ΕΑΣΕ-ΣΕΣΜΑ: Ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη δεξιοτήτων και συνεργασίες στην αγορά εργασίας
Οι ήπιες δεξιότητες (softskills) αναδεικνύονται ως το ισχυρό νόμισμα του Ανθρώπινου Δυναμικού, όπως προκύπτει από την κοινή έρευνα του ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος) και της ΕΑΣΕ (Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων).
Η σημασία των ήπιων και τεχνικών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης μια ξεκάθαρη τάση: οι ήπιες δεξιότητες αποτελούν πλέον καθοριστικό παράγοντα στις αποφάσεις πρόσληψης και προαγωγής στελεχών.
Ειδικότερα, το 17,1% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει ότι η κριτική σκέψη και η επίλυση προβλημάτων είναι οι ήπιες δεξιότητες που λείπουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους σημερινούς υποψηφίους και υφιστάμενους εργαζόμενους. Ακολουθούν η ανθεκτικότητα & προσαρμοστικότητα (ποσοστό 12,1%), η δέσμευση (10,9%), η συναισθηματική νοημοσύνη (9,9%), η επικοινωνία (9,5%) και η ηγεσία (8,3%).
Παρά την αυξανόμενη σημασία των ήπιων δεξιοτήτων, οι τεχνικές δεξιότητες εξακολουθούν να διαδραματίζουν ρόλο, αν και λιγότερο σημαντικό, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας. Ειδικότερα, η έρευνα καταδεικνύει ότι η γνώση τεχνολογιών αιχμής είναι η πιο ζητούμενη τεχνική δεξιότητα (6,7%), ακολουθούμενη από τον στρατηγικό προσανατολισμό (5,6%) και τη μάθηση & αξιοποίηση της γνώσης (4,3%).
Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας & επιχειρήσεων
Ένα άλλο βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι υπάρχει σήμερα έλλειψη προσωπικού με τις απαραίτητες δεξιότητες για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν έντονες ανησυχίες σχετικά με το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι διαθέσιμοι υποψήφιοι και των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχία των επιχειρήσεων. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, τα Ανώτατα Στελέχη υποστηρίζουν την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Σε μια εποχή όπου η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις, ο στόχος της προσέλκυσης ταλέντων, γνωστός ως «braingain» βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο τους ΣΕΣΜΑ όσο και της ΕΑΣΕ, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν οι Γιώργος Κατινιώτης, CEO Acromove και Φώτης Μπενέκος, αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, ανακεφαλαιώνοντας τα σχετικά ευρήματα.
Την παρουσίαση της έρευνας ακολουθήσε η ομιλία του Δημήτρη Μπουραντά, πρώην καθηγητή Μάνατζμεντ ΟΠΑ και πρύτανη NewYorkCollege με θέμα «HR σε ταραγμένους καιρούς». Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη σημερινή εποχή συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες που δυσκολεύουν την επιλογή και τη διατήρηση του κατάλληλου προσωπικού: αλλαγές, αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα, ασάφειες, διαφορετικότητα, αντιφατικότητα, απαιτήσεις και περιορισμοί. «Οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει και από την κοινωνία και από τον ανταγωνισμό και από τους καταναλωτές. Οι καιροί είναι ταραγμένοι αλλά πρέπει αυτό το πρόβλημα να το δούμε σαν ευκαιρία και να δούμε τι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και πώς αναφορικά με το HR» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στρατηγικές ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και συνεργασία ΕΑΣΕ - ΣΕΣΜΑ
Ο ίδιος σημείωσε τα χαρακτηριστικά εκείνα που πρέπει να έχουν οι κατάλληλοι υποψήφιοι για τη στελέχωση θέσεων: «Οι σωστοί άνθρωποι είναι self-motivated, όρος που περιγράφει εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν το μεράκι να κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, αν πάρουμε το παράδειγμα των πιο επιτυχημένων οργανισμών διεθνώς, πρέπει να προσλαμβάνουμε ανθρώπους που ταιριάζουν με την κουλτούρα και τις πολιτικές του εκάστοτε οργανισμού. Το τρίτο χαρακτηριστικό που έχουν τα κατάλληλα στελέχη είναι τα διαπιστευτήριά τους, τα οποία περιλαμβάνουν και τις ήπιες δεξιότητες».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση με συντονιστή τον καθηγητή Δημήτρη Μπουραντά και συμμετοχή των: Βασίλη Αδαμίδη, HumanResourcesDirector, NestleGreece/Cyprus/Albania, Μαρίας Ιωαννίδου,CEO&CountryManager, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών ΑΕ, Μάνου Πανώριου, ManagingDirectorStantonChaseINTERNATIONAL Α.Ε και Γιώργου Ραουνά, τ. προέδρου ΔΣ ΣΕΣΜΑ.
«Σήμερα μιλάμε για ‘πόλεμο’ ταλέντων, κάτι θετικό μετά από μια δεκαετία έλλειψης ευκαιριών εργασίας. …Το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα είναι να σκύψουμε και να καταλάβουμε τις διαφορετικές λογικές της νεότερη γενιάς. » τόνισε ο Μάνος Πανώριος. «Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία δεξιοτήτων που αφορά τα αξιακά χαρακτηριστικά, για τα οποία υπεύθυνες είναι οι εταιρείες που πρέπει να εφοδιάσουν τους ανθρώπους» σημείωσε ο Γιώργος Ραουνάς
«Έχουμε αποφοίτους με εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες αλλά απουσιάζει η διασύνδεση με την αγορά εργασίας, που θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας» είπε η Μαρία Ιωαννίδου, ενώ και ο Βσίλης Αδαμίδης υπογράμμισε ότι πέρα από τις τεχνικές γνώσεις στις εταιρίες «αναζητάμε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διάθεση να μάθουν, για να επενδύσουμε σε αυτούς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ΕΑΣΕ και ΣΕΣΜΑ ανακοίνωσαν ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί και την έναρξη της συνεργασίας τους σε θέματα κοινών αξιών, πρωτοβουλιών και πεδίων δράσης.
"Ο ανθρώπινος παράγοντας κάνει τη διαφορά στις επιχειρήσεις"
Εκ μέρους της ΕΑΣΕ, ο Βασίλης Ραμπάτ, σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η σύγκλισή μας με το ΣΕΣΜΑ μετουσιώνεται σε μια πιο ουσιαστική συνεργασία. Η ΕΑΣΕ διαχρονικά υποστηρίζει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας κάνει τη διαφορά στις επιχειρήσεις. Στο σημερινό περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε τη νέα γενιά των εργαζομένων, με δράσεις που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας και με αναστροφή του BrainDrain».
Η Κάθη Χριστίδου, πρόεδρος ΔΣ ΣΕΣΜΑ, ανέφερε: «Η πρώτη μας κοινή εκδήλωση αποτελεί την έναρξη της πιο ουσιαστικής συνεργασίας μας. Με την ΕΑΣΕ μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινούς προβληματισμούς και κοινούς στόχους και αποφασίσαμε να αναλάβουμε κοινές δράσεις κατ’ αρχάς σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού, επιχειρηματικότητας και ESG. Στόχος μας να προσθέσουμε αξία και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, του ανθρώπινου δυναμικού και της ελληνικής οικονομίας».
Σχόλια