NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Tiny Bees Market: «Ισχύς εν τη ενώσει» με σύμμαχο το VentureGarden Ηράκλειο

Tiny Bees Market: «Ισχύς εν τη ενώσει» με σύμμαχο το VentureGarden Ηράκλειο

​Τι και αν έχουμε συνηθίσει στα διάφορα business stories που γίνεται λόγος για ηγέτες με όραμα, καινοτόμους CEOs και επιχειρηματικά εγχειρήματα που βασίζονται σε προσωπικές ενέργειες και φιλοδοξίες, υπάρχουν και άλλες ιστορίες (ίσως πολλές περισσότερες) που αναδεικνύουν κάτι διαφορετικό…

Φωτίζουν την έννοια της συνεργασίας, τα οφέλη του "ισχύς εν τη ενώσει" και τις έξυπνες συνέργειες που κομίζουν υπεραξίες για όλους τους συμμετέχοντες: Αναδεικνύουν την συνύπαρξη δυνάμεων που υποστηρίζουν δράσεις που ενισχύουν μικρότερες επιχειρήσεις και νεοφυείς πρωτοβουλίες.

Βέβαια για να λάβει χώρα μια τέτοια "συνύπαρξη" απαιτείται και ένας κοινός παρανομαστής, ένας συνδετικός κρίκος που θα δώσει το έναυσμα… Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται από την επιτυχία του VentureGarden.

Συγκεκριμένα, το VentureGarden Ηράκλειο μπαίνει στον 6ο χρόνο δράσης του και το κάνει ήδη με μεγάλη επιτυχία.

Έχοντας δημιουργήσει μία δυναμική αλληλοϋποστηρικτική κοινότητα νέων επιχειρηματιών που φτάνει ήδη τα 87 άτομα και έχουν δημιουργήσει ήδη σημαντικές συνέργειες παρέχοντας στήριξη στο ταξίδι της επιχειρηματικότητας που αναμφίβολα συχνά περιγράφεται ως συναρπαστικό αλλά γεμάτο προκλήσεις και αμέτρητες αποφάσεις.

Κανείς δεν είναι μόνος

Για όσες/όσους δημιουργούν μια νέα μικρή επιχείρηση, η ύπαρξη ενός συστήματος υποστήριξης, η αίσθηση της κοινότητας παίζει σημαντικό ρόλο. Μια ισχυρή επιχειρηματική κοινότητα, όπως αυτή που έχει αναπτυχθεί στο VentureGarden Ηράκλειο τα τελευταία πέντε χρόνια και συνεχίζει να μεγαλώνει. Μέσα σε αυτή την κοινότητα τα περισσότερα από 80 μέλη της, ενθαρρύνονται μεταξύ τους, δικτυώνονται, ανταλλάσσουν γνώσεις και δεξιότητες και δημιουργούν συνεργασίες.

Για τους νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα το να περιτριγυρίζονται από ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις και αγωνίες είναι ενδυνάμωση. Τους υπενθυμίζει ότι δεν είναι μόνοι. Πέρα από τις επιχειρηματικές συμβουλές, αυτές οι σχέσεις συχνά οδηγούν σε δημιουργικές συνεργασίες και συνέργειες, επιτρέποντας στις μικρές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν μαζί.

Αυτή η συλλογική δύναμη, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την ενθάρρυνση και τις κοινές εμπειρίες, εντάσσει δυναμικά νέες και νέους επιχειρηματίες στο επιχειρηματικό οικοσύστημα προσφέροντας τους ταυτόχρονα ένα ασφαλές πλαίσιο για να αναπτύξουν τόσο τις επιχειρήσεις τους αλλά και τις ίδιες/ίδιους.

40.png?mtime=20241209161821#asset:516769


Το εγχείρημα των 3 VentureGardeners

Ανάμεσά τους είναι και τρεις νέες επιχειρηματίες, 3 VentureGardeners, η Ευαγγελία Γκρέκα συνδημιουργός του Comeet, η Λίλα Τζαμούση δημιουργός του Thread Jar και η Χρύσα Πιτσιδιανάκη δημιουργός του Chrissa Ceramics.

Οι ταλαντούχες αυτές επιχειρηματίες, ένωσαν τις δυνάμεις τους. Αφού γνωρίστηκαν σε αυτό το ζωντανό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, ανακάλυψαν και δημιούργησαν συνεργασίες που ενισχύουν τις επιχειρήσεις τους και δημιουργούν μοναδικές εμπειρίες για τις ίδιες και το κοινό τους. Αναλυτικά, τι είπαν για το κοινό εγχείρημα και το όραμα τους:

Τί είναι το tiny bees market, τί συνέβη εκεί και τί έχετε αποκομίσει από αυτή τη δράση/εμπειρία;

Λίλα: Το Tiny Bees Market είναι μια μικροσκοπική (όπως λέει και το όνομά του) αγορά χειροτεχνών από όλη την Κρήτη, που πραγματοποιείται κάθε 3-4 μήνες στο Ηράκλειο Κρήτης, και συγκεκριμένα στον χώρο που διαχειρίζεται η Ευαγγελία, το Comeet. Συζητώντας με πολλά άτομα που ασχολούνται με το χειροποίητο, είδα ότι υπήρχε η ανάγκη για μια αγορά αντίστοιχη του Meet Market που γίνεται στην Αθήνα, να μας φιλοξενήσει, ώστε ο κόσμος να δει τη δουλειά μας.

Περίμενα, περίμενα και αφού είδα ότι δεν το κάνει κανείς, το 2022 αποφάσισα να πάρω την κατάσταση στα χέρια μου και να το κάνω εγώ! Προσέγγισα την Ευαγγελία, με την οποία γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, για να βάλει τον χώρο και από τότε το διοργανώνουμε μαζί. Για το πρώτο μας market, απευθυνθήκαμε σε άτομα που γνωρίζαμε ήδη, καθώς και για εμάς ήταν ένα πείραμα - κάπως έτσι προσκαλέσαμε και τη Χρύσα, που την γνώριζα μέσω του VentureGarden Ηράκλειο, για να συμμετέχει με τη δουλειά της στα κεραμικά που θαυμάζαμε ούτως ή άλλως πολύ. Μέσα από το Tiny Bees Market έχω γνωρίσει πολλά άτομα που κάνουν φανταστική δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενη να βλέπω όλο και περισσότερους καινούριους χειροτέχνες στο νησί!

Ευαγγελία: Από τη δική μου σκοπιά, έχοντας έναν χώρο που φιλοξενεί διάφορες πρωτοβουλίες/εργαστήρια κλπ., ήμουν (είμαι-και θα είμαι) ανοιχτή στη συνδιοργάνωση δημιουργικών δράσεων. Ενώ υπήρχε και στο παρελθόν η ιδέα ενός market έμεινε στο συρτάρι. Μέχρι ένα πρωί, που ήρθε η Λιλά και μου πρότεινε να το κάνουμε…δεν χώρεσε δεύτερη σκέψη. Ένα market στο Comeet με τον πιο δημιουργικό, αγαπημένο μου άνθρωπο.

Χρύσα: Το tiny bees market είναι μια ευκαιρία για εμάς τους μικροσκοπικούς επιχειρηματίες να γνωριστούμε, να αλληλοϋποστηριχθούμε, να μοιραστούμε εμπειρίες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και να προβάλλουμε τα προϊόντα μας στον έξω κόσμο.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως νέες επιχειρηματίες στην Κρήτη και ποια η σημασία της συλλογικής αντιμετώπισης;

Λίλα: Για μένα είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτό το διάστημα γύρω από την επιχειρηματικότητα και φυσικά το να ανταπεξέλθω στη φορολογία. Προσπαθώ να έχω μια ηθική και όχι μια αισχροκερδή επιχείρηση, πράγμα πολύ δύσκολο όταν όλα ακριβαίνουν κι εγώ προσπαθώ να κρατήσω δίκαιες τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες μου. Είναι αλήθεια, όμως, ότι όταν συζητάω και με άλλα άτομα που επιχειρούν, βλέπω ότι τα προβλήματα είναι κοινά - δεν λύνονται, αλλά όταν είμαστε ενωμένα, κάπως απαλύνονται.

Ευαγγελία: Το να επιχειρεί κάποιο άτομο στις μέρες μας κρύβει ένα άγχος και μια αβεβαιότητα. Από τη φορολογία που δεν ξέρεις τι θα ψηφιστεί ένα όμορφο πρωινό, το ενεργειακό κόστος, ενοίκια και πολλά άλλα που τα συναντάς στην πορεία. Νιώθω ότι το ελληνικό κράτος περισσότερο αποθαρρύνει, παρά ενθαρρύνει μικρές πρωτοβουλίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πως είναι τα σχετικά ζητήματα σε άλλες χώρες. Οπότε το να δημιουργούνται μικρά hubs ατόμων με τις ίδιες ανησυχίες σίγουρα είναι βοηθητικό.

Χρύσα: Η έλλειψη συλλογικών δράσεων δημιουργεί μια αίσθηση απομόνωσης και σε συνδυασμό με την ακρίβεια, μπαίνει εμπόδιο στην δημιουργία αλλά και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Επιπλέον οι ευκαιρίες προβολής των επιχειρήσεων είναι ελάχιστες. Η συλλογική αντιμετώπιση επιτρέπει τις επιχειρήσεις να μοιραστούν υποδομές, δίκτυα προμηθευτών αλλά και πελατών.

Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζετε από τη συνεργασία σας και πώς πιστεύετε ότι αυτό εμπλουτίζει το επιχειρηματικό τοπίο του Ηρακλείου αλλά και εσάς;

Λίλα: Προσωπικά αγαπώ πολύ να δουλεύω με μικρές ομάδες και είναι κάτι που μου λείπει αυτή τη στιγμή, καθώς είμαι μόνη μου στην επιχείρησή μου. Με αφορμές όπως το Tiny Bees Market, όμως, έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με μερικά από τα πιο αγαπημένα μου άτομα και είμαι σίγουρη ότι όλο αυτό μας εξελίσσει και προσωπικά αλλά και επιχειρηματικά. Επιπλέον, μέσα από το παράδειγμα του Tiny Bees Market έχουν πια δημιουργηθεί και άλλα μικρά bazaar στο Ηράκλειο, που δίνουν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες προβολής στους δημιουργούς.

Ευαγγελία: Επειδή και εγώ έχω μάθει να λειτουργώ σε ομάδες, για μένα είναι το άλφα και το ωμέγα της δημιουργικότητας μου. Το να το κάνω και με ένα άτομο που είναι φουλ οργανωτικό, δημιουργικό, υπάρχει σύμπνοια και κυρίως είναι η μέντορας μου στο ψηφιακό σύμπαν (εγώ είμαι η boomer της παρέας) μόνο μπροστά με πάει σε προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Σχετικά με το επιχειρηματικό τοπίο, από την εμπειρία μας μέχρι τώρα θα έλεγα ότι σίγουρα το ενθαρρύνει σε έναν βαθμό. Για παράδειγμα με αφορμή το tiny bees μερικοί δημιουργοί επίσπευσαν τη δημιουργία ενός brand που είχαν στα σκαριά πιο στοχευμένα προκειμένου να συμμετέχουν στο market μας.

Ποια η γνώμη σας για την έννοια της κοινότητας στο τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα;

Λίλα: Μέσα από δράσεις οργανισμών όπως το Bizrupt, νιώθω ότι η επιχειρηματική κοινότητα του Ηρακλείου είναι αρκετά ορατή και πολλές συνεργασίες έχουν ξεκινήσει μέσα από αυτή τη συνθήκη. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό του ανθρώπου να δρα σε κοινότητες και δε θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε εξαίρεση.

Ευαγγελία: Όπως ανέφερα και νωρίτερα, έχω μάθει να λειτουργώ σε ομάδες και συλλογικότητες. Όχι μόνο στον επαγγελματικό τομέα, αλλά και σε δράσεις, συνεταιρισμούς κτλ. Το ίδιο το Comeet ξεκίνησε από μια παρέα φίλων συλλογικά. Οπότε εγώ θα έλεγα ότι η κοινότητα προσφέρει πολλά, είναι πιο φαν αλλά σίγουρα ενέχει περισσότερο κόπο, υποχωρήσεις και πολύωρα meetings, που αυτό δεν κάνει σε όλους.

23V.jpg?mtime=20241209162836#asset:516784


Πώς πιστεύετε ότι οι συνεργασίες μεταξύ γυναικών επιχειρηματιών μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην περιοχή;

Λίλα: Καταλυτικά! Πλέον οι γυναίκες που επιχειρούν είναι πάρα πολλές και σχεδόν κάθε μέρα ανακαλύπτω μια νέα επιχείρηση που έχει φτιαχτεί από κάποια δημιουργική θηλυκότητα. Το στερεότυπο θέλει κάπως τις γυναίκες να ανταγωνίζονται συνεχώς μεταξύ τους - θα εκπλαγείτε από ατο πόσο αγαπιόμαστε στην πραγματικότητα και πόσα μπορούμε να καταφέρουμε μέσα από συνεργασία και στηρίζοντας η μία την άλλη!

Ευαγγελία: Συμφωνώ με τη Λιλά, θα πρόσθετα όμως ότι γενικά πρέπει να ξαναδούμε λίγο την έμφυλη ισότητα σε όλους τους τομείς. Οι θηλυκότητες δεν έχουν περισσότερες ή λιγότερες ικανότητες από τους άντρες απλά υπάρχουν ακόμα διάφορα εμπόδια, δυσκολίες που ένας cis άντρας δεν έχει. Οπότε δημιουργείται η ανάγκη να κάνουμε έμφυλο διαχωρισμό και στην επιχειρηματικότητα και να ξαναλέμε τα αυτονόητα. Κράτος ακούς;

Χρύσα: Οι συνεργασίες είναι γενικότερα κάτι που συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας αλλά ειδικότερα στην περιοχή της Κρήτης όπου η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι περιορισμένη σε σχέση με μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, οι συνεργασίες συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και στην κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Πώς σας βοήθησε το VentureGarden να αναπτύξετε συνεργασίες και τί σημαίνει για εσάς η κοινότητα των VentureGardeners;

Λίλα: Στο δικό μας εγχείρημα σίγουρα έπαιξε ρόλο η πρότερη γνωριμία μας μέσα από το VentureGarden και βλέπω ότι και τα υπόλοιπα άτομα της κοινότητας στο Ηράκλειο είναι σε επαφή, αναπτύσσουν συνεργασίες και ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις - κάτι πολύ θετικό για να προχωρήσουμε μαζί παρακάτω.

Ευαγγελία: Το VentureGarden βοήθησε την κάθε πρωτοβουλία ξεχωριστά, και αυτό έδωσε τη δυνατότητα να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω με παράλληλα εγχειρήματα που πριν δε θα σκεφτόμασταν. Και εγώ προσωπικά, εκτός απο τη Λίλα, έχω συνεργαστεί και με άλλα άτομα από το VentureGarden.

7VC.jpg?mtime=20241209163047#asset:516785


Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάποια/κάποιον που σκέφτεται να ξεκινήσει τη δική της/του επιχείρηση;

Λίλα: Να έχει κατά νου ότι πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, ειδικά στην αρχή, να έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο και να αγαπάει πραγματικά αυτό που πάει να κάνει - τότε μόνο θα βρει τον τροπο να το κάνει καλά και να ξεχωρίσει. Και, βέβαια, να παρακολουθήσει το VentureGarden, αν έχει την ευκαιρία!

Ευαγγελία: Να κάνει ένα προγραμματισμό, οικονομικό, λογιστικό κτλ. Να σκεφτεί τη χρονική και την οικονομική δέσμευση. Και να σου πω, ας το κάνει. Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έκανες παρά να μένουμε με απωθημένα και να λες τι θα γινόταν αν…

Χρύσα: Να επιχειρήσει κάτι που ξέρει καλά και του αρέσει πολύ καθώς θα είναι κάτι που, το πιθανότερο, θα τον απασχολεί 24/7.

To VentureGarden υλοποιείται στο Ηράκλειο από το Alba Graduate Business Schooll, The American College of Greece σε συνεργασία με το Bizrupt. Η δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται από τους υποστηρικτές του. Το VentureGarden Ηράκλειο υποστηρίζεται από τον Εθνικό Δωρητή Alpha Bank και τον Ιδρυτικό Δωρητή The Hellenic Initiative και σε τοπικό επίπεδο από την πρωτοβουλία Grow with Google.

Το VentureGarden Ηράκλειο, πρόκειται για ένα συμπεριληπτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας και απευθύνεται σε άτομα που έχουν μία ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν και σε νέους επιχειρηματίες που θέλουν να αναπτυχθούν. Περιλαμβάνει 8 συναντήσεις σε 5 εβδομάδες, και προσφέρει υποστήριξη μέσω ενός δομημένου πλάνου εκπαίδευσης και τριών μηνών mentoring. Στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν εργαλεία όπως το Value Proposition Canvas και θα καλλιεργήσουν χρήσιμες δεξιότητες, τα οποία θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν και τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα ελληνικά.

Οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του VentureGarden Ηράκλειο είναι ανοιχτές έως τις 22 Ιανουαρίου 2025. Μπορείτε να συμπληρώσετε την αίτηση στο venturegarden.gr και να ξεκινήσετε το επιχειρηματικό σας ταξίδι.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr