Από την κατοχύρωση τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, στην εμπορική τους αξιοποίηση…. το άλμα του Οργανισμού
Η εμπορική αξιοποίηση της Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και εν γένει της Διανοητικής Ιδιοκτησίας συνιστά κρίσιμο ζήτημα της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Ζήτημα το οποίο απαιτεί στρατηγική προσέγγιση.
Ο Οργανισμός και η Διεύθυνση Τεχνολογικής Πληροφόρησης, εντοπίζοντας τη διάσταση μεταξύ της ερευνητικής κοινότητας και των παραγωγικών φορέων, ανέλαβαν την ανάπτυξη και λειτουργία νεοσύστατης δομής, της Μονάδας Υποστήριξης Καινοτομίας - Innovation Agency, με στόχο η Μονάδα αυτή να αποτελέσει τον επιχειρησιακό βραχίονα σύνδεσης της εφαρμοσμένης έρευνας με τον παραγωγικό τομέα.
Έργο της Μονάδας είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών που συμβάλλουν στη βελτίωση της ικανότητας παραγωγής έρευνας και καινοτομίας από τις επιχειρήσεις, η ανάπτυξη μοντέλων που θα φέρουν τα ερευνητικά αποτελέσματα στην αγορά, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς στα ερευνητικά εργαστήρια, λειτουργώντας ως καταλύτης της εταιρικής σχέσης μεταξύ των Επιχειρήσεων και της Ερευνητικής Κοινότητας. Οι υπηρεσίες αυτές διακρίνονται σε Υπηρεσίες προς Ερευνητές, Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις, όπως και Υπηρεσίες Ανάπτυξης του Οικοσυστήματος και Διάχυσης της Γνώσης.
Tο 80% της παγκόσμιας τεχνικής γνώσης προέρχεται από δημοσιευμένους τίτλους βιομηχανικής ιδιοκτησίας
Παρεχόμενη υπηρεσία της Μονάδας είναι η διευρυμένη - με νέους τύπους - υπηρεσία Προέρευνας που παρέχει ήδη ο Οργανισμός, στο πλαίσιο της Τεχνολογικής Πληροφόρησης. Έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο ποσοστό που πλησιάζει το 80% της παγκόσμιας τεχνικής γνώσης, προέρχεται από δημοσιευμένους τίτλους βιομηχανικής ιδιοκτησίας και κυρίως από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ο Οργανισμός, μέσω της υπηρεσίας Προέρευνας, παρέχει στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες τεχνικές, νομικές, επιχειρηματικές, βιβλιογραφικές για τη στάθμη της τεχνικής, σε όλα τα τεχνικά πεδία.
Προστιθέμενα της έρευνας στη στάθμη της τεχνικής, σε πιλοτικό στάδιο, παρέχονται από τη Μονάδα υπηρεσίες Ιχνηλάτησης Ανταγωνιστών (Competitor Monitoring), Αναζήτησης διπλωμάτων που εμποδίζουν την εμπορική αξιοποίηση προϊόντος (Freedom to operate) και Ελέγχου Εγκυρότητας (Validity Search). Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία Προέρευνας είναι η αποφυγή διάθεσης πόρων για έρευνα σε τομείς που έχουν ήδη ερευνηθεί, η παρακολούθηση του ανταγωνισμού για την ενίσχυση της στρατηγικής και της λήψης αποφάσεων, η παροχή της δυνατότητας κατάθεσης αίτησης για προστασία μόνο της τεχνολογίας που δεν έχει κατοχυρωθεί ήδη και ως εκ τούτου η αποφυγή διενέξεων και δικαστικών εξόδων.
Να σημειώσουμε ότι η Τεχνολογική Πληροφόρηση παρέχεται πλην των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού και στα 7 περιφερειακά Γραφεία, εγκατεστημένα σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Ιωάννινα, Ξάνθη- Κομοτηνή και Κοζάνη, ενισχύοντας τους ερευνητικούς και εμπορικούς συντελεστές των τοπικών οικοσυστημάτων και εισφέροντας στη δυναμική προώθηση της καινοτομίας.
Επί προσθέτως, για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση προστασίας της Βιομηχανικής τους Ιδιοκτησίας, ο Οργανισμός προωθεί τις δράσεις του Ταμείου Επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO), γνωστό ως SME Fund, με βελτιούμενες παροχές κάθε έτος. Πρόσθετα, υλοποιεί το πρόγραμμα Authenticities, καλλιεργώντας νοοτροπία αγοράς αποκλειστικά αυθεντικών προϊόντων και αποφυγής παραποιημένων, στηρίζοντας τις ΜμΕ στον αγώνα τους κατά της παραβίασης των Δικαιωμάτων Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΔΙ).
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», διενεργήθηκαν Patent Landscape Reports - αναφορές ευρεσιτεχνίας στους τομείς Έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα, Βελτίωση ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, Βιολογικά συστήματα για τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, Εναλλακτικές μορφές ενέργειας από θαλάσσιους πόρους, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Μέσα Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας Οχημάτων. Με τις αναφορές αυτές σε συνδυασμό με τα στατιστικά στοιχεία καταθέσεων που ανακτώνται από τις βάσεις του Οργανισμού, αξιοποιούνται και χαρτογραφούνται οι τάσεις καινοτομίας στα πεδία ενδιαφέροντος.
Στον παράλληλο πυλώνα του Οργανισμού, την έρευνα των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, ο Οργανισμός επιδοτεί, κατά ποσοστό 80% των καταβαλλόμενων τελών, εκθέσεις έρευνας για αιτήσεις χορήγησης διπλώματος που υποβάλλονται από ΜμΕ και η έκθεση έρευνας διεξάγεται από το ΕΡΟ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους απόκτησης ενός ισχυρού τίτλου βιομηχανικής ιδιοκτησίας και δημιουργείται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα προστατευόμενα προϊόντα των ΜμΕ.
Στο πλαίσιο των Υπηρεσιών Ανάπτυξης του Οικοσυστήματος και Διάχυσης της Γνώσης, η Μονάδα διοργανώνει ημερίδες, επισκέψεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα, ενδιάμεσους φορείς και επιχειρήσεις, εστιάζοντας σε θέματα κατάθεσης και έρευνας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καταχώρησης βιομηχανικών σχεδίων, εμπορικών σημάτων, βελτιωμένες πρακτικές συνεργαζόμενων γραφείων, αποφυγής παραβίασης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και πολλά άλλα.
Όχημα αξιοποίησης της βιομηχανικής ιδιοκτησίας συνιστά και η μεταφορά τεχνολογίας, η οποία αποτελεί θεσμικό ρόλο του Οργανισμού. Πρόκειται για τη διαδικασία μεταφοράς γνώσης, τεχνικών, μεθόδων και καινοτόμων λύσεων από το δότη τεχνολογίας στον δέκτη, με την καταβολή συμφωνημένου τιμήματος και αποτελεί κρίσιμο μηχανισμό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού, με βελτίωση της τεχνολογικής ικανότητας του δέκτη, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, καινοτομώντας σε τομείς της οικονομίας. Η μεταφορά τεχνολογίας δύναται να υλοποιηθεί μέσω συμφωνιών συνεργασίας έρευνας, κοινών επιχειρηματικών οντοτήτων, αδειοδοτήσεων τεχνολογίας και παραχώρηση δικαιωμάτων χρήσης, εκπαίδευσης και προγραμμάτων κατάρτισης, άμεσων επενδύσεων, εξαγωγής μέσω πωλήσεων.
Αρμοδιότητα του Οργανισμού αποτελεί η καταχώρηση συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναφορικά με άδειες εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πιστοποιητικών υποδείγματος χρησιμότητας, όπως και μεταβίβασής τους, παροχής υπηρεσιών οργάνωσης και διοίκησης, εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών παρακολούθησης και ελέγχου, ανακοίνωσης βιομηχανικών απορρήτων, από κοινού έρευνα ή ανάπτυξη νέας τεχνολογίας, επιδεικτικών ή πειραματικών έργων, παροχής τεχνικής βοήθειας με τη μορφή ενημέρωσης, καθοδήγησης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.
Η αποτίμηση του διανοητικού κεφαλαίου, η γνώση της αγοράς στα πεδία ενδιαφέροντος, η κατοχύρωση και καταχώρηση με τίτλους βιομηχανικής ιδιοκτησίας και η επιλογή στρατηγικής εμπορευματοποίησης αποτελούν καταλύτες ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ευημερίας. Ο Οργανισμός, τόσο με τις ανωτέρω αναφερόμενες δράσεις, όπως και με νέες που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της νεοϊδρυθείσας Μονάδας Υποστήριξης Καινοτομίας και θα υλοποιηθούν εντός του 2025, με σύναψη συνεργασιών με εγχώριους αλλά και διεθνείς ομοειδείς Οργανισμούς του Δικτυώματος, διαμορφώνει περιβάλλον ενθάρρυνσης και ενίσχυσης της Καινοτομίας, συμβάλλει στον περιορισμό της διαίρεσης των δράσεων για την υποστήριξή της, διασυνδέει την Έρευνα με την Επιχειρηματικότητα, ώστε η εμπορική αξιοποίηση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας να ευδοκιμήσει ενσωματώνοντας τη δημιουργικότητα, τον στρατηγικό σχεδιασμό, τη συνεργασία και τη συνεχή βελτίωση.
Σχόλια