Πρόσφατα περνώντας από την οδό Βουκουρεστίου σας γράψαμε για τον νέο έντυπο, made in Greece ταξιδιωτικό οδηγό, Hello From, φτιαγμένο από ανακυκλωμένα ποτήρια καφέ.
Και είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι ο τομέας του ταξιδιού έχει διογκωθεί μέσα στις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος που τελικά κανείς οδηγεί τα βήματα του σε ένα ταξίδι, δεν καταντά απολύτως πρακτικός, μηχανοποιημένος μέσα στα άοσμα τείχη των απανωτών scroll.
Ούτε στην μηχανική ανάγνωση των άρθρων που μοιάζουν βγαλμένα από αποτελέσματα ΑΙ, τύπου ένα 24ωρο ή ένα 48ωρο στο τάδε μέρος ή πόλη. Ο τρόπος των ανθρώπων που πραγματικά αγαπούν τα “ταξιδια” και όχι γιατί κάποιος άλλος τους είπε πως έτσι πάει, έτσι πρέπει να είναι, δεν έχει στεγνώσει από γοητεία και ρομαντισμό, ούτε από βήματα που τολμούν να είναι αυτόνομα, εξερευνητικά, γεμάτα περιέργεια και ενθουσιασμό με κάθε καλή έννοια.
Ένας έντυπος ταξιδιωτικός οδηγός δεν μπορεί παρά να μας βάζει πιο βαθιά στο παιχνίδι του ταξιδιού. Συμπεριλαμβάνει αισθήσεις όπως η αφή και όσφρηση, αφήνει το περιθώριο να αδημονούμε για εξερευνησεις αλλά και λοξοδρομήσεις, για όλα όσα θα δώσουν μια γεύση προσωπικής εξερεύνησης σε όσα πάμε να ζήσουμε.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως πέφτοντας πάνω σε έναν από τους πιο γνωστούς ταξιδιωτικούς οδηγούς σε διάφορες πόλεις, από τα second hand βιβλιοπωλεία του Παρισιού μέχρι την έδρα της Fiat στο Τορίνο, δεν μπορούμε παρά να ξεφυλλίσουμε με ενδιαφέρον αλλά και να αναρωτηθούμε πόσα στην ουσία γνωρίζουμε τελικά σχετικά, να ταξιδέψουμε στην ιστορία τους.
Ταξιδεύουμε στην ιστορία των Michelin travel guides
Και αν τα φύλλα των παλιών ταξιδιωτικών οδηγών μπορεί να έχουν κιτρινίσει ελαφρώς από από τον χρόνο, και αν ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος έχουν αλλάξει πια πλήρως, η νοσταλγία και τα illustrations περασμένων εποχών χρωματίζουν έντονα το παρόν μας και μας οδηγούν να ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία των Michelin travel guides.
Η ιστορία λοιπόν ξεκινά το 1889, όταν οι αδελφοί André και Édouard Michelin ίδρυουν μια εταιρεία ελαστικών στο Clermont-Ferrand της Γαλλίας καταφέροντας από τη μία, να αλλάξουν τις προδιαγραφές στις σύγχρονες μεταφορές με τα ανθεκτικά ελαστικά τους, και από την άλλη να χτίσουν μια αυτοκρατορία γεμάτη από μέρη που υμνούν την γαστρονομία σε ολόκληρο τον κόσμο απονέμοντας μία από τις πιο αναγνωρισμένες διακρίσεις στον κόσμο των εστιατορίων, τα αστέρια Michelin.
Η Michelin πρωτοπόρησε συνδέοντας τις μεταφορές με τα ταξίδια και τον τουρισμό του 20ου αιώνα αλλά και τα προϊόντα της με όμορφες και γευστικές επιλογές, με ιδιαίτερα μέρη και πιάτα σε διάφορους προορισμούς, μέρη για τα οποία αξίζει κανείς να ταξιδέψει.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Michelin άρχισε να παράγει ταξιδιωτικούς οδηγούς το 1900, ξεκινώντας με έναν οδηγό για τη Γαλλία που μοιράζονταν δωρεάν στους οδηγούς των αυτοκινήτων. Ακολούθησε η δημιουργία πολυάριθμων οδικών χαρτών που ενθάρρυναν τους οδηγούς να εξερευνήσουν τη χώρα τους, να γευματίσουν σε εστιατόρια και να διανυκτερεύσουν προκειμένου επιμηκύνοντας τα ταξίδια τους.
Οι τοπικές κουζίνες, οι καλά εφοδιασμένες κάβες και τα κελάρια κρασιού, η φιλόξενη εξυπηρέτηση ήταν μερικά από τα μυστικά των προορισμών που αποκάλυπταν οι αρχικοί οδηγοί Michelin, ενθαρρύνοντας έτσι τα μεγαλύτερα ταξίδια με αυτοκίνητο, επομένως και τις πωλήσεις των ελαστικών της.
Ταξιδιωτικοί οδηγοί για πιάτα (με) αστέρια
Από το 1926, η χρήση των οδηγών Michelin εκτοξεύτηκε στα ύψη λόγω της αξιοπιστίας που παρουσίαζαν οι κριτικές των εστιατορίων και του δικτύου των ανθρώπων που αξιολογούν αθόρυβα και ανώνυμα σαν καθημερινοί πελάτες, μια μυθικών διαστάσεων διαδικασία που παραμένει αναλλοίωτη έως και σήμερα.
Τα αστέρια Michelin εξακολουθούν να απονέμονται στα καλύτερα εστιατόρια των οδηγών μέχρι και σήμερα ενώ τελευταία απονέμονται και τα Michelin Green Stars στα εστιατόρια που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ενώ οι ταξιδιώτες που θέλουν πραγματικά να μάθουν περισσότερα για αυτή την ιστορία, μπορούν να επισκεφθούν το L’Aventure Michelin (The Michelin Adventure) μια διαδραστική gallery και μουσείο, λίγο πιο έξω από το ιστορικό κέντρο του Clermont-Ferrand.
Σχόλια