6 καθημερινά πράγματα που σχεδιάστηκαν για εντελώς διαφορετικό σκοπό!
Αποτελούν αντικείμενα που συναντά κανείς πολύ συχνά και δύσκολα φαντάζεται πως όταν ο δημιουργός τους τα εμπνεύστηκε, είχε στο μυαλό του πως θα επιτελούν μια τελείως διαφορετική λειτουργία.
Από ατύχημα ή παρεξήγηση βλέπουμε σήμερα γύρω μας αντικείμενα και προϊόντα που ουδεμία σχέση έχουν με τις ρίζες της δημιουργίας τους. Συγκεκριμένα τα εξής:
Κόκα κόλα.
Ο φαρμακοποιός Τζον Πέμπερτον σχεδίασε το δημοφιλές σήμερα αναψυκτικό, χρησιμοποιώντας καρύδια απ’ το δέντρο kola, ενώ μαζί με το ανθρακούχο νερό χρησιμοποίησε και φύλλα κόκας, με το ποτό να περιέχει ως το 1903 και ποσότητα κοκαΐνης! Πρότεινε το παρασκεύασμά του σε στρατιώτες που έπαιρναν μορφίνη, για να αντιμετωπίσουν τους πόνους και να βελτιώσουν την κατάσταση του νευρικού του συστήματος. Οι αγοραστές του ποτού, που διέκριναν την εμπορική προοπτική του ποτού, αγόρασαν τα δικαιώματα απ’ τον Πέμπερτον και συνέχισαν να το παράγουν, δίχως πάντως κοκαΐνη.
Μαύρα Φορέματα.
Μέχρι και το 1920, τα μαύρα ρούχα υποδήλωναν αποκλειστικά πένθος και όποιος θρηνούσε την απώλεια αγαπημένου του προσώπου τα φορούσε για τουλάχιστον δυο χρόνια μετά το συμβάν. Το 1926 η Coco Chanel σχεδίασε ένα κοντό μαύρο φόρεμα, στη μνήμη των αγαπημένων της, που δεν βρίσκονταν πια στη ζωή. Η Vogue το ονόμασε «Chanel’s Ford» και έγινε δημοφιλές παγκοσμίως.
Υλικό Περιτυλίγματος.
Το διάσημο υλικό με τις «φούσκες» σχεδιάστηκε απ’ τους μηχανικούς, Άλφρεντ Φίλντινγκ και Μαρκ Σαβαν, το 1957, ως 3D πλαστικό wallpaper. Τελικά η ιδέα δεν ευδοκίμησε, όμως οι δημιουργοί του σκέφτηκαν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για το περιτύλιγμα και την προστασία αντικειμένων κατά τη μεταφορά τους, φτάνοντας να παραμένει χρήσιμο ως σήμερα.
Μαξιλάρια.
Στην αρχαία Κίνα και στη Μεσοποταμία οι πλούσιοι χρησιμοποιούσαν σκληρά αντικείμενα για να τοποθετούν το κεφάλι τους όταν κοιμούνταν, για να κρατούν μακριά μυρμήγκια και έντομα απ’ το πρόσωπο και τα μαλλιά τους. Αλλού πίστευαν πως τα σκληρά υποθέματα απομάκρυναν και τους δαίμονες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Βιάγκρα.
Η εταιρία Pfizer σχεδίαζε ένα φάρμακο για τη αντιμετώπιση καρδιακών αναταραχών, όμως οι κλινικές δοκιμές δεν έπειθαν για την αποτελεσματικότητά του. Αντίθετα, εντοπίστηκε η ιδιότητα του φαρμάκου να διευκολύνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και να προκαλεί στύση. Έτσι γεννήθηκε το «φάρμακο του έρωτα» όπως το ξέρουμε σήμερα.
Φούρνος Μικροκυμάτων.
Ο Πέρσι Σπένσερ, εργαζόμενος στη Raytheon, παρατήρησε πως τα μικροκύματα από ένα ενεργό ραντάρ έλιωσαν τη σοκολάτα που είχε στην τσέπη του. Έτσι, φαντάστηκε ένα μηχάνημα που θα εκπέμπει μικροκύματα για αντίστοιχη οικιακή χρήση και κατέληξε στο γνωστότερο είδος φούρνου παγκοσμίως.
Σχόλια