Δεκάδες δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία σε διάστημα τριών ετών. Περισσότεροι από 1500 επαγγελματίες εκπαιδεύτηκαν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, Soave, Lessini Durello και τυριού ΠΟΠ Monte Veronese
Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος του : τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία που αποσκοπεί στην προώθηση των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, Soave, Lessini Durello, και του τυριού ΠΟΠ Monte Veronese ολοκληρώνεται επίσημα. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού 1144/2014, το έργο HEVA έφερε κοντά τις κοινοπραξίας ιταλικών οίνων Soave και Lessini Durello, την Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines και την κοινοπραξία τυριού Veneto Monte Veronese, με στόχο την ευαισθητοποίηση των ευρωπαίων καταναλωτών σχετικά με την αξία της αμπελουργίας και της παραγωγής τυριών ηφαιστειακής προέλευσης.
Το έργο διήρκεσε τρία χρόνια και είχε ως στόχο όχι μόνο την προώθηση των προαναφερθέντων ΠΟΠ αλλά και τη διάδοση ευρύτερων γνώσεων σχετικά με την ποιότητα και τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, τα οποία βασίζουν τη διαφορετικότητά τους στην ηφαιστειακή προέλευση του εδάφους.
Οι δραστηριότητες προώθησης που σχεδιάστηκαν από την εκστρατεία ήταν πολυάριθμες: συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών ταξιδιών για επαγγελματίες και, τέλος, η διαφήμιση σε έντυπο και ψηφιακό τύπο η οποία οδήγησε σε συνεργασίες με σημαντικά media σε Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία.
Ιδιαίτερα θετικός απολογισμός
Το έργο κλείνει με έναν ιδιαίτερα θετικό απολογισμό, με περισσότερους από 1.500 επαγγελματίες οίνου και τροφίμων να συμμετέχουν στα σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Σουηδία και Ισπανία, με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων και οίνου και με περισσότερους από 100 δημοσιογράφους και σομελιέ που είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους για τις εν λόγω ΠΟΠ μέσω εκπαιδευτικών ταξιδιών στις συμμετέχουσες περιοχές. Τελευταία δράση του έργου η συμμετοχή στο εξαιρετικά υψηλού προφίλ συνέδριο Sommelier Summit το οποίο διοργανώνει το σημαντικότερο οινικό περιοδικό της Γερμανίας Meininger εδώ και 10 χρόνια με προσκεκλημένους τους κορυφαίους σομελιέ από Γερμανία και Αυστρία. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στο Deidesheim, πραγματοποιήθηκε αποκλειστικό masterclass για τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη σε κοινό 67 σομελιέ από τα καλύτερα εστιατόρια της Γερμανίας.
Σημαντική αύξηση της γνώσης & της εκτίμησης των προωθούμενων προϊόντων
Ο αντίκτυπος ήταν απτός: όπως διαπίστωσαν οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που συμμετείχαν στη διεξαγωγή των διεθνών σεμιναρίων, υπήρξε σημαντική αύξηση της γνώσης και της εκτίμησης των προωθούμενων προϊόντων. «Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά θετική, με τους συμμετέχοντες να αποκτούν βαθύτερες γνώσεις για κάθε προστατευόμενη ονομασία, από τη Σαντορίνη έως το LessiniDurello και το Soave. Η εξαιρετική ποικιλία και η ποιότητα των κρασιών και των τυριών άφησε όλους πραγματικά εντυπωσιασμένους και ενθουσιασμένους» - υπογραμμίζει ο FredNijhuis, παρουσιαστής των ολλανδικών σεμιναρίων καθ' όλη τη διάρκεια της τριετίας.
Οι συμμετέχουσες κοινοπραξίες ήδη βλέπουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας
“Η Σαντορίνη αναμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς οινοτουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, αλλά πολλοί επισκέπτες – ακόμα και επαγγελματίες – δε γνωρίζουν τον αντίκτυπο του ηφαιστείου στα προϊόντα μας. Το έργο HEVA μας έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στη σημασία της ηφαιστειακής κληρονομιάς του νησιού στην ποιότητα και τρόπο παραγωγής των κρασιών μας, σε ένα ευρωπαϊκό κοινό επιλεγμένων και επιδραστικών επαγγελματιών», δήλωσε ο κ Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines.
"Τα προϊόντα ηφαιστειακής προέλευσης μοιράζονται πλούτο, πολυπλοκότητα και μακροζωία, χαρακτηριστικά που τοHeva κατάφερε να αναδείξει στην Ευρώπη" - σχολιάζει η Diletta Tonello, πρόεδρος της κοινοπραξίας Lessini Durello."Χάρη στοHeva, καταφέραμε επίσης να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σχετικά με τη σημασία του χρόνου, των ανθρώπων και του εδάφους ως βασικών στοιχείων της ηφαιστειακής γεωργικής παραγωγής, μιας μοναδικής κληρονομιάς γεωργικών τεχνικών και δεξιοτήτων που έχουν κληροδοτηθεί στο πέρασμα των αιώνων" - καταλήγει ο Cristian Ridolfi, πρόεδρος της κοινοπραξίας Soave.
"Το ηφαιστειακό έδαφος, η γονιμότητα των βοσκοτόπων και η αφοσίωση του ανθρώπου στην καλλιέργεια αποτελούν την καρδιά της διατροφικής και οινικής μας παράδοσης, μια κληρονομιά που πρέπει να προστατευτεί και να προωθηθεί", λέει ο Giovanni Roncolato, πρόεδρος του ConsorzioTutela Formaggio MonteVeronese. "Εκδηλώσεις όπως το Cibus, το Tutto Food και το Salone del Gusto στο Τορίνο, μαζί με σεμινάρια στο εξωτερικό, έχουν προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προωθήσουμε τα τυριά μας σε συνδυασμό με τα ηφαιστειακά λευκά κρασιά".
Η ολοκλήρωση του Heva δεν σηματοδοτεί μόνο το τέλος ενός έργου, αλλά και την αρχή μιας νέας συνειδητοποίησης: χάρη στη συλλογική εργασία των κοινοπραξιών και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα προϊόντα αυτά που προέρχονται από ηφαιστειακά εδάφη έχουν γίνει πρεσβευτές μιας μοναδικής παράδοσης, που βασίζεται στα στοιχεία του χρόνου, του εδάφους και των ανθρώπων, τα οποία θα συνεχίσουν να αφηγούνται ιστορίες αυθεντικότητας και πλούτου.
Σχόλια