NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Μαθητές και νέοι αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη

Μαθητές και νέοι αναλαμβάνουν δράση για την κλιματική αλλαγή στην Κρήτη

Με επιτυχία και εντυπωσιακή ανταπόκριση εκ μέρους των μαθητών της Κρήτης πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου, σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση της νέων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Οργανισμό ΙΝΖΕΒ, Συντονιστή για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Ελλάδα, και την Περιφέρεια Κρήτης, και έφεραν μαθητές και μαθήτριες 12-16 ετών καθώς και νέους 18-30 ετών της εθελοντικής ομάδας Youth Crete στο επίκεντρο δράσεων για την κλιματική αλλαγή, μέσα από Κλιματικούς Περιπάτους σε Γεώτοπους της UNESCO και Κλιματικές Συζητήσεις Νέων.

Ειδικότερα, οι μαθητές με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των Ελλήνων Πρεσβευτών του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, των Υπεύθυνων των Γεωπάρκων, των εκπροσώπων της Περιφέρειας και των ειδικών του Συμφώνου για το Κλίμα, ξεναγήθηκαν στο Σπήλαιο Μελιδονίου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Ψηλορείτη και στο Φαράγγι Κάτω Ζάκρου του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Σητείας, ενώ συμμετείχαν και σε διαδραστικές συζητήσεις οι οποίες φιλοξενήθηκαν στο 3ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, στην αειφόρο βιοκλιματική κατοικία της ομάδας καλλιτεχνών “Λάθος”, στις Κάτω Αρχάνες Ηρακλείου και στο Μεγάλο Αρσενάλι – Κ.Α.Μ., στα Χανιά.

Ο Γιάννης Αναστασάκης, αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση είναι δύσκολος γρίφος, αλλά ποιος καλύτερος από τα νέα παιδιά για να τον λύσει; Και όλοι εμείς, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, το INZEB και η Περιφέρεια Κρήτης, είμαστε δίπλα τους για να συνεργαστούμε και να ανταποκριθούμε στην μεγάλη πρόκληση. Πρόκειται για το απόλυτο ομαδικό έργο – ένα έργο όπου οι ιδέες, η ενέργεια και η δημιουργικότητα των νέων μπορούν να αναδιαμορφώσουν τον κόσμο. Μετατρέπουμε, λοιπόν, τα σύνθετα προβλήματα σε τολμηρές λύσεις και φιλοδοξούμε να κάνουμε την Κρήτη τον πράσινο χτύπο της καρδιάς του μέλλοντος».

Μέσα από τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στόχος είναι η προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, των κοινοτήτων και των οργανισμών στις δράσεις για την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.

Η Αλίς Κοροβέσση, διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΝΖΕΒ, Συντονίστρια του Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα, είπε: «Η συμμετοχή των νέων σε κλιματικές δράσεις είναι καθοριστική, γιατί φέρνουν φρέσκες ιδέες, πάθος και αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουν έναν βιώσιμο κόσμο. Είναι οι ηγέτες του αύριο, αλλά και οι καταλύτες της αλλαγής σήμερα».

Στην κατεύθυνση αυτήν, ο ρόλος των Πρεσβευτών του Συμφώνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την υλοποίηση τοπικών πρωτοβουλιών για το κλίμα. Αποστολή τους είναι να εμπνέουν και κινητοποιούν τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων για να αναλάβουν δράση για το κλίμα, καθώς διαθέτουν γνώσεις και πληροφόρηση για τα θέματα αυτά και συνεργάζονται με ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες για την κλιματική αλλαγή.

Όπως είπε ο πρεσβευτής του Συμφώνου Ισίδωρος Καμπόλης, MSc Γεωλόγος-Γεωμορφολόγος, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ, «οι κλιματικοί περίπατοι σε τοπόσημα όπως σπήλαια και φαράγγια, μπορούν να ενισχύσουν την κατανόησή μας για τον φυσικό κόσμο και ταυτόχρονα να αυξήσουν την κλιματική μας συνείδηση, καθώς τα σημεία αυτά είναι γεμάτα πληροφορίες σχετικά με το κλίμα. Επιπλέον, αποκαλύπτουν την άρρηκτα συνυφασμένη σχέση της γεωποικιλότητας και της βιοποικιλότητας με το κλίμα».

