Οι 4 προτάσεις της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών και τα δυνητικά οφέλη στην ελληνική οικονομία
H Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε), στην 8η Οικονομική Συνδιάσκεψή της, κατέθεσε τέσσερις προτάσεις. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, την οποία παρουσίασε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, οι τέσσερις προτάσεις της ΕΕΝΕ μπορούν σωρευτικά, σε ένα βασικό σενάριο, να οδηγήσουν σε: α) αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως την πρώτη δεκαετία, β) δημιουργία 17.000 ετήσιων ισοδύναμων θέσεων πλήρους απασχόλησης και γ) αύξηση των φορολογικών εσόδων για το κράτος κατά 1 δισ. ευρώ ετησίως την πρώτη δεκαετία.
1) Μηδενικό οριακό μη μισθολογικό κόστος ως κίνητρο για την ψηφιακή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, να μην υπάρχει δηλαδή καμία ασφαλιστική ή φορολογική επιβάρυνση για αυξήσεις μισθών που συνδέονται με αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει πιστοποιημένα προγράμματα κατάρτισης.
Σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου αυτού, με ξεκάθαρο μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα στα υφιστάμενα έσοδα, το μόνο θέμα που πρέπει να επιλυθεί, σύμφωνα πάντα με τους Φορείς, είναι πώς θα γίνεται η επανεκπαίδευση, και πάνω απ΄όλα η πιστοποίηση της επανεκπαίδευσης, ώστε να προστατευθεί και το κράτος, αλλά και ο εργοδότης που θα συνεισφέρουν σε αυτή.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι η ΓΣΕΕ ανέφερε ότι χρειάζεται καλύτερη διάγνωση των αναγκών για τις αναπτυξιακές δεξιότητες με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων και του ανθρώπινου δυναμικού, βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων, αυστηροποίηση των πιστοποιήσεων των δεξιοτήτων και διαρκής επαν-επένδυση στις δεξιότητες του έμψυχου δυναμικού.
2) Μειωμένη Οριακή Φορολόγηση Επιχειρήσεων για διευκόλυνση της μεγέθυνσης των επιχειρήσεων. Με το συγκεκριμένο μέτρο προτείνεται τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων που είναι υψηλότερα από το μέσο όρο των τριών τελευταίων επικερδών ετών προσαυξημένα με το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, να φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10%.
3) Σταδιακή κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την αποφυγή αυξημένου πραγματικού φορολογικού συντελεστή (effective tax rate) όταν μια επιχείρηση αναπτύσσεται από το ένα έτος στο άλλο. Συστήνεται σταδιακή μείωση 10% τον χρόνο της προκαταβολής φόρου μέχρι την εξάλειψή του, στο πνεύμα, όμως, της πρότασης θα ήταν και μια ακόμη πιο σταδιακή μείωση, της τάξης του 3-5% τον χρόνο.
Οι φορείς δήλωσαν ότι αν και το προτεινόμενο μέτρο είναι δίκαιο, θα έχει αναπτυξιακά οφέλη και θα έπρεπε να προγραμματισθεί μια έστω σταδιακή εφαρμογή του, θα μπορούσε να επανεξεταστεί στο μέλλον εφόσον θεσπιστούν τα άλλα τρία προτεινόμενα μέτρα.
4) Επιτάχυνση αποσβέσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό για την τόνωση των παραγωγικών επενδύσεων, με πλήρη απόσβεση της επένδυσης σε 4 έτη με ετήσιο συντελεστή 10%-10%-40%-40%, αντί της γραμμικής μεθόδου με συντελεστή απόσβεσης 10% που ισχύει τώρα.
Στο συγκεκριμένο σημείο έγινε ξεκάθαρο από τους Φορείς, ότι το μέτρο θα αφορά σε νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια ουδεμία επίπτωση θα υπάρχει στις υφιστάμενες επενδύσεις. Άρα δεν θα επιφέρει αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, μετά βεβαιότητας καταρχήν τα πρώτα δύο χρόνια, ενώ τον τρίτο χρόνο σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, λόγω αυξημένων επενδύσεων από την εφαρμογή των μέτρων αυτών. Πέραν αυτών, δεν επιφέρει ούτως ή άλλως μείωση εσόδων, παρά μόνο χρονική μετάθεσή τους, ενώ παρόμοια μέτρα ισχύουν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και ίσχυαν και στη χώρα μας έως το 2012.
Συμπερασματικά, η υλοποίηση των προτάσεων των Φορέων θα συμβάλει στην ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω επαναβιομηχανοποίησης με όρους τεχνολογίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και των μισθών συνδεδεμένη με αυτήν και την άμεση αύξηση επενδύσεων, με έμφαση στη βιομηχανία.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, επεσήμανε επί της αρχής ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν είναι σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση, ενώ είναι επίσης θετικό ότι είναι και κοστολογημένα, αλλά παρέπεμψε σε συνεννόηση που πρέπει να προηγηθεί με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να αξιολογηθούν με γνώμονα να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Περαιτέρω, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, εξήγησε τους περιορισμούς των κοινοτικών κανόνων σε περίπτωση οποιασδήποτε προσπάθειας αλλαγής φορολογικής πολιτικής.
Σχόλια