NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Απασχόληση: Οι κλάδοι που θα προβούν σε προσλήψεις… και οι συνταξιούχοι - εργαζόμενοι

Απασχόληση: Οι κλάδοι που θα προβούν σε προσλήψεις… και οι συνταξιούχοι - εργαζόμενοι

​Λίγο πιο συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες σε επίπεδο προοπτικών απασχόλησης για το α΄τρίμηνο του 2025. Λίγο οι γεωπολιτικές αναταραχές, η στασιμότητα της οικονομίας - κυρίως - της ευρωζώνης ή το γεγονός ότι τα προηγούμενα τρίμηνα οι προοπτικές ήταν υψηλές χαμηλούν ελαφρώς τον πήχη.

Για την Ελλάδα θετικά παραμένουν τα στοιχεία σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα της ManpowerGroup: Οι προσδοκίες απασχόλησης συνεχίζουν να διατηρούν το διψήφιο ποσοστό για το 1ο τρίμηνο του 2025 παρά τη μείωση των προθέσεων προσλήψεων από 19% σε 12%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα κατατάσσεται 19η όσον αφορά στις προσδοκίες της για την Απασχόληση, 13 μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Το 29% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων το 20% προβλέπει μείωση, το 48% δεν προβλέπει καμία αλλαγή ενώ το 3% δεν είναι βέβαιοι.

Μεγάλο ενδιαφέρον σε Υπηρεσίες Επικοινωνίας, Βιομηχανία - Κατασκευές

Όπως καταγράφεται στα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες εργοδότες σε 7 από τους 9 κλάδους σχεδιάζουν να αυξήσουν τα επίπεδα στελέχωσης το 1ο τρίμηνο του 2025, ενώ οι εργοδότες σε 2 κλάδους αναμένουν μείωση.

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας, με δείκτη 35%. Παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες στον κλάδο αποδυναμώθηκαν κατά 15 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες από το 1ο τρίμηνο του 2024. Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες.

Ακολουθεί ο κλάδος της Βιομηχανίας και Κατασκευών (21%) ο οποίος αυξήθηκε κατά 7 μονάδες έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Έπονται τα Χρηματοοικονομικά και Real Estate με 18%, μειωμένος κατά 12 μονάδες έναντι του 4ου τριμήνου του 2024 (30%) και αυξημένος κατά 11% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2024.

Προθέσεις-Προσλήψεων-ανά-Κλάδο.PNG?mtime=20241210174342#asset:517095


Μια εικόνα σε παγκόσμια επίπεδο

Αναλύοντας την μεγάλη εικόνα σε διεθνές επίπεδο, το 41% των εργοδοτών αναμένουν αύξηση των προσλήψεων το 16% προβλέπει μείωση, το 40% δεν προβλέπει καμία αλλαγή ενώ το 3% δεν είναι βέβαιοι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ινδία ηγείται με τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης για το επόμενο τρίμηνο, φτάνοντας στο 40%, σημειώνοντας βελτίωση 3 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο.

Η Βόρεια Αμερική αναφέρει τις υψηλότερες προοπτικές απασχόλησης, παραμένοντας σταθερή στις 32 μονάδες. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ακολουθεί με προοπτικές απασχόλησης 27, επίσης αμετάβλητες από το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ, στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), οι προοπτικές απασχόλησης βλέπουν πτώση 2 μονάδων από το προηγούμενο τρίμηνο σε 19%.

Παγκόσμια-Κατάταξη-Προοπτικών-Απασχόλησης.PNG?mtime=20241210180912#asset:517100


Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Ποιοι συνεχίζουν και γιατί - Χαμηλό το ποσοστό στην Ελλάδα, αυξήθηκε φέτος με την μείωση της παρακράτησης φόρου

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός βέβαια πως στις μέρες μας υπάρχουν πολλοί ακόμη πολίτες που είναι συνταξιούχοι… αλλά συνεχίζουν να εργάζονται.

Για οικονομικούς λόγους θα έλεγε κανείς… αν και αυτό ισχύει περισσότερο στην περίπτωση των Ελλήνων συνταξιούχων.

Πιο αναλυτικά, το ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερο σε σχέση με άλλων χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Το 2023, μόλις το 4,2% των συνταξιούχων στην Ελλάδα δήλωναν ότι εργάζονταν στους έξι μήνες μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω γήρατος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ ήταν 13%.

Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το δηλωμένο ποσοστό των εργαζόμενων συνταξιούχων στη χώρα μας έχει αυξηθεί σημαντικά φέτος καθώς από 1.1.2024 σταμάτησε να ισχύει η μείωση της σύνταξης κατά 30% και προβλέπεται μία παρακράτηση 10% στις αποδοχές από την εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχής για το 2023, ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση καταγράφηκε στις χώρες της Βαλτικής – στην Εσθονία 54,9 %, τη Λετονία 44,2% και τη Λιθουανία 43,7%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό εργαζόμενων συνταξιούχων καταγράφηκε στη Ρουμανία 1,7%, στην Ελλάδα 4,2% και στην Ισπανία 4,9%.

Ο κύριος λόγος που ανέφεραν για τη συνέχιση της εργασίας τους οι Ελληνες συνταξιούχοι ήταν ότι αυτό ήταν οικονομικά αναγκαίο (το 33,3% του συνόλου) και ο δεύτερος η ευχαρίστηση που αισθάνονται με την απασχόληση και το να είναι παραγωγικοί (27.2%). Σε μικρότερο ποσοστό εργάζονταν επειδή η απασχόληση ήταν οικονομικά ελκυστική (15,2%) ή επειδή ο/η σύζυγος ή σύντροφός τους εξακολουθούσε να εργάζεται.

Άλλη προσέγγιση στην Ευρώπη...

Σε επίπεδο Ε.Ε, όταν συνταξιούχοι ρωτήθηκαν γιατί συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση, ο μεγαλύτερος αριθμός των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 36,3% απάντησε από ευχαρίστηση και για να νιώθουν παραγωγικοί, ενώ το 28,6% είπε από οικονομική ανάγκη.

Επίσης, περίπου το 11,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θέλουν να διατηρήσουν την κοινωνική τους ζωή, ενώ το 9,1% τονίζει ότι η εργασία τους είναι οικονομικά κερδοφόρα.

Το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται λόγω της ικανοποίησης που παίρνουν από τη δουλειά τους καταγράφηκε στη Δανία 61%, στην Ολλανδία 59,6% και στην Ιταλία 51,7%, και το χαμηλότερο στην Ισπανία 17,9%, στην Κύπρο 19,1% και τη Σλοβακία 20,4%.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr