Γυρνάμε 13 χρόνια πίσω, όταν η Coffee Island ξεκίνησε να ερευνά πώς θα μπορούσε να αξιοποιήσει, με όρους επιχειρηματικού κέρδους, τα υπολείμματα καφέ που προέκυπταν από τη λειτουργία των καταστημάτων της.
Η πιο γνωστή και εύκολη χρήση του υπολείμματος καφέ ήταν, μέχρι τότε, ως λίπασμα στον αγροτικό τομέα, θα μας πει ο κ. Νίκος Πολίτης, Senior Manager Construction Dpt. της Coffee Island και επικεφαλής της ομάδας βιωσιμότητας της εταιρείας. Κάτι τέτοιο όμως δεν επέφερε κάποιο προσδοκώμενο όφελος για την εταιρεία, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων υπολείμματος καφέ που απαιτούνταν ώστε να λιπανθεί μία σχετικά περιορισμένη αγροτική έκταση.
«Έτσι, αρχίσαμε να αναζητούμε μία πιο sophistiqué λύση, με αποτέλεσμα να στραφούμε, σε πρώτη φάση, στην παραγωγή πλαστικών και κεραμικών ειδών εστίασης, όπως κούπες και φλυτζάνια, που διαθέτουμε στα καταστήματά μας, και τα οποία στη σύνθεσή τους περιέχουν υπόλειμμα καφέ. Σε επόμενη φάση, αρχίσαμε να δημιουργούμε, σε συνδυασμό με άλλες ριτίνες, πάγκους εργασίας και έπιπλα, κάποια εκ των οποίων για το Costa Navarino. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές υλοποιούνταν και από άλλες εταιρείες και το όριο απόδοσής τους ήταν περιορισμένο», μας λέει ο κ. Πολίτης.
Τότε, το 2018, δύο νέοι χημικοί μηχανικοί, ο Αλέξης Πάντζιαρος και ο Μάριος Βλαχογιάννης κάνοντας το διδακτορικό τους στην Πάτρα άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε μία πρωτοποριακή ιδέα αξιοποίησης απορριμμάτων τροφών, διαπιστώνοντας ότι από την ποσότητα που απαιτείται για τη δημιουργία ενός espresso, καταναλώνεται περίπου το 20%, ενώ το υπόλοιπο 80% των χημικών ουσιών που απομένουν και απορρίπτονται, ταιριάζει με τις χημικές ενώσεις των καλλυντικών, εξιστορεί ο κ. Πολίτης.
Ο κ. Νίκος Πολίτης, Senior Manager Construction Dpt. της Coffee Island και επικεφαλής της ομάδας βιωσιμότητας
Λόγω εντοπιότητας, οι κ. Πάντζιαρος και Βλαχογιάννης απευθύνθηκαν στην Coffee Island, όπου το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας διαπίστωσε πως τα παιδιά έχουν δίκιο. Έτσι συστάθηκε η Coffeeco, στην οποία συμμετέχει μετοχικά και η Coffee Island.
«Αυτό που έχουν δημιουργήσει ο Αλέξης και ο Νάσος είναι πολύ πρωτότυπο και μοναδικό στον κόσμο, αναφέρει ο κ. Πολίτης, σημειώνοντας ότι η επιχειρηματική αυτή προσπάθεια πλέον αποδίδει».
Λασπώδες και αποξηραμένο υπόλειμμα καφέ
Από 1 κιλό καφέ espresso, βάσει των συνταγών της Coffee Island παράγονται 20 ροφήματα, το λασπώδες υπόλειμμα των οποίων, με την αξιοποίησή του στη βιομηχανία των καλλυντικών, αποφέρει 6 φορές μεγαλύτερη οικονομική αξία σε σχέση με τον καφέ.
Το δε αποξηραμένο υπόλειμμα καφέ, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλυντικών, μπορεί να αξιοποιηθεί ως βιοπλαστικό από τη βιομηχανία πλαστικών, όχι όμως σε είδη επιλογής, όπως είναι οι κούπες, αλλά σε κοινά προϊόντα ευρείας χρήσης, όπως είναι οι κάδοι απορριμμάτων.
Η συλλογή είναι απλή. Το «κέικ», όπως ονομάζεται το λασπώδες υπόλειμμα του καφέ, απορρίπτεται σε έναν ειδικό κάδο που τοποθετείται στα καταστήματα της Coffee Island και συλλέγεται άμεσα, καθώς μετά από 3-4 μέρες, αρχίζει να αναδύει μία δυσάρεστη μυρωδιά που παραπέμπει σε λίπασμα.
Και εκτός Ελλάδας
Αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο το «Allegra - European Coffee Symposium», όπου συμμετείχε κι η Coffeeco, θα μας πει ο κ. Πολίτης, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις, με το γεγονός ότι δεν παρουσίασε απλά μία ιδέα παραγωγής καλλυντικών από υπόλειμμα καφέ, αλλά μία υλοποιημένη επιχείρηση, η οποία μετά από 3 χρόνια πολλών κόπων και βασάνων έχει αρχίσει να είναι επικερδής.
Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffeeco ολοκλήρωσε την επεξεργασία 50 τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία Coffee Island που αντιστοιχούν σε 9tn ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η συλλογή υπολειμμάτων καφέ γίνεται όχι αποκλειστικά από τα καταστήματα της αλυσίδας Coffee Island, αλλά και από τον ανταγωνισμό.
Με άρωμα καφέ
Είναι πολύ ουσιαστικό το μήνυμα της κυκλικής οικονομίας που επικοινωνείται μέσω των καταστημάτων Coffee Island, αφού ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται στην πράξη πώς επιτελείται η πλήρης αξιοποίηση του καφέ, ο οποίος από ρόφημα μετατρέπεται σε κάτι τελείως διαφορετικό μετά τον πρώτο κύκλο ζωής του, μας λέει ο κ. Πολίτης.
Η κυκλική οικονομία στην πράξη
Πέραν της πρωτοτυπίας της στην αξιοποίηση υπολειμμάτων καφέ, η Coffee Island, είναι η πρώτη ελληνική αλυσίδα καφεστίασης που δημοσίευσε πρόσφατα την πρώτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης για τα έτη 2022-2023. Με έμφαση στα κριτήρια Environmental, Social, Governance (ESG), και αναφορικά με τον πυλώνα του περιβάλλοντος, έχει μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, επιλέγοντας τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για τις ανάγκες συσκευασίας με 131,66 τόνους από ανακυκλωμένα υλικά, διπλασιάζοντας μέσα στη διετία τη χρήση τους, μειώνοντας παράλληλα και τον όγκο των απορριφθέντων και προς ανακύκλωση ανάλογων υλικών.
Παράλληλα, έχει επενδύσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καταφέρνοντας να καλύψει το 50% των αναγκών των κεντρικών γραφείων της και το 64% του εργοστασίου της που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) Πατρών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Coffee Island, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του πρώτου απολογισμού βιωσιμότητας, ανέφερε, «Υπηρετούμε τον specialty καφέ με πάθος και αφοσίωση ως μια δίκαιη και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα για ολόκληρη την αλυσίδα μας. Ο καφές για εμάς είναι μια πολύτιμη πηγή έμπνευσης και αντανακλά το όραμα και τη δέσμευσή μας για ένα βιώσιμο αύριο. Η 1η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί μια πολύ σημαντική στιγμή στην ιστορία μας και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού μας απέναντι στους ανθρώπους μας, την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και στο προϊόν».
Σχόλια