Τι χρειάζονται πραγματικά οι CEOs συζητήθηκε στο CEO Initiative Forum
Σε μια σειρά δυναμικών συζητήσεων, 9 επιχειρηματικοί ηγέτες κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αναπτυξιακή επιχειρηματική στρατηγική και το πώς θα επιτύχουμε την επαναβιομηχάνιση της χώρας.
Κατά τη διάρκεια του CEO Initiative Forum, που διεξήχθη χθες, 7 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν 4 διαδραστικά firechats, στα οποία ο Παύλος Ευθυμίου, γενικός διευθυντής Ε.ΕΝ.Ε/ Partner, Fortune Greece συνομίλησε με επιχειρηματικούς ηγέτες, βάζοντας στο επίκεντρο την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο δρόμος προς την επαναβιομηχάνιση
Τη σειρά των συζητήσεων άνοιξε ο Κωνσταντίνος Καστάνης, CEO της ΕΛΒΑΝ και ο Ευάγγελος Μαργκέλης, διευθυντής Πωλήσεων της BSS, που συνομίλησαν για τον βιομηχανικό εκσυγχρονισμό. Αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και την ανάγκη για επαναβιομηχάνιση. O τουρισμός έχει φτάσει στα όριά του, ενώ η βιομηχανία προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες ανάπτυξης. Ωστόσο, ανέφερε σημαντικά εμπόδια, όπως η έλλειψη ανειδίκευτων και τεχνικά καταρτισμένων εργατών, και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Παρά τις δυσκολίες, σημείωσε ότι η χώρα καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχει μειώσει την ανεργία και έχει προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του δημοσίου, με την κουλτούρα υπέρ της επιχειρηματικότητας να αλλάζει θετικά.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μαργκέλης τόνισε τη σημαντική πρόοδο στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι, ενώ παλιότερα τα εργαλεία ήταν δύσχρηστα, τώρα υπάρχουν ευέλικτες χρηματοδοτήσεις, όπως αυτές από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που ταιριάζουν στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι απαιτείται καλή προετοιμασία και οργάνωση για να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάπτυξης που έχει ήδη απορροφηθεί σε ποσοστό 60%. Υπογράμμισε την ανάγκη για ψηφιοποίηση και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου οι επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Τον λόγο στη συνέχεια πήραν ο Τάσος Σπανίδης, President & CEO, G.P.A. Ecosystem of Companies, ο Χρήστος Νικολούδης, Ιδρυτής και CEO, Mantis Beyond Innovation, και ο Χάρης Λαούδης, CEO, ΜΑΧ Group, σε μια συζήτηση σχετικά με τον ψηφιακό κόσμο και το πώς μπορεί να γίνει αρωγός στην επιχειρηματική ηγεσία.
Ο Τάσος Σπανίδης τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη εξωστρέφεια στην ελληνική αγορά, λέγοντας πως είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε «big», καθώς «η ελληνική αγορά είναι μικρή σε σχέση με την παγκόσμια πίτα». Για να επιτύχουν, επεσήμανε, πρέπει να κατανοήσουν ότι αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος, γι’ αυτό και δημιούργησαν την G.P.A., μια ομπρέλα για πολλές διαφορετικές ευκαιρίες. Στόχος είναι η καινοτομία, να λειτουργεί μέσα από την «κουλτούρα». Ανέφερε, επίσης, ότι είναι καιρός να αλλάξουμε νοοτροπία και να πιστέψουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι και πως το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με «παράπονα και κουτσομπολιό», επικεντρώνοντας την προσοχή του στη συνεργασία. «Χρειαζόμαστε τη σύνθεση των μυαλών», τόνισε ως το όραμά του για το μέλλον.
Ο Χρήστος Νικολούδης εξήγησε την αποστολή της εταιρείας του, λέγοντας ότι «η ανάπτυξη των συστημάτων καινοτομίας βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων». Μέσω του crowdsourcing engineering, η Mantis έχει δημιουργήσει μια κοινότητα 60.000 καινοτόμων ατόμων και ομάδων που συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων. Η εταιρεία έχει ψηφιοποιήσει τη διαδικασία επίλυσης και παρέχει ψηφιακά οικοσυστήματα, προσφέροντας επιπλέον βοήθεια στην ανάπτυξη των ιδεών. Ο Χρήστος Νικολούδης εξήγησε ότι η κοινότητα επιχειρηματιών στη startup σκηνή εστιάζει στον «διαμοιρασμό εμπειριών, λαθών και διδαγμάτων», ενώ υπογράμμισε τη σημασία της τεχνολογίας, αναφέροντας ότι στο blockchain το IRP γίνεται token, με στόχο να αποκτήσει η έρευνα εμπορική αξία.
Ο Χάρης Λαούδης ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, και τόνισε «είμαστε σε μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί και σε ευκαιρία». Η ΜΑΧ Group, η οποία παράγει τεχνολογία ΑΙ για τις υπηρεσίες μάρκετινγκ και παραγωγής περιεχομένου, βλέπει σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς τα κόστη παραγωγής στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα, ενώ οι τιμές των υπηρεσιών είναι διεθνείς. «Χάρη στα Μνημόνια και την περικοπή του κόστους, είμαστε ανταγωνιστικοί», είπε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή στο νέο περιβάλλον.
Στρατηγικές με σκοπό την ανάπτυξη
Στο τρίτο κατά σειρά πάνελ ανέβηκαν στη σκηνή ο Γιώργος Κεφαλογιάννης, Intellectica και ο Γιώργος Ζερίτης, Intellectica. Παρουσίασαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας και της ανάπτυξης και πρότειναν λύσεις.
Ο Γιώργος Κεφαλογιάννης τόνισε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στον τομέα της καινοτομίας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, με τη χώρα μας να βρίσκεται ακόμα πιο πίσω εντός της Ευρώπης. Αν και υπήρξε κάποια πρόοδος, η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον διεθνή ανταγωνισμό. Όπως εξήγησε, «αν δεν είμαστε παραγωγικοί, θα γίνουμε λιγότερο ανταγωνιστικοί», κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση υψηλής ανεργίας. Επισήμανε επίσης ότι η χαμηλή διείσδυση του broadband και η έλλειψη ειδικών στον τομέα των ICT επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της χώρας, με την Ελλάδα να είναι τελευταία στην Ευρώπη στον αριθμό των ICT specialists. Κατέληξε λέγοντας ότι για να ανατραπεί αυτή η πορεία, πρέπει να δοθούν ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις για έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και για τις διαδικασίες upskilling και reskilling.
Ο Γιώργος Ζερίτης αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας από το 2019 έως το 2023, με την Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο στην Ευρώπη στο ποσοστό των εργαζομένων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «είμαστε τρίτοι από το τέλος» και υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Σχετικά με την ισότητα των φύλων, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, ξεπερνώντας τη μέση αύξηση της Ευρώπης, αλλά πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε διοικητικές θέσεις και στα ανώτατα κλιμάκια εξουσίας, όπως το κοινοβούλιο και τα διοικητικά συμβούλια. Όσον αφορά τη δουλειά από το σπίτι, ανέφερε ότι, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από την Ευρώπη στον τομέα αυτό, «το υβριδικό μοντέλο οδηγεί σε αύξηση της ικανοποίησης και της παραμονής των εργαζομένων». Συμπλήρωσε πως, αν και το fully remote μοντέλο δεν είναι εφικτό σε τομείς όπως ο τουρισμός ή οι δουλειές πρώτης γραμμής, είναι ιδανικό για κλάδους γνώσης και υψηλής τεχνολογίας.
Η σύνδεση ηγεσίας και επιχειρηματικότητας
Τον γύρο αυτόν των firechats έκλεισαν ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου, Αντιπρόεδρος & CEO, Mega Brokers και ο Θωμάς Αποστολίδης, Entrepreneur & Legal Project Manager, που μοιράστηκαν τις απόψεις τους σχετικά με την έννοια της ηγεσίας.
Ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε τη σημασία της ισορροπίας ανάμεσα στις παραδοσιακές αξίες και την καινοτομία. Όπως είπε, «Ο παραδοσιακός τρόπος ηγεσίας αναρωτιέται γιατί πρέπει να αλλάξουμε. Εκεί έγκειται το βασικότερο θέμα – να κρατήσουμε τα καλά από τις παραδοσιακές αξίες αλλά να δώσουμε και καινοτόμες πρακτικές για να πάμε μπροστά». Για να είναι αποτελεσματική η ηγεσία, πρέπει να εμπνέει και να κινητοποιεί τους εργαζόμενους, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους και επικοινωνώντας το όραμά της. Η ομαδικότητα, λοιπόν, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την επιτυχία της επιχείρησης.
Τέλος, ο Θωμάς Αποστολίδης τόνισε ότι «στη φύση μας είναι να συνεργαζόμαστε», και ότι πρέπει να ξεπεράσουμε το φόβο για συνεργασίες. Η επιτυχία στη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα απαιτεί συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «χωρίς συνεργασίες δεν μπορούμε να σταθούμε στη νέα τάξη πραγμάτων». Η αλλαγή της νοοτροπίας και η αποδοχή των συνεργασιών είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη και την καινοτομία σε έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο.
Σχόλια