Το να βάλουμε στο ποτήρι μας αυτό το Σαββατοκύριακο τα λεγόμενα και ως μεγάλα κόκκινα κρασιά με μια επίσκεψη στο αριστοκρατικό King George της Πλατείας Συντάγματος, σίγουρα ακούγεται κάτι το δελεαστικό
Βέβαια, όπως γράφουμε συχνά, το κόκκινο είναι το κρασί που πίνεται όλο το χρόνο, ακόμα και τις θερμότερες ημέρες, έστω και αν πολλοί θεωρούν ότι ταιριάζει περισσότερο με εκείνες του χειμώνα και ιδιαίτερα, λόγω σύμπνοιας με την εορταστική χρωματική παλέτα, με τα Χριστούγεννα κατά τα οποία οδεύουμε ολοταχώς.
Και αν ο παραλληλισμός του κόκκινου χρώματος με τις γιορτές, την διάθεση να απολαύσουμε μαζί γύρω από το ίδιο τραπέζι τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα και φυσικά το κρασί, είναι προφανής, για πολλούς δεν είναι το ίδιο ξεκάθαρο το ποιά είναι τελικά αυτά τα περίφημα κόκκινα κρασιά αλλά και πιο συγκεκριμένα, το τι εννοούμε όταν λέμε πως είναι μεγάλα.
Τα μυστικά των μεγάλων κρασιών
Από την άλλη είναι σίγουρο πως δεν υπάρχει ένας σαφής ορισμός για τα μεγάλα κρασιά. Τουναντίον για να εξηγήσει κανείς αυτό τον όρο υπάρχουν μάλλον πολυάριθμες ερμηνείες, οι οποίες βασίζονται εν μέρει σε αντικειμενικά δεδομένα αλλά και αναπόφευκτα, σε πιο υποκειμενικά κριτήρια.
Όλο το παιχνίδι του κρασιού σε επίπεδο γνώσεων και όχι απλής απόλαυσης, παίζεται στο να καταφέρουμε να αποφανθούμε για την ποιότητα του χρησιμοποιώντας τεχνικούς όρους. Προσπαθούμε για παράδειγμα να καταλάβουμε αν ένα κρασί είναι ισορροπημένο, αν έχει γευστική πολυπλοκότητα, καλή επίγευση ή αν έχει αυτό που θα ονομάζαμε προσωπικότητα.
Αλλά τελικά δεν μπορεί παρά το υποκειμενικό κριτήριο και η γευσιγνωστική εμπειρία να εισχωρήσουν στη διαδικασία για να μας οδηγήσουν στο να αποφανθούμε ότι ένα εξαιρετικό κρασί είναι πράγματι, μεγάλο. Και όπως ο οινολάτρης Salvador Dali το είχε θέσει: “The connoisseur does not drink wine but tastes its secrets. ''
Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» και η Κρήτη στο ξενοδοχείο King George της Πλατείας Συντάγματος
Φέτος για 10η χρονιά κορυφαίοι ερυθροί οίνοι της πατρίδας μας παρουσιάζονται δίπλα σε σπουδαία κρασιά του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» που θα διεξαχθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο King George της Πλατείας Συντάγματος.
Στα φετινά «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» συμμετέχουν 22 ελληνικά και 27 ξένα οινοποιεία με συνολικά 150 κρασιά, συχνά δυσεύρετα. Ενώ η έκθεση φιλοξενεί ως Τιμώμενη Περιοχή την Κρήτη που θα παρουσιάσει σε ομαδικό σταντ 12 επιλεγμένα κρασιά, υπερδεκαετούς παλαίωσης.
Οι ενημερωμένοι οινόφιλοι, όσοι ασχολούνται με την ιδιωτική συλλογή κρασιών και διατηρούν φιάλες για παλαίωση σε προσωπική κάβα καθώς και οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν σπουδαία κρασιά απ’ όλο τον κόσμο αλλά και ελληνικά από πρόσφατες εσοδείες κορυφαίων οινοποιείων της χώρας σε αντιπαραβολή με παλαιότερες των ίδιων κρασιών, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων παλαίωσης της ελληνικής οινοπαραγωγής.
Ενδεικτικά το παλαιότερο ελληνικό κρασί της έκθεσης, εσοδείας 1993, ξεπερνά τα 30 έτη, ενώ το πιο ακριβό, από τη Γαλλία, κοστίζει 1.200€ για κάποιον που θα το αγόραζε σε μία κάβα.
Τέλος η έκθεση πλαισιώνεται από σεμιναριακές γευσιγνωσίες τύπου «masterclass», με εισηγητές ειδήμονες του κρασιού αλλά και ένα λευκό κρασί από την Καμπανία, τη σαμπάνια Louis Roederer Collection 245 που θα προσφέρεται για την αναζωογόνηση των γευστικών καλύκων των επισκεπτών, μαζί με τα μεταλλικά νερά Acqua Panna και S. Pellegrino.
Σχόλια