Από την πλευρά της, η Πρεσβευτής του Συμφώνου Oυρανία Κωνσταντή, PhD, μέλος ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ, εξήγησε: «Γιατί η διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι κρίσιμη τόσο για την ευημερία μας όσο και για την επιβίωση της ζωής στη Γη; Οι κλιματικοί περίπατοι σε συγκεκριμένα τοπία, όπως τα σπήλαια, μπορούν να είναι μέρος της απάντησης που θα μας βοηθήσει να ξετυλίξουμε τους μηχανισμούς και τα μυστικά της φύσης: τα ζώα, τα φυτά και οι μικροοργανισμοί είναι πολύτιμοι και αλληλένδετοι δακτύλιοι της αλυσίδας της ζωής».

Ο έτερος Πρεσβευτής του Συμφώνου, Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικολογικής Μηχανικής, πρόσθεσε: «Αυξάνοντας την επαφή μας με τη φύση και παρατηρώντας, όχι μόνο ικανοποιούμε την έμφυτη έλξη μας προς τη φύση, αλλά και μειώνουμε το άγχος, βελτιώνουμε τη γνωστική λειτουργία, τη δημιουργικότητά μας και την ευημερία μας. Και το πιο σημαντικό: μαθαίνουμε και εμπνεόμαστε από τη φύση, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε καινοτομίες εμπνευσμένες από τη φύση για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, αυτή της κλιματικής αλλαγής».

«Είμαστε μέρος του προβλήματος: μαθαίνουμε, καταλαβαίνουμε, προσαρμοζόμαστε, συνεργαζόμαστε, εξελισσόμαστε. Και έτσι γινόμαστε μέρος της λύσης. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτό είναι το πεδίο δράσης μας, αυτό είναι το έργο μας», είπε η Ευγενία Στυλιανού, Γεωπόνος και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) Κρήτης.

Στους Γεώτοπους της UNESCO, γεωλόγοι και ειδικοί ξενάγησαν τους μαθητές και τους βοήθησαν να συνδέσουν όσα είδαν με τις ευρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την ανάγκη για την προστασία αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων στο πλαίσιο των δράσεων για το κλίμα.

Ο Δρ. Χαράλαμπος Φασουλάς, έφορος των Εφοριών Γεωποικιλότητας και Παλαιοντολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Γεωπάρκου Ψηλορείτη, τόνισε: «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις που σχετίζονται με τη λειψυδρία και τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες ασκούν μεγάλες πιέσεις στη γεωργία και τον τουρισμό, τους κύριους οικονομικούς τομείς της περιοχής. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και συνεργασίες με τοπικούς φορείς και κατοίκους, προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να προσαρμοστούμε στις αλλαγές».

Από την πλευρά της, η Μαρία Κολενδριανού, γεωεπιστήμονας στο Γεωπάρκο Ψηλορείτη, ανέφερε: «Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο Ψηλορείτη λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ επιστημονικής και τοπικής γνώσης και είναι εδώ για να απαντά στα ερωτήματα και τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την κλιματική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις προβολής και περιπάτους στη φύση για την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής μας».

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Βαγγέλης Περάκης, συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας, σημείωσε: «Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα αλλά και στην κοινωνική ζωή, αποτελούν κορυφαίο κεφάλαιο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων. Μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες του Γεωπάρκου Σητείας σχετικά με την κλιματική αλλαγή, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το πρόβλημα και να προτείνουμε λύσεις σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα».

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι μια πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επιδιώκει να ενισχύσει την κλιματική ευαισθητοποίηση και να κινητοποιήσει πολίτες και οργανώσεις ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υλοποιήσουν πρακτικές λύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προώθηση της πράσινης μετάβασης και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr