη της εξωτερικής επιβεβαίωσης και οι αντιλήψεις μας για τις απόψεις των άλλων επηρεάζουν τόσο την αυτοεκτίμηση όσο και την προσωπική μας ανάπτυξη. Το κλειδί, σύμφωνα με την ίδια, είναι να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και τις εσωτερικές ελλείψεις μέσω ειλικρινούς αναστοχασμού και συζητήσεων που προϋποθέτουν ευαλωτότητα.

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί τις σκέψεις που καταγράφει στο βιβλίο ως φάρο για όσους αναζητούν σκοπό και σαφήνεια μέσα στο χάος της ζωής. Ιδανικό για άτομα που βρίσκονται στη δεκαετία των είκοσι και των τριάντα, το βιβλίο αυτό παρέχει έναν… οδικό χάρτη για όσους θέλουν να διεκδικήσουν την αυθεντικότητά τους και να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Κάποιες από τις σκέψεις που μοιράζεται με τους αναγνώστες η Wiest στο βιβλίο της:

1. Αναγνωρίστε και αναλάβετε την ευθύνη των συναισθημάτων σας. Αφήστε τα να σας διαπεράσουν, νιώστε τα εις βάθος και στη συνέχεια απελευθερώστε τα με χάρη.

2. Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα, με μικρές συνήθειες που σας κρατούν συγκεντρωμένους. Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα, θα βοηθηθείτε στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς σας.

3. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει τη χαρά πλήρως, χωρίς αντιστάσεις.

4. Ασχοληθείτε με τη δημιουργική έκφραση καθαρά για προσωπική χαρά, χωρίς να σκέφτεστε ότι θα σας κρίνουν εξωτερικοί παρατηρητές.

5. Κατακτήστε νέες δεξιότητες μέσω της εξάσκησης, μέχρι να γίνουν δεύτερη φύση σας.

6. Αφήστε το μυαλό σας να καθοδηγήσει την καρδιά σας, βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ της επιθυμίας και ενός σαφώς καθορισμένου σκοπού.

7. Δεν θα αποκτήσετε κάτι απλά επειδή το θέλετε απεγνωσμένα. Πρέπει να προσπαθήσετε γι’ αυτό.

8. Κανενός η ζωή δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται στο διαδίκτυο. Στην ουσία, ο καθένας μας διαμορφώνει την εικόνα της ζωής του online όπως θέλει, δημοσιεύοντας μόνο τις καλές και λαμπερές στιγμές. Η πραγματικότητα, όμως, μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.

9. Δεν χρειάζεται να επιτύχετε κάτι για να είστε αξιόλογα άτομα (Σας θυμίζει κάτι; Ναι, σε αυτό το σημείο το εν λόγω βιβλίο μοιάζει να επικοινωνεί ευθέως με το «Τα δώρα της ατέλειας» της Brown).

10. Εξετάστε γιατί ιδέες διαφορετικές από τις δικές σας μπορεί να είναι σωστές.




«Πώς να φτάσεις στην κορυφή», της Μαρίας Χατζηστεφανή

– Tips για την κατάκτηση της επιτυχίας


3A749DA7F33CAD423520656FB8776408.jpg?mtime=20241211152725#asset:517340


Η Μαρία Χατζηστεφανή, ιδρύτρια της Rodial Group και επενδύτρια στο show του ANT1 Dragon’s Den, εξηγεί στο βιβλίο «Πώς να φτάσεις στην κορυφή» τους τρόπους με τους οποίους θα μετατρέψουμε την αποτυχία σε επιτυχία, με αφορμή τη δική της πορεία. Η ίδια γνωρίζει τις δυσκολίες του να βρίσκει κανείς κίνητρα και να προχωράει, πόσω μάλλον όταν πρέπει να αντιμετωπίσει την αυτοαμφισβήτηση, την απόρριψη και αποτυχίες απροσδόκητες. Έτσι, αποφασίζει να μοιραστεί ευρέως με τον κόσμο συμβουλές ζωής και μυστικά για να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.

«Βάλε στόχους, σχεδίασε την πορεία σου και φτάσε στην κορυφή», είναι το τρίπτυχο που χρησιμοποιεί ως Ευαγγέλιο η Χατζηστεφανή.

Αρχικά, η συγγραφέας αναλύει το πώς η ίδια τα κατάφερε, με ύφος απλό και τόνο χιουμοριστικό. Στη συνέχεια, εξηγεί βήμα-βήμα πώς θα ξεκινήσουμε και τι πρέπει να κάνουμε προκειμένου να φτάσουμε στην κορυφή. Το μυστικό της επιτυχίας, σύμφωνα με την ίδια, είναι να σκέφτεστε ως επιχειρηματίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει όλοι να ξεκινήσουμε τη δική μας επιχείρηση. Σημαντικό είναι να μελετήσουμε τη σταδιοδρομία ανθρώπων που έχουν επιτύχει, όπως πχ είναι η Anna Wintour της Vogue, για να καταλάβουμε με ποιους τρόπους άφησαν το στίγμα τους ο καθένας στον τομέα του.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν μας καθορίζει ο τίτλος εργασίας μας. Δεν έχει σημασία τι αναγράφει η επαγγελματική μας κάρτα, καθώς αυτό που κάνουμε είναι που μετράει.

Ανάμεσα σε άλλα, η συγγραφέας μοιράζεται με τους αναγνώστες χρήσιμα tips. Η δημιουργία λίστας με τρεις αποτυχίες τους, λίστας με τα τρία πράγματα που τους κάνουν να νιώθουν περηφάνια και μια συλλογή από θετικά μηνύματα είναι τρία από αυτά. Αναφέρει, επίσης, την αυτοπεποίθηση ως το βασικότερο εργαλείο για να ξαναβρούμε τα κίνητρά μας, όταν νιώθουμε αποσυντονισμένοι ή απογοητευμένοι.

Η Χατζηστεφανή μάς προτρέπει να κυνηγήσουμε τους στόχους μας, τροποποιώντας τους ελαφρώς εάν παρατηρούμε ότι δεν αποφέρουν τα αποτελέσματα που αναμένουμε. Ποια είναι τα 10 βήματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει για να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει; Τους αναφέρει η συγγραφέας με λεπτομέρεια αλλά με τρόπο κατανοητό.

«Θέλουν να τα παρατήσεις. Μην το κάνεις!» τονίζει η ίδια σε ένα άλλο σημείο παρακάτω. Η απόρριψη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, και συμβαίνει συχνά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την αφήνουμε να μας καθορίζει ως ανθρώπους. Άλλωστε, η επιτυχία είναι συνυφασμένη με την απόρριψη. Το παν είναι να ρισκάρουμε, και παίρνοντας ρίσκα είναι δεδομένο ότι ορισμένες φορές θα αποτύχουμε, αλλά θα μάθουμε να ανακάμπτουμε και να συνεχίζουμε κοιτώντας μπροστά.

«Μην αφήνεις κανέναν να δουλεύει σκληρότερα από εσένα», συμβουλεύει επίσης η συγγραφέας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πρέπει εμείς οι ίδιοι να καταβάλλουμε σκληρή δουλειά και να εξασκηθούμε ώστε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αν θέλουμε να είμαστε επιτυχημένοι και να τα καταφέρουμε, πρέπει να δουλεύουμε πιο σκληρά και ταυτόχρονα πιο έξυπνα από τους ανταγωνιστές μας. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δρομολογούν την πρόοδό τους, δεν περιμένουν από άλλους να τους δώσουν έτοιμο ένα σχέδιο ανάπτυξης κι επιμόρφωσης. Η συγγραφέας παραθέτει δέκα ιδέες για να πάρουμε μπροστά όταν δεν έχουμε όρεξη να δουλέψουμε σκληρά, ώστε να βαδίζουμε προσεκτικά στον δρόμο που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία.

Τέλος, ανάμεσα σε αυτά που επισημαίνει η Χατζηστεφανή είναι το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε επιτυχώς καριέρα και οικογένεια, χωρίς να αμελούμε το ένα από τα δύο και χωρίς να καταλήξουμε να πάθουμε burnout, αλλά και τα μυστικά για μια… σούπερ γκαρνταρόμπα. Όπως και να ‘χει, οι ενδυματικές μας επιλογές καθρεφτίζουν το ποιοι είμαστε, μιλούν για εμάς πριν από εμάς. Χρειάζεται, λοιπόν, να ντυνόμαστε για τη δουλειά που θέλουμε να έχουμε, όχι για τη δουλειά που έχουμε. Μια καλή εμφάνιση και η προβολή της καλύτερης δυνατής εικόνας μας μπορούν να μας φτάσουν πολύ μακριά.

Το βιβλίο της Χατζηστεφανή έρχεται να δώσει πολύτιμες συμβουλές χωρίς να κουνάει το δάχτυλο, αλλά με τόνο φιλικό, σαν η ίδια να είναι μια αγαπημένη φίλη που μας ταρακουνάει ελαφρώς από τον ώμο και μας κρατάει το χέρι ενόσω χαράσσουμε τη δική μας μοναδική πορεία στον επαγγελματικό χώρο.




«Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς»:

Οικονομικός αλφαβητισμός από το μηδέν


63264.jpg?mtime=20241211152843#asset:517342


Το «Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς», γραμμένο από τον Robert Kiyosaki, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία αυτοβοήθειας όλων των εποχών, πείθοντας ακόμα και όσους δεν εμπιστεύονται την αυτοβοήθεια να το διαβάσουν.

Οι υπότιτλοι του βιβλίου αναφέρουν: «Τι διδάσκουν οι πλούσιοι στα παιδιά τους για τα χρήματα και τι δεν τα διδάσκουν οι φτωχοί και οι μικρομεσαίοι». Συνήθως έχουμε την αντίληψη ότι γνωρίζουμε τα πάντα για τα χρήματα, αλλά στην πραγματικότητα είμαστε όλοι σκλάβοι του χρήματος χωρίς να έχουμε ούτε το 1% της γνώσης για το πώς αυτό λειτουργεί. Ο οικονομικός αλφαβητισμός εξακολουθεί να είναι χαμηλός στον σημερινό κόσμο και οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν μια θεωρώντας ότι βγάζουν χρήματα, αλλά στην πραγματικότητα δεν βγάζουν.

Μερικά πολύτιμα μαθήματα του βιβλίου:

-Αποδομεί τον μύθο ότι πρέπει να κερδίζουμε υψηλό εισόδημα για να γίνουμε πλούσιοι

-Αμφισβητεί την πεποίθηση ότι το σπίτι μας είναι περιουσιακό στοιχείο

-Δείχνει στους γονείς γιατί δεν μπορούν να βασίζονται στο σχολικό σύστημα για να διδάξουν στα παιδιά τους για τα χρήματα

-Ορίζει μια για πάντα το περιουσιακό στοιχείο και το παθητικό και πώς ένα περιουσιακό στοιχείο μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός μας

-Δείχνει τι να διδάξουμε στα παιδιά μας για τα χρήματα, για να εξασφαλίσουμε τη μελλοντική οικονομική τους επιτυχία.

Ο Kiyosaki μοιράζεται εδώ την εμπειρία της ζωής του και πώς έμαθε την «τέχνη του να κάνει τα χρήματα να δουλεύουν για αυτόν». Αυτή η ιστορία σχετίζεται άμεσα με τους δύο αντίθετους μπαμπάδες του, τον πλούσιο μπαμπά και τον φτωχό μπαμπά, και τι του δίδαξε ο «πλούσιος μπαμπάς» του για τα χρήματα αλλά και το πώς μπορεί να επιτύχει οικονομική ελευθερία χτίζοντας παθητικό εισόδημα αντί να κάνει μια κανονική δουλειά 9 με 5. Παρουσιάζοντας τη διχοτόμηση μεταξύ του πλούσιου και του φτωχού μπαμπά, ο Kiyosaki εξηγεί με σαφήνεια πώς να διαχειριζόμαστε ικανοποιητικά τα χρήματα.

Είναι γεγονός ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε οικονομικά και να επενδύουμε στον εαυτό μας, προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και την οικογένειά μας.

Ίσως η πιο σημαντική έννοια στο «Πλούσιος μπαμπάς, φτωχός μπαμπάς» είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία αποφέρουν χρήματα και οι υποχρεώσεις κοστίζουν χρήματα. Δεν είναι φυσικά μια απόλυτη δήλωση, αλλά είναι γενικά αληθινή.

Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, τα επενδυτικά ακίνητα και άλλες μικρές επιχειρήσεις αποτελούν περιουσιακά στοιχεία, καθώς έχουν θετική αναμενόμενη απόδοση.

Μια άλλη έννοια στα γραπτά του Kiyosaki είναι η ιδέα της αποφυγής της «νοοτροπίας της έλλειψης». Η νοοτροπία της έλλειψης ακολουθεί την ιδέα ότι η πίτα έχει περιορισμένο μέγεθος και δεν μπορεί να μεγαλώσει. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της. Ωστόσο, για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να το στερήσουμε από κάποιον άλλο. Έτσι, καταλήγουμε να είμαστε καχύποπτοι απέναντι στους άλλους, να επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στα έξοδά μας αντί για τα έσοδά μας, και στο τέλος, να γινόμαστε τσιγκούνηδες και φτωχοί.

Το αντίθετο είναι η νοοτροπία της αφθονίας, όταν και συνειδητοποιούμε ότι η πίτα μπορεί να μεγαλώσει. Όλοι μπορούν να γίνουν πιο πλούσιοι και δεν υπάρχουν όρια στο εισόδημά μας. Πρόκειται απλά για ένα αισιόδοξο μήνυμα του συγγραφέα; Ίσως, αλλά είναι αναμφισβήτητα προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε τα οικονομικά μας με αισιοδοξία παρά με απαισιοδοξία, διότι μόνο με το πρώτο από αυτά μπορούμε να χτίσουμε τα θεμέλια του πλούτου.

Το να έχουμε καλύτερη οικονομική παιδεία είναι κάτι που πρέπει να επιτύχουμε όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Αλλά αν ξεκινήσουμε στα 20 μας ή ακόμη και στις αρχές της δεκαετίας των 30, θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερο χρόνο να μάθουμε από τα λάθη μας απ' ό,τι αν είμαστε σχεδόν 40 ετών. Παρόλα αυτά, αν έχουμε όρεξη για μάθηση, αυστηρή στοχοπροσήλωση και σκοπό να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας γύρω από το χρήμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρισκόμαστε.


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr