Δεν είναι η πρώτη φορά που σας γράφουμε για τις φρέσκιες αναφορές στη γειτονιά που βρίσκεται κοντά στη στάση του μετρό της Πανόρμου.
Δίπλα στα γνωστά σε όλους μαγαζιά που σύχναζαν ή ακόμη συχνάζουν φοιτητές, τα αφημένα λίγο-πολύ πίσω σε άλλες δεκαετίες αλλά κυρίως κοντά σε πλατείες και πεζόδρομους, εκεί που η ηχορύπανση της οδού Πανόρμου πια σβήνει, ανθίζουν σταδιακά ολοένα και περισσότερα, νέας γενιάς, κυριολεκτικά και μεταφορικά, cafe, εστιατόρια και καταστήματα.
Τα “νέα” τριγύρω από την Πανόρμου
Από τη μία υπάρχει η περιοχή γύρω από το Orbit, πλάι στην πλήρως αναμορφωμένη πλατεία Σοφίας Βέμπο με 1200 φυτά και βοτανικές πινακίδες, που έχει δημιουργήσει γύρω της μια εστία γεμάτη με παλιά και νέα καταστήματα όπως τα Samba Coffee Roasters|Crossroads, Warehouse 35, Leonidas cafe αλλά και η κλασική οικογενειακή ταβέρνα με κρητική κουζίνα Νικηφόρος.
Και από την άλλη, ο Πύργος Απόλλων που κρύβει τόσο μέσα στους 25 του ορόφους όσο και στη σκιά του, την οδό Δουκίσσης Πλακεντίας, τους χώρους, τα καταστήματα και τα showrooms νεαρών creatives.
Στις σχετικά πρόσφατες, ενδιαφέρουσες προσθήκες είναι το Raw Bata του σεφ Χρόνη Δαμαλά που ήδη έχει βρει το ζωντανό του ρυθμό κοντά στην τοπική λαϊκή αγορά του Σαββάτου και την πλατεία Λακωνίας αλλά και το ολοκαίνουργιο, φωτεινό Lemon που μετρά μόλις λίγες ημέρες ζωής στην πλατεία Πλατεία Χαιρόπουλου.
Μια βόλτα από το Lemon
Η νεαρή του ιδιοκτήτρια Νάγια Βαρδάκη μεγάλωσε μέσα σε ένα ξενοδοχείο αλλά και ένα εστιατόριο, εκείνα της οικογενειακής επιχείρησης Nirvana Hotel στα Καλά Νερά του Πηλίου ενώ αργότερα τα στεγανά της κλασικής σταθερής εργασίας στο γραφείο σε μεγάλη, γνωστή ελληνική εταιρεία στην Αθήνα, δεν κατάφεραν να κρατήσουν το ενδιαφέρον και την όρεξη της.
Εκείνα μετατοπίστηκαν σήμερα στη δημιουργία του Lemon και μεταφράζονται σε πολυποίκιλες δραστηριότητες που ή ίδια έχει αναλάβει.
Θυμίζοντας το πρότυπο του ξενοδοχείου όπου τα μέλη της οικογένειας συνηθίζουν να γνωρίζουν και να αναλαμβάνουν διάφορα πόστα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης, η ίδια έχει διαμορφώσει και δημιουργήσει τις επιλογές και για τα δύο υπάρχοντα μενού (το μενού αλλάζει σε βραδινό μετά τις 7) καθώς η ίδια πέρα από τα λεμόνια, αγαπά βαθιά την μαγειρική και ασχολείται ανέκαθεν με τη δημιουργία αλμυρών πιάτων.
Έχει δώσει βάση στη συνεργασία με τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς που της προμηθεύουν τις πρώτες ύλες και στα αγνά ελληνικά προϊόντα μεταξύ των οποίων το ψωμί, τα αβγά που προέρχονται από το Κιλκίς, τα βοτανικά ροφήματα από τον Δρόμο του Τσαγιού, τον καφέ από την εταιρεία Area 51 και τις μπύρες από διάφορες ελληνικές μικρές ζυθοποιίες.
Το μενού περιλαμβάνει από κεφτεδάκια της γιαγιάς, sando με χωριάτικο λουκάνικο Τρικάλων ή γαρίδες σωτέ, ομελέτες φούρνου μέχρι αλμυρό french toast αλλά και αρκετές vegan επιλογές μεταξύ των οποίων το bagel με ψητά λαχανικά εποχής και τα γιαούρτια αμυγδάλου με διάφορες επιλογές φρούτων, ξηρών καρπών, δημητριακών και σιρόπι σφενδάμου.
Το μενού συμπληρώνουν ορισμένα γλυκά όπως το κλασικό cheesecake με σπιτική μαρμελάδα, το cinnamon roll και οι αυγόφετες με creme anglaise και φρούτα του δάσους.
Επιπλέον επιλέγει τη μουσική τόσο την ημέρα όσο και το βράδυ που τα cocktails δίνουν παίρνουν και ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια σειρά από workshops για τα Σαββατοκύριακα. Ουσιαστικά μια σειρά από συνέργειες με διάφορα ελληνικά brands, workshops με creatives αλλά και παρουσιάσεις βιβλίων.
Η Νάγια βλέποντας με τη μητέρα της, Μαρία Κίτσιου που μένει εδώ και χρόνια κοντά στην πλατεία Χαιρόπουλου ένα για χρόνια κλειστό, σκοτεινό μαγαζί, αποφάσισαν να το αλλάξουν.
Και είναι χαρακτηριστικό το πως το σήμερα το φως εισβάλει τόσο στον εξωτερικό όσο και στον ψηλοτάβανο, πολύχρωμο εσωτερικό χώρο του Lemon, που διαμορφώθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Second Room Studio που η Νάγια συμπτωματικά ανακάλυψε στον ίδιο δρόμο με το Lemon και τις δυνατές πινελιές του Στέφανου Παπαδήμου (sdeviano) και της γραφίστριας Δανάης Σμουστοπούλου.
Σχόλια