Τι είναι επένδυση και πως μπορεί ο καθένας να επωφεληθεί από αυτή; Μπορούν όλοι να επενδύσουν; Πώς επηρεάζουν τα συναισθήματα τις επενδυτικές μας αποφάσεις;
Αυτά και άλλα πολλά θα επιδιώξω να απαντήσω στο σημερινό κείμενο προσπαθώντας να συμβάλω και εγώ με την σειρά μου στην εξοικείωση του κοινού με τις επενδύσεις.
Να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι σε επενδύσεις χρηματοοικονομικών προϊόντων και όχι σε άλλες μορφές επενδύσεων όπως αγορά έργων τέχνης ή αγορά ακίνητης περιουσίας. Για αυτά δεν γνωρίζω και σίγουρα υπάρχουν σύμβουλοι που μπορείτε να απευθυνθείτε.
Επένδυση λοιπόν, σύμφωνα με το Wikipedia είναι η δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει μελλοντικά πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή.
Θα έλεγα από την δική μου σκοπιά, ότι επένδυση είναι η διάθεσή μου να αναλάβω κάποιο επίπεδο ρίσκου, ανάλογα με τις ανάγκες, προσδοκίες, στόχους, οικονομικό, οικογενειακό και επαγγελματικό σημείο που βρίσκομαι, χρονικό ορίζοντα που έχω και να τοποθετήσω το όποιο κεφάλαιο μου περισσεύει, με στόχο μελλοντικά την απόδοση. Στόχος είναι να βάλω τα χρήματά μου να «δουλεύουν» για εμένα και να εξασφαλίσω μακροπρόθεσμα την οικονομική ανεξαρτησία και ευημερία. Και γιατί να επενδύσω; κάποιοι σημαντικοί λόγοι είναι
- Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού
- Η ανάπτυξη του κεφαλαίου μας
- Η δημιουργία εισοδήματος.
Και ποιο είναι το σημείο – κλειδί για επιτυχημένες επενδύσεις, εκτός από παράγοντες όπως η διασπορά, η γνώση και ενασχόληση, η διαφάνεια, η ανοχή στο ρίσκο κ.α. Είναι η υπομονή!
Το θεμέλιο της σοφίας είναι η υπομονή είχε πει ο Πλάτων (427 – 347 π.Χ), και νομίζω ότι αυτό μαζί με την μακροπρόθεσμη προοπτική και βέβαια την επιμονή και πειθαρχία, αποτελούν τα θεμέλια για μία αξιόλογη πορεία στις επενδύσεις. Αν τα έχουμε αυτά, στην συνέχεια ο ανατοκισμός απογειώνει την όλη προσπάθεια! Και βέβαια εφόσον διαθέτουμε τα παραπάνω χαρακτηριστικά μπορούμε όλοι να επενδύσουμε τα κεφάλαιά μας ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα είναι.
Πόσο εύκολο όμως είναι όταν συμβαίνει κάτι άσχημο στην αγορά και ξαφνικά πέφτει η απόδοση του χαρτοφυλακίου μου να διατηρήσω την ψυχραιμία και να τηρήσω ευλαβικά αυτά που έχω αρχικά αποφασίσει; Αυτά που έχω συμφωνήσει με τον προσωπικό μου σύμβουλο; Τι γίνεται όταν με κατακλύζει ο φόβος για το τι μέλει γενέσθαι, όταν σκέψεις περνούν από το μυαλό μου για καταστροφή και η απαισιοδοξία με κυριεύει; Απαισιοδοξία που βρίσκει πολλούς θαυμαστές αφού όπως έχει πει ο ιστορικός Deidre McCloskey, «για λόγους που ποτέ μου δεν κατάλαβα, στους ανθρώπους αρέσει να ακούνε ότι ο κόσμος πάει κατά διαόλου!»
Πώς αντιμετωπίζω την καταστροφολογία, την συνωμοσιολογία και όλα τα κακά σενάρια που παρουσιάζονται από διαδίκτυο, εφημερίδες, τηλεόραση; Ακόμα και από σπουδαίους επενδυτικούς οίκους ή τράπεζες που τον έναν μήνα λένε ότι αναμένεται πτώση των αγορών και τον άλλον δείχνουν θετικές για αυτές; Πώς διαχειρίζομαι έντονα συναισθήματα όπως αυτά του φόβου, της ανησυχίας, της αγωνίας, του τρόμου και του πανικού ότι τα χάνω όλα αλλά και από την αντίθετη πλευρά όταν όλα ανεβαίνουν (το άρθρο το ξεκίνησα πριν τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών και σήμερα 06/11 υπάρχει μία ευφορία στις αγορές) τα συναισθήματα της απληστίας, της ευφορίας και ενθουσιασμού αλλά και της μανίας να προλάβω να επενδύσω, όταν τελικά τα πράγματα κινούνται συνέχεια ανοδικά και εγώ κερδίζω λιγότερα από όσα κερδίζει ένας άλλος επενδυτής ή μία άλλη αγορά; Τι γίνεται αν εγώ βγάζω 5% τον χρόνο και ακούω για αποδόσεις 15% και 20%; Τι γίνεται όταν βλέπω το Bitcoin να κερδίζει μέσα σε μία ημέρα 8 και 10% και εγώ δεν έχω αγοράσει καθόλου;
Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στην αρχική πρόθεση του επενδυτή και στους στόχους που θέτει για τα κεφάλαια του. Στην συνειδητοποίηση των λόγων που θέλει να επενδύσει, στην γνώση των κινδύνων που υπάρχουν αλλά και στην βασική παραδοχή ότι οι επενδύσεις είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Και από την στιγμή που είναι μαραθώνιος δεν σταματώ στην πρώτη αναποδιά αντίθετα επιμένω και συνεχίζω και μένω ενεργός γιατί η αγορά θα κάνει τον κύκλο της και θα γυρίσει, αρκεί εγώ να είμαι παρών. Και όταν τα πάντα ανεβαίνουν δεν μπαίνω στην διαδικασία της σύγκρισης αφού ο κάθε επενδυτής έχει άλλες προσλαμβάνουσες και άλλες ανάγκες. Ο κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να επαναξιολογήσει το οικονομικό του παρόν και μέλλον έχει διαφορετική εμπειρία και έχει στοχεύσει σε διαφορετικά πράγματα. Επιπλέον έχει άλλα βιώματα τα οποία δεν μπαίνουν σε ζυγαριά συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα ενός άλλου επενδυτή.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι τελικά τα ικανοποιητικά και βιώσιμα αποτελέσματα προέρχονται μέσω της μακροχρόνιας ενασχόλησης, παραμονής και υπομονής! Δεν πλουτίζουμε επενδύοντας στο ημερήσιο trading ή στην πληροφορία και βεβαιότητα από κάποιον γνωστό γνωστού για την μετοχή μίας εταιρίας ότι σίγουρα θα ανέβει ή θα πέσει! Η ενασχόληση με τις επενδύσεις απαιτεί μελέτη και ώρες δουλειάς και πάλι δεν είναι δεδομένο το επιτυχές αποτέλεσμα μια και αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να αλλάξουν άρδην τα αναμενόμενα.
Αυτό που μας εξασφαλίζει την ηρεμία μας είναι να αφήσουμε την επένδυσή μας να ωριμάσει για χρόνια. Και όπως αναφέρει ο Τζόρτζ Σόρος «Αν το να επενδύεις είναι διασκεδαστικό, αν έχει πλάκα, κατά πάσα πιθανότητα δεν βγάζεις λεφτά. Οι καλές επενδύσεις είναι βαρετές.»
Αποποίηση Ευθύνης:
Το υλικό αυτό παρέχεται αποκλειστικά για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί το παρόν ως επενδυτική συμβουλή ούτε προτροπή ή υποκίνηση ή προσφορά για την αγορά ή πώληση ή για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Οι πληροφορίες που εκτίθενται στο παρόν βασίζονται σε δεδομένα από δημόσιες πηγές και παρόλο που οι πληροφορίες που εκτίθενται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Σχόλια