NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Β. Μοναστηριώτης: Επενδύοντας για το μέλλον σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις φόρου

Β. Μοναστηριώτης: Επενδύοντας για το μέλλον σε επιδοτήσεις και εκπτώσεις φόρου

Τη σημασία ανάπτυξης cluster για την ενίσχυση της επαναβιομηχανοποίησης στην Ελλάδα τόνισε ο Βασίλης Μοναστηριώτης, καθηγητής Πολ. Οικονομίας & Κάτοχος της Έδρας Σύγχρ. Ελληνικών Σπουδών “Ελ. Βενιζέλος” στο London School of Economics & Political Science, στη συζήτηση που είχε με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (E.ΕΝ.Ε), Παύλο Ευθυμίου, στην 8η Οικονομική Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου.

«Είναι πολύ σημαντική η σύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Β. Μοναστηριώτης αναφέροντας πως «αυτή η σύνδεση πρέπει να γίνει όμως με οργανωμένο τρόπο, με cluster» και με κλαδικούς φορείς ώστε να φτάσει στις αλυσίδες παραγωγής. Ο καθηγητής έφερε το παράδειγμα με τις «κοιλάδες επιτάχυνσης του καθαρού μηδέν», εξηγώντας ότι οι χώρες καλούνται να αναπτύξουν cluster που θα παράγουν και θα εφαρμόζουν τεχνολογία απανθρακοποίησης.

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να συμμετέχει με στήριξη μιας αλυσίδας παραγωγής, με εξωστρέφεια, που δε θα εξαρτάται, όμως, αποκλειστικά από τις εξαγωγές. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χώρο ανάπτυξης στον τομέα της τεχνολογίας», χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται ήδη στην χώρα ή που μπορεί να επιστρέψει από το εξωτερικό, τόνισε.

Ο κ. Μοναστηριώτης είπε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να μπει στον δημόσιο διάλογο το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις και οι εκπτώσεις φόρου δεν είναι χαρισματικές, αλλά μία επένδυση για το μέλλον». Υπογράμμισε, δε, ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική έχει συνδεθεί με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αλλά πλέον επηρεάζεται επίσης από την γεωπολιτική και τη γεω-οικονομία.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως «η έμφαση της Ε. Επιτροπής είναι στη στρατηγική αυτονομία, αυτονομία που εκτείνεται από τα κρίσιμα ορυκτά έως το επίπεδο της απανθρακοποίησης. Είναι ένας στόχος που κάποιες χώρες μπορεί να μην καταφέρουν να επιτύχουν. Η μετάβαση στη στρατηγική αυτονομία της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι κάτι που κάθε κράτος πρέπει να σχεδιάσει, δεν θεωρείται αυτονόητη».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα, αφενός την ελκυστικότητα της χώρας με τον ήλιο και τον αέρα, αφενός με το καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Ευθυμίου τόνισε πως «οι τεχνολογικές δεξιότητες των Ελλήνων εργαζομένων πρέπει να «ακονιστούν», ώστε να υπάρχει απόλυτη σύνδεση με τις ανάγκες των επιχειρήσεων», ενώ ανέφερε ότι «το κλαδικό έχει δύο διαστάσεις: το θεσμικό lobbying αλλά και τη διάσταση του πώς μπορούμε να κλειδώσουμε την μέγιστη υπεραξία μέσα από τους κλαδικούς φορείς». Τέλος, επεσήμανε πως «η Ελλάδα μπορεί να παράγει πράσινη ενέργεια αλλά και τα εργαλεία που παράγουν πράσινη ενέργεια».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr