Το Υπ. Υγείας παρουσίασε το πρόγραμμα "ΟΙΚΟΘΕΝ", για τους ασθενείς με καρκίνο, μέσω σημαντικής εκδήλωσης
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, και των υφυπουργών Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλου, συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ», μια πρωτοποριακή υπηρεσία μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η κατ' οίκον χορήγηση θεραπειών και παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σε ογκολογικούς ασθενείς.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών συμμετείχαν η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Όλγα Μπαλαούρα, ο υπεύθυνος ιατρός, MD, MSc, PhD και αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, Παθολόγος – Ογκολόγος στο Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», Μιχάλης Νικολάου, ο διοικητής του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Μεταξά, Σαράντος Ευσταθόπουλος, ο καθηγητής Β' Νευρολογικής Κλινικής και διευθυντής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», Νικόλαος Γρηγοριάδης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας ΔΠΘ και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Ματθαίος, ο διευθυντής Κλινικής και ειδικός παθολόγος - ογκολόγος του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μπούτης, η προϊσταμένη κατ’ οίκον Νοσηλείας, Αναστασία Τσιχλακίδου, και τρεις ασθενείς του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ» που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Φωφώ Καλύβα, η πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας - βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, διοικητές νοσοκομείων και πλήθος κόσμου.
"Σκοπός μας να μειώσουμε την ταλαιπωρία χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη θεραπεία ή τη ζωή του ασθενούς"
Στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας, κ. Γεωργιάδης, ανέφερε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν υπουργό Υγείας από αυτό που βιώνω σήμερα εδώ. Να γνωρίζω ότι με τις δράσεις που κάνουμε στο Υπουργείο μπορούμε να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας λίγο καλύτερη. Ο καρκίνος είναι μία πολύ δυσάρεστη στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου και μιας οικογένειας. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι το να τον αντιμετωπίσεις είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Πάντα θα είναι μία μάχη. Όμως, το δικό μας καθήκον είναι να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας, να δώσουν αυτή τη μάχη με τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπρέπεια και τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση. Έχοντας την εμπειρία της μητέρας μου, που έπασχε από λευχαιμία και τελικά πέθανε, γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει ταλαιπωρία για έναν ασθενή με καρκίνο. Γιατί για τον οργανισμό η θεραπεία είναι από μόνη της μια μεγάλη δοκιμασία. Έχοντας αυτές τις παραστάσεις στο μυαλό μου, όταν ήρθα ξανά στο Υπουργείο Υγείας, πριν από περίπου ένα χρόνο και διαπίστωσα ότι είχε ξεκινήσει δειλά τότε το Πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» στον Άγιο Σάββα, το θεώρησα μια εξαιρετική ιδέα. Για αυτό και υπέγραψα πολλές σχετικές αποφάσεις αυτούς τους 11 μήνες για την επέκταση του προγράμματος και σε άλλα νοσοκομεία όπως το Θεαγένειο, το Μεταξά, το ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και θα πάει και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας για να μπορέσουμε να παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους ασθενείς. Πρώτα από όλα μας ενδιαφέρει πολύ η ασφάλεια των ασθενών. Δεν λαμβάνεται εύκολα η απόφαση ποιος ασθενής θα είναι αυτός που θα μπορέσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ποιος όχι. Πρέπει να πληρούνται ορισμένες ελάχιστες προϋποθέσεις. Σκοπός μας είναι να μειώσουμε την ταλαιπωρία χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη θεραπεία ή τη ζωή του ασθενούς.
"Μεταφέροντας κόσμο στο ΟΙΚΟΘΕΝ, θα ομαλοποιήσουμε την κατάσταση μες στο νοσοκομείο"
«Δεύτερον, παρακολουθούμε την εξέλιξη με πολύ μεγάλη προσοχή έτσι ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε τα πραγματικά αποτελέσματα, να μην χάσει δηλαδή ο ασθενής προς χάριν της λιγότερης ταλαιπωρίας κατά κεραία το οτιδήποτε θα μπορούσε να ωφεληθεί από την παρουσία του μέσα στο ίδιο το νοσοκομείο", πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. "Και νομίζω ότι τώρα περίπου έναν χρόνο μετά από την έναρξη του προγράμματος, έχουμε να παρουσιάσουμε αρκετά απτά αποτελέσματα για το τι πραγματικά έχει κάνει το πρόγραμμα αυτό στη ζωή των ανθρώπων. Σκοπός μας είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα μέσα στο 2025 σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Όσο περισσότεροι ασθενείς μεταφέρονται στο «ΟΙΚΟΘΕΝ» τόσο μειώνεται και η ταλαιπωρία των ασθενών που μένουν πίσω καθόσον ένα μεγάλο κομμάτι της ταλαιπωρίας είναι και η αναμονή στα νοσοκομεία. Άρα όσο μπορούμε να μεταφέρουμε κόσμο μέσα στο ΟΙΚΟΘΕΝ, τόσο θα μπορούμε να ομαλοποιούμε την κατάσταση μέσα στα νοσοκομείο. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους συμμετέχετε στο πρόγραμμα. Και δεσμεύομαι ότι θα είμαστε μαζί σας όσο μπορούμε περισσότερο», ολοκλήρωσε.
Πάνω από 100 συγγενείς στον Αγ. Σάββα μετράει το πρόγραμμα "ΟΙΚΟΘΕΝ"
Η διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, κα Μπαλαούρα, δήλωσε με τη σειρά της: «Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν ο γιατρός Μιχάλης Νικολάου ήρθε στο γραφείο μου και μοιράστηκε μαζί μου ένα όραμά του. Αμέσως ξεκινήσαμε τη διαδικασία και σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια μας στήριξε η ομάδα της Roche, η οποία χρηματοδότησε τότε τη μελέτη του «ΟΙΚΟΘΕΝ» και η εταιρεία Ernst & Young, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη και μας οδήγησε στο να έχουμε ένα ώριμο έργο το οποίο αγκάλιασε αμέσως το Υπουργείο Υγείας και το ενέταξε στο πρόγραμμα ΝΟΣΠΙ. Το πρόγραμμα «ΟΙΚΟΘΕΝ» έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 100 ασθενείς στον Άγιο Σάββα, οι οποίοι λαμβάνουν τη θεραπεία στο σπίτι τους και θέλω να τονίσω ότι είναι μία διαδικασία την οποία μοιραστήκαμε και δώσαμε την τεχνογνωσία μας και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, στο Θεαγένειο, στο Μεταξά, στο ΑΧΕΠΑ και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, τα οποία αμέσως αγκάλιασαν το πρόγραμμα και σήμερα έχουν και αυτά ασθενείς τους οποίους εξυπηρετούν στο σπίτι τους».
Ο υπεύθυνος ιατρός και αντιπρόεδρος της ΕΟΠΕ, παθολόγος – ογκολόγος στο Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας», κ. Νικολάου, δήλωσε: «Η νέα εποχή, όπου έχει εντάξει πολύ έντονα την ψηφιοποίηση, έρχεται να διαμορφώσει σημαντικές προκλήσεις. Ο καρκίνος, η παχυσαρκία με το σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά είναι τρία νοσήματα που θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον και θα καταναλώσουν πολλούς πόρους από τα συστήματα υγείας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η χορηγία θεραπειών στο σπίτι. Το 2027 και άλλες ανοσοθεραπείες θα είναι υποδόριες, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον ώστε περισσότεροι ασθενείς να εντάσσονται σε προγράμματα τυπου «ΟΙΚΟΘΕΝ»».
Εμπειρίες ασθενών
Η πρώτη ασθενής του προγράμματος «ΟΙΚΟΘΕΝ», Φωτεινή Διπλάρη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ το γιατρό μου και όλους όσους έρχονται κοντά μου. Ενάμισι χρόνο τώρα που κάνω αυτή τη θεραπεία κάθε 22 μέρες, έχω απαλλαγεί από πολλές ταλαιπωρίες, έχω ανθρώπους που έρχονται στο σπίτι και μου μιλούν λες και είναι τα παιδιά μου. Έχω ανθρώπους που μου εξηγούν ό,τι θέλω και δεν έχω το φόβο ότι πρέπει να φύγουν γρήγορα ή ότι περιμένει κόσμος απέξω. Και έτσι μπορώ να ρωτήσω, να μου εξηγήσουν και στο κάτω-κάτω να πω και δυο κουβέντες φιλικές με τον γιατρό μου. Έχω απαλλαγεί από αυτό το άγχος, την κούραση του να πηγαίνω στο νοσοκομείο και να περιμένω τουλάχιστον 3,5 ώρες για να κάνω μια ένεση. Όλα αυτά είναι ευλογία για εμένα. Και πάνω από όλα, ότι έχω έναν άνθρωπο που μου συμπαραστέκεται προσωπικά και σε εμένα και στην οικογένειά μου, και αισθάνομαι μια ασφάλεια. Το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου συνέβη στα 7 χρόνια ταλαιπωρίας μου με τον καρκίνο».
Η ασθενής Μαριάννα Λουλάκη μοιράστηκε την εμπειρία της λέγοντας: «Είμαι στην οικογένεια του «Αγίου Σάββα» και αγωνίζομαι με τον καρκίνο από το 2012. Αυτό που μας έτυχε με το «ΟΙΚΟΘΕΝ» πιστεύω ότι είναι πλέον ευλογία στη ζωή μου. Ευχαριστώ τον κύριο Νικολάου από τα βάθη της ψυχής μου. Το είχαμε ανάγκη αυτό. Ανοίγει η πόρτα στο σπίτι μου και νοιώθω ότι έρχονται άγγελοι στη ζωή μου».
Τέλος, η ασθενής Νίκη Νικολουδάκη ανέφερε: «Διαγνώστηκα, το 2023, με καρκίνο του μαστού. Έκανα τις χημειοθεραπείες μου, τις ακτινοβολίες μου και τώρα είμαι σε ανοσοθεραπεία. Όταν πληροφορήθηκα ότι θα έρχονται σπίτι, κατ’ οίκον, ενθουσιάστηκα, γιατί σκέφτηκα ότι γλιτώνω όλη την ταλαιπωρία της συγκοινωνίας, το οποίο για εμένα σημαίνει ότι πρέπει να σηκωθώ πολύ πρωί, να πάω να περιμένω για τα χαρτιά μου στην αναμονή η οποία ήταν αρκετή, με αποτέλεσμα να είναι λίγο ψυχοφθόρο όλο αυτό και σωματικά. Έχω να πω για τα παιδιά ότι είναι εξαίρετα. Τα έχω λατρέψει, μπαίνουν στο σπίτι μου μέσα και νιώθω ασφάλεια, σιγουριά».
Σχόλια