NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Θεσσαλονίκη on and off stage: Νοέμβριος 2024

Θεσσαλονίκη on and off stage: Νοέμβριος 2024

Σημαντικά γεγονότα Νοεμβρίου: Save the date για το 10ο Συνέδριο Εξαγωγών του ΣΕΒΕ με τίτλο «Export Summit X – Investing, The only way to growth”, που θα πραγματοποιηθεί στις 14/11 στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki.

Στην agenda του μήνα, δύο ξεχωριστής σημασίας projects προχωρούν στη Θεσσαλονίκη, γρήγορα και χωρίς τυμπανοκρουσίες: Το πρώτο, οι πολύπαθοι Μύλοι Αλλατίνη, μετά την ολοκλήρωση των εξαγορών, είναι στο στάδιο του σχεδιασμού ανακατασκευών οικιστικής και εμπορικής χρήσης και το δεύτερο, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου Θεσσαλονίκης, κατασκευάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μόλις 2 χρόνια, το 2026.

Στα πιο πρόσφατα, σε μια πολύ καλά οργανωμένη εκδήλωση γιορτάστηκαν τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ο ΣΒΕ ήταν πολύ παραγωγικός στις Β2Β συναντήσεις στη ΔΕΤΡΟΠ, το Οικονομικό Βαρόμετρο του ΒΕΘ επικεντρώνει στις εξαγωγικές δυσκολίες του Κλάδου, τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων γιορτάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, και το Τσάι Ολύμπου εδραιώνει τη φήμη του ως ‘θεϊκό ποτό’.

Μύλοι Αλλατίνη: Άλλη μία ευκαιρία για το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της Θεσσαλονίκης

myloi-allatini.jpg?mtime=20241109122110#asset:510992


Την ‘πράσινη’ αξιοποίηση των Μύλων Αλλατίνη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και αποτυχημένων προσπαθειών, σχεδιάζει ο επιχειρηματίας του real estate (με ιδιαίτερα ισχυρή παρουσία στην αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας) Πρόδρομος Μαυρόπουλος, ο οποίος είχε ήδη αποκτήσει το 50% του ακινήτου από το 2023 και πρόσφατα εξαγόρασε το υπόλοιπο 50% που κατείχε ο όμιλος Φάις.

Στόχος είναι η ανάδειξή του ιστορικού ακινήτου σε ένα νέο εμβληματικό συγκρότημα στην περιοχή project, το οποίο δρομολογείται με ταχύτατους ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει συνολικά τα 50 εκατ. Ευρώ. Περιλαμβάνει αναβάθμιση των διατηρητέων κτιρίων των Μύλων για οικιστική χρήση μέσω μίσθωσης και, επιπλέον, δημιουργία εμπορικών χρήσεων, όπως καφέ, εστιατόριο, καταστήματα λιανικής κ.ά. Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει ολοκλήρωση και αξιοποίηση του υπόγειου πάρκινγκ.

Το συγκρότημα Αλλατίνη συμπληρώνει φέτος 170 χρόνια ιστορίας, καθώς ο πρώτος αλευρόμυλος χτίστηκε στο συγκεκριμένο σημείο το 1854 από τη γαλλική εταιρεία Darblay de Corblay. Το 1883 πέρασε στον έλεγχο της γνωστής εβραϊκής οικογένειας Αλλατίνη, που είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη από τη Φλωρεντία το 1715 και στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Τότε εγκαταστάθηκε ο πρώτος ηλεκτροδοτούμενος κυλινδρικός μύλος. Το 1926 ξεκινά ένας νέος ιστορικός κύκλος, με την εταιρεία να περνάει στα χέρια του Κοσμά Πανούτσου από το Κρανίδι της Αργολίδας, που δεν ήταν άλλος από τον παππού του Στέφανου Μάνου, επιφανούς επιχειρηματία της εποχής. Επί των ημερών του οι Μύλοι Αλλατίνη επεκτάθηκαν και έζησαν στιγμές δόξας συνεχίζοντας τη δραστηριότητά τους ακόμη και κατά τη διάρκεια της Κατοχής και έως το 1980.

Η λειτουργία των Μύλων αναστέλλεται το 1980 και στη συνέχεια το συγκρότημα περνά διαδοχικά στα χέρια του ομίλου Κυριάκου Φιλίππου, στον όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη και στην Υιοί Κατσέλη. Ωστόσο, στην αρχή της νέας χιλιετίας, λόγω της αδυναμίας ανέγερσης νέων κτισμάτων - και κατόπιν πολλών προσφυγών στο ΣτΕ - οι Μύλοι καταλήγουν σε Αίτηση Πτώχευσης, το Σεπτέμβριο του 2013. Το 2021 και 2022 ο όμιλος Φάις αποκτά το 50% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος από την εταιρεία Alpha Αστικά Ακίνητα, ποσοστό το οποίο, τελικά, το 2024 πωλείται στο σημερινό ιδιοκτήτη.

Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου: Όταν ο ιδιώτης χρηματοδοτεί τα έργα προχωρούν ταχύτατα

Οι εργασίες για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης ΙΣΝ (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2026, ώστε το έργο τον Ιανουάριο του 2027 να παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο. Απόδειξη για άλλη μια φορά του ρόλου της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για μεγάλα έργα μείζονος κοινωνικής σημασίας.

Το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα κατασκευάζεται με χρηματοδότηση του ΙΣΝ στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας του για την Υγεία, όπως αυτά της Κομοτηνής και Σπάρτης. Θα έχει ειδικό ρόλο και λειτουργία, καθώς θα είναι αφιερωμένο στα παιδιά, στους νέους και στις οικογένειές τους, θα παρέχει δευτεροβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και τριτοβάθμια παιδιατρική περίθαλψη, όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως κόμβος για την παιδιατρική εκπαίδευση, προωθώντας την έρευνα, την καινοτομία. Θα είναι το πρώτο αποκλειστικά παιδιατρικό νοσοκομείο εκτός Αθηνών.

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο θα διαθέτει συνολικά 243 κλίνες, γενικές, παιδιατρικές, παθολογικές/χειρουργικές, μεταξύ των οποίων μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων, νοσηλευτικές μονάδες έτοιμες να λειτουργήσουν ως ΜΑΦ και ΜΕΘ με 33 κλίνες, παρηγορητική φροντίδα, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, Αιματολογικό/Ογκολογικό και Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας.

Τη στελέχωση με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό ανέλαβε το υπουργείο Υγείας και ήδη έχουν αρχίσει οι προσλήψεις. Το νοσοκομείο κατά την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του προγραμματίζεται να έχει 716 εργαζόμενους, στο τέλος του 1ου έτους η δέσμευση είναι για 770, το 3ο έτος για 904 και το 5ο έτος για συνολικά 1.010.

ΣΒΕ: Ρεκόρ Διεθνών επιχειρηματικών συναντήσεων στο πλαίσιο της Detrop

b2b-sve-detop.jpg?mtime=20241109120755#asset:510991


Πάνω από 700 επιχειρηματικές συναντήσεις B2B πραγματοποίησε Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, μέλος του δικτύου Enterprise Europe Network, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Food & Drinks by Detrop Hellas (EEN), σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO.

Οι B2B συναντήσεις έχουν διεθνή χαρακτήρα, καθώς συμμετέχουν περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι ξένων επιχειρήσεων/αγοραστών (HostedBuyers) από 19 χώρες (Αμερική, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κύπρο, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία κ.ά.) που δραστηριοποιούνται στους τομείς εισαγωγών τροφίμων, δικτύων διανομής, αλυσίδων supermarket, ξενοδοχείων και μαζικής εστίασης.

Στις επιχειρηματικές συναντήσεις συμμετείχαν 127 ελληνικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στις διεθνείς αγορές και παράγουν βιολογικά τρόφιμα, ελαιόλαδο, εμφιαλωμένα κρασιά, προϊόντα αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής και προϊόντα delicatessen.

ΒΕΘ: Εμπόδια εξαγωγών για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης

Μόλις το 24% των Βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης εξάγουν, με την πλειονότητα τους να διοχετεύουν τα προϊόντα τους κυρίως στις αγορές των Βαλκανίων. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από το δίμηνο Οικονομικό Βαρόμετρο που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική έρευνα συμμετείχαν 445 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ.

Στο «γιατί δεν εξάγουν» το 44,9% απαντά πως επικεντρώθηκε κυρίως στην εγχώρια αγορά, το 27,5% πως υπάρχουν θεσμικά εμπόδια, το 18,5% κάνει λόγο για δυσκολία δημιουργίας δικτύου, το 5,6% αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, ενώ για το 3,5% ο λόγος είναι η ελλιπής ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της έρευνας, το 24% των ερωτηθέντων έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ το 76% απαντά πως δεν εξάγει. Κύρια δεξαμενή για τα προϊόντα των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης, αποτελούν τα Βαλκάνια, καθώς το 47,1% όσων εξάγουν απαντά πως τα διοχετεύει στις εν λόγω αγορές, το 35,3 % στην Ευρώπη, και το 17,6% στην Αμερική και τη Μέση Ανατολή.

Τεχνολογικός εξοπλισμός και μηχανήματα κρατούν τα σκήπτρα στα προϊόντα που εξάγουν οι βιοτεχνίες. Συγκεκριμένα το ποσοστό και για τις δυο κατηγορίες, αντίστοιχα, μεταφράζεται σε 29,4%, και ακολουθούν τα είδη κλωστοϋφαντουργίας με 23,5%, τα τρόφιμα και τα έπιπλα.

ΣΜΕ 100 χρόνια: Ο κλάδος της Εξόρυξης συμβάλλει στο 3% του ΑΕΠ

100years-SME.jpg?mtime=20241109122225#asset:510993


H Εξόρυξη δεν μπορεί παρά να θεωρείται μία από τις πλέον κρίσιμες και εθνικά σημαντικές δραστηριότητες της χώρας, τονίσθηκε στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) με θέμα «Ορυκτά, Πράσινη μετάβαση, Κλιματική Αλλαγή, 2024 Έτος Ορυκτών Πόρων» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

“Ακόμα και ορυκτά που δεν σπανίζουν και μπορούν να υποκατασταθούν σχετικά εύκολα επηρεάζουν σημαντικά παραγωγικές ή και εφοδιαστικές αλυσίδες», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΜΕ, Κ. Γιαζιτζόγλου. Με αφορμή τα 100 χρόνια του Συνδέσμου ο Αθ. Κεφάλας, τόνισε ότι «αφιερώνουμε το Έτος 2024 στους Ορυκτούς Πόρους και προβάλλουμε με 7+1 εκδηλώσεις σε επιλεγμένες πόλεις της χώρας’’, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΜΕ, Χ. Καβαλόπουλος, παρουσίασε τη φυσιογνωμία και την αποστολή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική αρχή του Συνδέσμου είναι η έμπρακτη εφαρμογή της υπεύθυνης Εξόρυξης και των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Από το 2006, έχει υιοθετήσει Κώδικα 10 Αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ότι:

  • Δαπανώνται 20 εκ. ευρώ/έτος για το περιβάλλον
  • Έχουν αποκατασταθεί πλήρως 85.000 στρέμματα από το 1979
  • Έχουν φυτευτεί 3,5 εκ. δέντρα και φυτά από το 1979
  • Εφαρμόζονται τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες μέθοδοι για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εξόρυξης
  • Το 60% των μελών του Συνδέσμου εμφανίζουν συνεχόμενα «μηδέν» ατυχήματα ανά έτος

Ο κλάδος της Εξόρυξης συμβάλλει στο 3% του ΑΕΠ, παράγει 65 εκ. τόνους εμπορεύσιμων προϊόντων, 60% του κύκλου εργασιών από εξαγωγές, καταγράφει 2 δις ευρώ ανά έτος πωλήσεις και 1,2 δις ευρώ εξαγωγές, απασχολεί 100.000 εργαζόμενους (έμμεσα και άμεσα), ενισχύει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και υποστηρίζει την αλυσίδα της ελληνικής μεταποίησης.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Μονίμου Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας Βουλευτής Ε. Σιμόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Χ. Φείδας, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κ. Σταμπολής, ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης, κ.ά. Ακολούθησαν δυο Κύκλοι Συζητήσεων με θέματα ‘Κρίσιμα, Στρατηγικά Ορυκτά και η πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγή’ και ‘Πράσινη Ανάπτυξη: Ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο’.

ΕΒΕΘ: Λύσεις για τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό

EVETH-Nov2024.jpg?mtime=20241109122244#asset:510994


Επιμένει το πρόβλημα αδυναμίας εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού από τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως επισημαίνεται από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το οποίο προτείνει, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας & Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, συνεργασία μεταξύ των παραγωγικών φορέων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας δυσκολίας.

Το ΕΒΕΘ, ως κεντρική ιδέα της επιστολής του, προτάσσει την κατάρτιση και περιοδική επικαιροποίηση ενός καταλόγου ειδικοτήτων εργαζόμενων, όπου θα καταγράφεται η ζήτηση και η προσφορά σε συγκεκριμένα πεδία της αγοράς εργασίας.

Τσάι Ολύμπου: Ένα θεϊκό αφέψημα στο Κτήμα Αλθαία

ktima-althaia.jpg?mtime=20241109122304#asset:510995


Η Αναστασία Μποστανίτη-Κιοσσέ αγαπά το χωριό της, το πανέμορφο Ελατοχώρι Πιερίας και το τσάι του θεϊκού βουνού, το οποίο καλλιεργεί εκεί, σε έκταση 10 στρεμμάτων και εμπορεύεται με την επωνυμία «Τσάι Ολύμπου-Κτήμα Αλθαία».

Το Κτήμα Αλθαία, ως οικογενειακή επιχείρηση, παράγει, εμπορεύεται και εξάγει το διεθνώς διάσημο αφέψημα από το 2010, ενώ το 2015 δημιουργείται, με προσωπική επιμέλεια της Αναστασίας, το Εργαστήρι τυποποίησης με κύριο προϊόν το τσάι, αλλά και πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Το 2016 προσαρμόζεται το Εργαστήριο ως επισκέψιμο και δημιουργείται εκθεσιακός χώρος, το “ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΟ - HERBARIUM” των φυτών του Ολύμπου και των Πιερίων.

Παράλληλα, στόχος του εγχειρήματος είναι, να γίνει γνωστό το Ελατοχώρι, και με την επίσκεψη στο Κτήμα Αλθαία να αναδειχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τόπου όσον αφορά το περιβάλλον, την πλούσια βιοποικιλότητα, τα μικτά δάση που κατακλύζουν την περιοχή, την ιδιαίτερη θέα προς τον Όλυμπο, τα Πιέρια και τις ακτές του Θερμαϊκού και να προαχθεί μέσα από δράσεις ο πολιτισμός, η γευσιγνωσία και ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής.

Στο Εργαστήριο εκτίθενται βότανα της περιοχής και παρουσιάζεται η διαδικασία τυποποίησης του τσαγιού. Οι επισκέπτες ξεναγούνται εκτός από την καλλιέργεια τσαγιού, στις πειραματικές καλλιέργειες όπως βότανα της περιοχής, αλλά και δένδρα αυτοφυή όπως τζαρνικές, καρυδιές, αγριοτριανταφυλλιές κερασιές, αμπέλια κρανιές αλλά και στις καλλιέργειες καρυδιάς και αμπελιού.

Το Τσάι Όλυμπου (προστατευόμενη ονομασία) είναι παγκόσμια γνωστό για τις μοναδικές γευστικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Φυσικό αντιοξειδωτικό, χρησιμοποιείται υπό τη μορφή αφεψήματος (τσάι) των φύλλων ως αντιφλεγμονώδες, αντιθρομβωτικό, αντιϋπερτασικό, σπασμολυτικό, αντιμικροβιακό, ηρεμιστικό και αντιοξειδωτικό, όπως και για την πρόληψη της αναιμίας και της οστεοπόρωσης. Στη λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό, υπνωτικό, θερμαντικό στα κρυολογήματα, αλλά και κατά της δυσπεψίας.

TERRA COGNITA

TERRA-COGNITA.jpg?mtime=20241109122341#asset:510997


Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, η εικαστική καλλιτέχνης- globetrotter, Αλεξάνδρα Μαράτη, εκθέτει τη νέα σειρά έργων της “Terra Cognita” στην Αθήνα (Αίθουσα Τέχνης “αγκάθι - κartάλος”) μετά από περισσότερες από 30 ατομικές και 120 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από Ευρώπη μέχρι Κορέα και Λαπωνία.

Έχοντας σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών Βιέννης, η καλλιτέχνης μετουσιώνει την πρόσφατη «ταξιδευτική» εμπειρία της σε ζωγραφικά έργα και κατασκευές-τραπέζια με ενσωματωμένες, επεξεργασμένες φωτογραφίες από μέρη που επισκέφτηκε. Ζωγραφίζει με ακρυλικά και σπρέι, διαμορφώνει εγκαταστάσεις εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, φτιάχνει εικαστικά αντικείμενα, εκτυπώσεις ντίτζιταλ, επιμελείται εξώφυλλα βιβλίων και τη διακόσμηση βιτρίνας. Τα έργα της, ζωγραφική και κατασκευές, προκύπτουν από χρόνιες έρευνες στην κβαντική φυσική, τη μεταφυσική, τη λογοτεχνία,τη φιλοσοφία.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από 14-30 Νοεμβρίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr